Osallistumista, impressioita

Maailman parhaat luontokuvat, Wildlife Photographer of the Year, Docendo 2011.

Joutsenolainen luontokuvaaja Ilkka Räsänen on kestomenestyjä maailman parhaista otoksista koostetussa kirjassa. Tällä kertaa Ilkka on kuvannut kalatiiran syöksymässä veteen ja opastajalleen Tapani Räsäselle tyypillisesti, on perspekviivi vesirajassa, jolloin lintu tulee kuvatuksi lähes alhaalta ylöspäin tai ainakin samalta tasalta.

Ilkka on saanut kunniamaininnan sarjassa 11 – 14 -vuotiaat. Hän tuumii kuvaselostuksessa kalastavansa usein Saimaalla ja heittävänsä kalan perkeet linnuille. Tiiran kuvauksessa kiinnostaa poikaa erityisesti valon leikki vesipisaroissa, joka näkyy vastavalokuvassa hyvin. Kalat Ilkka vie perheen mökille, jossa ne syödään voissa paistettuna.

Räsäsen menestys tässä maailman ehkä arvostetuimmassa luontokuvakisassa ei ole sattuman kauppaa. Aiemmin hän on päässyt ”harvojen ja valittujen” joukkoon useammallakin otoksella.

Muita suomalaisia ovat sarjavoittaja Benjam Pöntinen kuvallaan jäniksestä huteran ladon lähistöllä talviolosuhteissa ja sankassa lumisateessa. Myös Janne Heimonen, Henrik Lund ja Antti Partanen ovat saaneet kunniamaininnan.

Parhaaksi kuvaksi on rankattu kuva öljytuhosta pelastetuista ruskopelikaaneista. Myös vuoden kuvajournalisti on palkittu osallistuvasta kuvasarjasta, jossa hän on kuvannut Louisianan öljytuhon (v. 2010) ilmettä ilmasta käsin. Näyttää siltä, että kirjan kuva-anti on suurelta osin impressiotyyppistä väreillä ja liike- ym. epäterävyyksillä tyylittelyä. Erityisesti iloitsin siitä, että voittajakuvissa oli tarvittava määrä vaikuttavuutta ja särmää, sekä ihmisen aiheuttamien luonnontuhojen kartoitusta. Kuvissa on vain harvoin lähipotretteja. Miljöö nousee usein tärkeäksi ja valon ominaisuuksien hallinta, sekä esteettiset arvot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *