Lamasta noustiin

Yrittäjän taipaleelta 2/2

Yrittäjän selkärangan päälle taloustaantumat käyvät. On vain yksi konsti: tehostaa omaa osaamistaan, paneutua myyntityön kehittämiseen ja karsia kuluja minimiin. Jopa irtisanomisiin tai lomautuksiin on mentävä.

Tehostimme jälleenmyyjien kanssa markkinointia. Pidimme tuote-esittelypäiviä, ja kun tuotteemme oli monellekin tarpeellinen, kauppa kävi taas ja sitä kautta aloimme päästä pälkähästä. Meillä oli myös hyvät suhteet pankkiin. Saimme valuuttalainat muutettua normaaleiksi lainoiksi, korkoprosentti oli tietysti korkea. Samoin tavaran toimittajilla oli joustoa meitä kohtaan, ja vähitellen tilanne normalisoitui ennalleen. Mutta monta tuhatta pienyritystä meni nurin, minkä jäljet näkyvät vieläkin. Suurteollisuuden takia Suomen markka devalvoitiin. Jos sitä katsotaan kansantalouden kannalta, oliko kannattava toimenpide? Ei ainakaan kaikilta osilta.

Sitten tähän yrittäjien jaksamiseen. Työntekijällähän on lomat, pekkaset ja muut etuudet, jotka hänelle kuuluvat. Me koetimme pitää lomaa vuosittain ainakin pari viikkoa, useimmiten talvella, kun oli hiljaisempaa. Usein loma oli tammi-maaliskuussa ja joku päivä sitten kesäaikana. Moni yrittäjä kertoili, ettei pitänyt päivääkään arkipäiväistä lomaa, vaikka oli ollut kauan puikoissa mukana.

Paljon puheita, vähän villoja

Itselläni on noita harrastushommia ollut. Niin vieraan palveluksessa ja kuin yrittäjänä ollessa edunvalvontatyö on vienyt turhan paljon aikaa saavutettuihin tuloksiin nähden. Paljon puheita, vähän villoja. Jäsenmaksut ovat kelvanneet ja puheita pidetty pöntöistä, mutta pienyrittäjän asema ei ole mihinkään tänä aikana muuttunut, ehkä jopa mennyt huononpaan suuntaan joiltain osin. Esimerkiksi paperitöiden osuuden kasvaminen vie kohtuuttoman paljon työaikaa.

Samoin valmistuspuolella halpamaat ovat korjanneet suurimmat sadot. Työvoimakustannukset ovat siellä niin paljon edullisemmat. Mutta kyllä täällä vielä pystyy monellakin alalla kilpailemaan halpatuontia vastaan. Sehän on kuluttajienkin ostotottumuksista kiinni.

Sitten pitkäaikaisiin työsuhteisiin. Omassa yrityksessä tällä oli meidän kannalta erittäin suuri merkitys. Kun läksimme vaikka lomille, niin homma pelasi yrityksessä erittäin hyvin. Näin loma oli lomaa.

Aikaa lastenlapsille

Kun 2010 myimme yrityksen, pääsimme viettämään eläkepäiviä. Siinä samalla menevät pitämättä jääneet pekkas- ja lomapäivät. Jää myös aikaa enemmän lastenlapsille, jotka ovat Emma 13 v, Moona 12 v ja Rasmus 8 v.

Joku on kysynyt, miten niin pienestä kylästä kuin Kenraalinkylä on tullut niin monta eri alojen yrittäjää. Me veljeni Tapanin kanssa lienemme niitä vähäpätöisempiä isojen rinnalla.Tapanilla on ollut oma rakennusalan yritys Espoossa jo yli 30 vuotta.

Edellä mainitusta asiasta saa jokainen lukija päätellä itse. Siihen ei liene yhdenlaista vastausta olemassa. Yksi teollinen työpaikka työllistää nykyisin jopa 3-4 muuta työntekijää. Teollistamisessa olisi Tohmajärvellä työsarkaa tulevaisuudessa.

Ovat tässä vuosien saatossa Suomen maantiet tulleet kovasti tutuiksi. Kun vain olisi ennättänyt ympäristöoppiin paremmin tutustua. Huoltoasemat, ja bensamittarit ja kahvipannut ovat ainakin kovin tuttuja.

Kirjoitteli Ilmari

7 comments for “Lamasta noustiin

 1. Ruotsi hoiti senkin 90- luvun laman Suomea paremmin. Siellä
  ei sallittu sitä ”laillistettua ryöstöä” kuten meillä ja samalla
  kaadettu terveitä yrityksiä ja aiheutettu massatyöttömyyttä.

  Ruotsi on ollut nytkin euroon liittymättä meitä viisaampi.

  Mukavia eläkepäiviä!

 2. Hyvä, että saamme lukea kokemuksia eri näkökulmista katsellen.
  Kiitos ja jatkoa odotellen.

 3. Olen muutaman vuoden aikana puhunut ”saunaseuroissa” globaalin ay-liikkeen tarpeellisuudesta. Jos ay-liikkeen tärkeimpiä tavoitteita olisi solidaarisuus, niin kaikki työtätekevät liittyisivät sitä vaatimaan. Selkosuomella se tarkoittaisi sitä, että ns. halpamaissa olisi alettava maksaa työläisille parempaa palkkaa. Silloin rikkaiden maiden tuotantoa ei siirtyisi halpatyön maihin niin paljon kuin nykyisin. Eri asia on sitten halpamaiden omien tarpeiden tyydyttäminen omilla tehtailla. – Olen huomannut, että Suomen ulkopolitiikalle kohta päättyvässä presidentinvaalissa tarjotaan tätä globaalin ay-politiikan esillä pitämistä ja sen eteen toimimista. Ei ole vaikeaa huomata, kumpi herroista edustaa tätä katsomusta. f.

 4. Erkki on näköjään lukenut Marxia ja Engelsia. Sieltähän tuo ajatuksen ydin globaalin ay-liikkeen tarpeellisuudesta on peräisin. Oli muuten myös sortuneen neukkumaailman tunnuslause: Пролетарии всех стран, соединяйтесь! Suomeksi: Kaikkien maiden proletaarit liittykää yhteen !
  Tulikohan mielleyhtymä haettua liian kaukaa?

 5. Ihan ovat mielleyhtymäni Bibliasta peräisin. Ks. esim. Aam.5:23-24. Uudempi oppi: ”Muista köyhän asia!” Sisältö ajaton. Muoto nykyaikaistuu, siis päivittyy. Minä tuskin elän silloin, kun uusi aika koittaa. Silloin kaupallisen joulun laulut on laulettu. Niiden tilalle on tullut se ensimmäinen joululaulu: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” Luuk.2:14. f.

 6. En nyt täysin ymmärtänyt miten tuo Aam. 5:23-24 liittyy kaikkien työtätekevien solidaarisuusvaatimukseen, globaaliin ammattiyhdistysliikkeeseen ja presidentin vaaliin, mutta ymmärtämättömyys on tässä vain minun ongelmani. Oikeuden ja vanhurskauden vaatimus kuuluu kyllä köyhän asian muistamiseen niin kuin kaikkeen muuhunkin. Sieltä Bibliasta tahi vieläkin kauempaa ovat lähtöisin monet hyvät, suuret ja ajattomat hyvän elämän ohjeet. Siinä olen samaa mieltä. Me ihmispolot emme vain osaa elää niiden mukaan.

  Tämä karkaa taas harhapoluille otsikkoasiastaan ja vaatisi varmaan jonkin muun foorumin asian käsittelylle. Muistamme köyhän asiaa ja vastustamme ahneutta.

 7. Kommenttini liittyy Ilmarin kirjoituksen kohtaan: ”Työvoimakustannukset ovat siellä niin paljon edullisemmat….”
  Aamoksen puhe oikeudenmukaisuudesta virren pauhun sijaan taas on erityisesti papille vaikea asia. Että siitä kirjoitin Värtsiin, on taas osoitus vanhasta viisaudesta: ”Paha pappi itsestään puhuu!” Mutta tänään puhuu Suomen kansa ja luo mielikuvan kansan tiedon tasosta, tulevaisuuden tajusta ja oikeudenmukaisuuden näkemisestä elämän globaalissa ulottuvuudessa. Mutta ei mitään pelättävää. Nuoret ovat astumassa esiin. Arabien keskuudesta on historian aikana itänyt länsimaiseen kulttuuriin monta uutta versoa. – Ay-liikkeestä vielä sen verran että ”olinhan siellä minäkin”, nimittäin erään liiton hallituksessa muutaman vuoden, senttejä ja prosentteja näpertelemässä saarnavuorojeni välillä. Luulin tekeväni tärkeitäkin päätöksiä. Nyt odotan, että ay-liike globalisoituisi ja lähtisi muuttamaan maailmaa oikeudenmukaisuutta kohti. Se on parasta taistelua suurta lamaa vastaan. f.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *