Kirjoja Värtsilästä

Värtsilän pitäjäyhdistyksen suunnalta osoitettiin hieman yllättävää ja kiitettävää kiinnostusta kirjojen kustannustoimintaan. Ajatus ei sinänsä ole uusi, monilla pitäjäseuroilla on tällaista toimintaa. Kustannetaan lehtiä ja kirjoja, esimerkiksi.

Värtsin painaminen ”vuosikirjaksi” ei onnistu syistä, joita selvittelin Kylätalo-jutun kommenteissa. Mikään ei kuitenkaan estä pitäjäyhdistystä ottamasta asiaa esille yksittäisten kirjoittajien kanssa. Värtsissä on runsaasti tekstejä, jotka sietäisivät tulla julki myös painettuina. Lea Koukun esittämää ideaa ei kannata suoralta kädeltä heittää roskakoppaan.

Esimerkiksi Sakari H:lla on Värtsilän historiaa koskevia kirjoituksia valmiina sen verran, että niistä yksistään saisi kirjan helposti. Se saattaisi mennä kylätalolta kuin kuumille kiville. Kannattaisi kokeilla ensin yhdellä julkaisulla ja kerätä kokemuksia. Ajan myötä tulee lisää painettavaa Tellervolta, Johannekselta, Ireneltä, Alpoaatokselta, Ilmarilta ja ketä kaikkia heitä onkaan. Tällainen pitäjäyhdistyksen julkaisutoiminta innostaisi varmasti myös uusia kynäilijöitä.

3 comments for “Kirjoja Värtsilästä

 1. Alkaa olla meikäläisen pienen värtsiläispojan muistelukset kokolailla loppumassa. Toivon, että ne olisivat yllykkeenä muille ja uusille kirjoittajille. Ihan siinäkin mielessä, että pienikin, vähäiseltä ja tuskin mainitsemisen arvoiselta tuntuva asia voi herätellä toisella muistinystyröitä, saada jopa tarttumaan ”kynään”.

  Erityisen arvokkaana pidän sitä, että Värtsiin on saatu muistitietoa paikallisesta menosta aina 20-luvulta alkaen. Kohtapuoliin pitäisi saada paikallisia asioita muistiin viime vuosisadan loppukymmeniltäkin. Ne ovat tässä kehityksen kelkassa vähintäänkin yhtä tärkeitä. Itse en niistä kykene kirjoittelemaan, kun jouduin muualle 🙁

  Ajatellaanpa vaikka entisajan saunanlämmitystä, markkinamatkaa, suolimakkaran tekoa, puropyykinpesua, mitä vain, niin muistajia alkaa olla harvassa. Kirjoittakaa niistä; yksi tapahtuma kerrallaan ja seikkaperäisesti. Itse ainakin lukisin kiinnostuksella edelleenkin. Ei ne jutut tietysti ihan niin perusteellisia tarvitse olla, että kellariin menemisestä kirjoittaa 800 sivua ja toisessa osassa poistulosta saman verran.

  Erkin maininta, että menisi kuin kuumille kiville, on vaarallisen lähellä mainintaa mennä kiville!
  Kiitos, jos on kelvannut.

 2. Hienoa,kun Lean ajatusta ei ole haudattu. Ja vielä hienompaa, kun jollakin on ajatuksia!

 3. Näkisin mielelläni sellaisen koosteen, jossa olisi
  kirjoitus tai kirjoituksia mahdollisimman monelta
  kirjoittajalta, ja mikä tärkeintä, Värtsilän KAIKKI
  entiset ja nykyiset kylät ja niiden elämä tulisivat
  esille monesta eri vinkelistä.

  Siis siinä tapauksessa, jos halutaan että kirjan
  asiasisältö koskee vain Värtsilää.

  Silti toivon, että kaikki muutkin kirjoittajat
  ja kommentoijat ovat edelleenkin langoilla, kuulumiset muiltakin
  kulmilta elävöittävät ja antavat uusia ulottuvuuksia
  Värtsin lukijoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *