Vuosi vaihtui Kiinassa

Vuosi vaihtui Kiinassa sunnuntaina 22.1. kello 18 Suomen aikaa. Jäniksen vuosi päättyi ja lohikäärmeen vuosi alkoi. Lohikäärmeen vuotta pidetään hyvän onnen vuotena, jolloin mm. vauvoja syntyy normaalia enemmän.

Kiinalainen uusi vuosi eli kevätjuhla on kiinalaisen kulttuurialueen tärkein vuosijuhla, se on kuin meidän joulu ja uuden vuoden juhla yhdistettynä. Sen päivämäärä vaihtuu vuosittain ja sen aika on talvipäivänseisauksen jälkeinen toinen uuden kuun päivä. Näin sen paikka liikkuu kalenterissamme tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välillä kuunkierron mukaisesti. Uuden vuoden aika kestää noin pari viikkoa ja se on monelle vuoden lähes ainoa loma. Uutta vuotta vietetään perinteisesti perheen, sukulaisten ja hyvän ruuan parissa. Rautatieasemat ja bussit täyttyvätkin uuden vuoden aikana ääriään myöten kotiseudulleen ja perheen pariin matkaavista ihmisistä.

Kiinalaiset uskovat, että uuden vuoden aikana tehdyt teot vaikuttavat voimakkaasti tulevan vuoden tapahtumiin. Silloin sovitaan vanhat riidat ja kaunat ja annetaan lahjoja työkavereille ja perheenjäsenille sekä syödään onnea ja vaurautta symboloivia ruokia.

Syömällä tiettyjä ruokia voi yrittää varmistaa tulevan vuoden onnen ja menestyksen, jopa hyvän rahatilanteen! Pohjois-Kiinan uuden vuoden ajan suosikkiruoka on lihalla tai kasviksilla täytetyt vehnänyytit eli jiaozit, joita leivotaan koko perheen voimin. Muinaista kiinalaista rahaa muotonsa puolesta muistuttavia jiaozeja kannattaa syödä uuden vuoden aikana niin paljon kuin vain suinkin jaksaa, sillä mitä enemmän syöt, sitä enemmän rahaa on seuraavana vuonna tulossa, näin uskotaan. Etelä-Kiinassa taas syödään uutena vuotena nuudeleita, jotka symboloivat pitkää ikää, niiden leikkaaminen tietää erittäin huonoa onnea.

Yleisesti ottaen kiinalaiset ovat hyvin taikauskoista porukkaa, olen sen saanut usein henkilökohtaisesti kokea.

VTOH

5 comments for “Vuosi vaihtui Kiinassa

 1. Kiitos taas vieraan kulttuurin esittelystä!

 2. Kun avasin Värtsin ja näin jutun otsikon ja pikkukuvan, ensimmäinen ajatukseni oli, että kukahan on mahtanut raportoida Helsingistä Kiinalaisen uuden vuoden juhlallisuuksista. En siinä vaiheessa vielä muistanut, että Värtsillä on kirjeenvaihtaja myös Kiinassa. Kiitos mielenkiintoisesta kuvauksesta ja hyvää Lohikäärmeen vuotta kirjoittajalle!

  Kiinalaista uutta vuotta on tosiaan juhlittu näyttävästi myös Helsingissä Lasipalatsin aukiolla usean tunnin ajan. Ohjelmalavalla on esitetty mm. lohikäärmetanssia, leijonatanssia, rumputanssia ja taikatemppuja. Lavatauoilla yleisö on saanut seurata screeniltä suoraa lähetystä Kiinan CCTV:n uudenvuodengaalasta. Juhlallisuudet ovat huipentuneet Finnairin tarjoamaan suureen ilotulitukseen Töölönlahdella, sinne yleisön on johdattanut lohikäärmekulkue.

  Vuosi sitten osallistuin töistä tullessani jonkun aikaa Kiinalaisen uuden vuoden juhlintaan. Taidokkaat esitykset olivat hienoa katseltavaa.Väkeä oli silloin Lasipalatsin aukiolla niin ettei sekaan meinannut mahtua.

 3. Olen syntynyt lohikäärmeen vuotena ,mitähän sekin tarkoittaa .
  Onko sitä silloin yhtä peloittava kuin, tuo lohikäärme?
  Onko horoskooppiin uskomista?

 4. Minä olen nyt lohikäärmeen vuonna kiinalaisen horoskoopin mukaan
  koira, jopa pikkuisen menestystäkin luvattiin. Mikäpä sen mukavampaa! Harvoin luen horoskooppeja.

 5. Kun lapsena hautasimme kuollutta Kaisa-kanaa,
  ei serkkuni uskaltanut kaivaa kovin syvää
  kuoppaa, ettei se vaan vahingossa yltäisi
  Kiinaan saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *