Kaustan talvea

Sami täytti joulun aikoihin 15 vuotta. Hän ulkoilutti kameraansa uuden vuoden aattona Kaustajärven maisemissa. Kun huomautin, että kuviin pitäisi saada myös tekstitys, niin poika viisasteli, että sinähän se runoilija olet.

Lökölammin puro virtaa verkalleen Kaitalammesta Kaustajärveen. Normaalisti se olisi tähän vuoden aikaan jo umpijäässä. Se on säilynyt toistaiseksi purona, vaikka  muutamia uhkiakin on vuosisatojen saatossa ollut. Kun Kaustajärven laskua suunniteltiin joskus ennen sotia, olisi se vaikuttanut Lökölammen puroonkin. Tästä todisteena on puron varrella ollut kivi, johon oli hakattu järvenlaskuun liittyviä merkintöjä.

Toinen uhka oli muutama vuosikymmen sitten, kun huhuttiin, että suo aiotaan kuivattaa ja puro ruopataan. Kumpikaan suunnitelma ei toteutunut ja niinpä puro virtaa edelleen vapaana. Puro taitaa toimia majavien kulkureittinäkin, sillä maantien voi alittaa rumpuputken kautta.

Kaustajärven jääkään ei kestä vielä kulkijaa. Näitä rantoja hipoen on joskus kulkenut vilkkaasti liikennöity, viehkoitettu talvitie. Eräänä pakkastalvena kirkkoherra Uski oli rouvineen poikennut rannassa sijaitsevaan taloon lämmittelemään matkallaan Saarivaarasta Värtsilään.

Kesänä muutamana Kaustajärven koululta tarhastaan karannut hanhiparvi rantautui saunarantaan, nykyisen laiturin kohdalle. Siitä olivat sitten kaklattaen kiivenneet talon pihapiiriin. Mikä päähänpisto lie saanut ne vierailulle juuri tähän taloon. Tarina ei kerro, kuinka omistaja sai tiedon karkureista ja kuinka ne saatiin takaisin kotirantaan.

Kaksi- ja kolmekymmentäluvulla Kaustajärven rannan asukkailla oli ollut tapana kokoontua jäälle ilonpitoon esimerkiksi loppiaisena. Lapsille oli tehty napakelkka ja aikusilla lienee ollut omat huvituksensa tervapatoineen. Kuvassa olevalla rattikelkalla lasketteli Samin tuleva äiti ahkerasti mäkeä seitsemänkymmentäluvun alussa. Eräässä muutossa kelkka sotkeutui jo roskikseenkin, mutta neuvokas naapuri kävi kysymässä, että aivanko tarkoituksella se on sinne viety.

Eläkepäivinään kelkka saa lekotella joulunajan koristeena mökin kuistilla, keliolosuhteista riippumatta.

Mummi

3 comments for “Kaustan talvea

 1. Jääteiden avaaminen viivästyy tänä talvena,
  voi olla ettei Kolin jäätietä saada avatuksi
  ollenkaan.

  Viime talvikautena kyseinen jäätie avattiin
  ennätykselisen aikaisin eli joulukuun 15. päivänä
  ja se oli liikennöitävässä kunnossa 110
  päivää.

  Näin uutisoi sanomalehti Karjalainen 5.1.2012

 2. Saatiin se talvi vihdoinkin tännekin etelärannikolle. Eilisen illan jälkeen lunta on tullut kymmenisen senttiä. Pakkasta on viisi astetta. Tämänhetkisten säätietojen perusteella talvi taitaa kestää ainakin muutanman päivän.

  Voi sitä iloa ja riemua mikä lapsilla oli kun viilettivät pulkkineen ja kelkkoineen tänään mäkeä alas.

 3. Niinpä täällä Nurmijärvelläkin on talven tuntua.Pakkasmittari näytti aamulla -14.6astetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *