Pihoilla bongataan

Värtsilässä saattaa harmaapäätikka vierailla pihapiirissä. Kuva EJ

Tänä viikonloppuna tiiraillaan pihapiirin lintuja. Valtakunnallinen Pihabongaus -tapahtuma on 28.-29. päivinä tammikuuta. Sen järjestää BirdLife Suomi.

Ajatuksena on, että kuka hyvänsä voi lauantaina tai sunnuntaina itse valitsemansa tunnin aikana tunnistaa lajeja ja laskea kunkin lajin määrät. Havainnot voi lähettää järjestäjälle viimeistään 3. helmikuuta mennessä. Ilmoitus hoituu netissä. Myös postikortin voi lähettää osoitteeseen BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki.

Lintujen ei tarvitse olla ruokintapaikalla. Havaintoja voi tehdä ulkona tai sisältä käsin. Ennakkoilmoittautumista tai osanottomaksua ei ole. Tohmajärveltä osallistui viime vuonna 25 pihaa.

12 comments for “Pihoilla bongataan

 1. Minulle onkin uusi tuttavuus tuo eläkeläistikka vai mikä harmaahapsi se olikaan.

 2. Klo 13-14,pakkasta -13, lintulaudalla liki 20 talitinttiä, pari sinitiaista ja kolme harakkaa! Tämä Heinäveden Karvionkosken kupeesta!

 3. Join kaupungilla asioidessani bongasin monia bongaajia
  kiikareineen Itä-sillalla ja Pielisjoen rannan tuntumassa,
  taisi olla kokonainen kouluokkakin liikenteessä opettajan
  johdolla.


  Päivänä muutamana ihmettelimme, että talvehtiiko pulu eli
  kesykyyhky Joensuussakin. Vastapäisen talon katolla
  kyyhötti kaksi harmaasävyistä lintua ilmastointiputken
  päällä.

  Tänään huomasin Anttilan parkkihallissa, että kas, puluhan se siinä…

 4. tuossa siivouksen lomassa bongasin ikkunan alla pikkuvarpusparven, arvioin noin 70 kpl, 1 sinitiaisen ja kymmenkunta talitiaista.

 5. Sakari H, minä pongasin variksen.
  Kauppareissulla, oli ostoskassit molemmissa käsissä.
  Näytti menevän autoon ja hurahti sitten pois.

 6. Huomenna (su) jos ”pongaatte Sääperinrannoilla lumimiehen”, se on vain turpa huurussa valjakkoa ajava meikäläinen, kovasti pakkasta luvassa mutta mentävä on kun viikon ainoa vapaapäivä!

  11km tampattua valjakkouraa nyt Sääperin molemmin puolin ja pitkin jokirantaa lähellä rajaa. Kiitos maanomistajille!

 7. …jäi kesken, tänään kun en päässyt ”pihabongailluun”, teen sen huomenna sitten reitin varrella.

  Upeassa, Värtsilän talvisessa luonnossa uraa mennessämme varmaankin näemme talvisten lintujen lisäksi myös merkkejä laaksomme eläimistä; jänisten-, kettujen-, ilveksen-, metsäkauriiden jäljet ovat todennäköisiä niin uralla kuin uran vieressä.

 8. Tein tänään puolenpäivän jälkeen oman versioni pihabongauksesta täällä Herttoniemenrannasssa. Tulokset tulkoot kirjatuiksi ainoastaan Värtsiin.

  Puolentoista tunnin aikana bongasin rantareitillä kävellessäni n. 200 sorsaa (yhden sillan luona on vielä iso sula alue), viisi varista, kahdeksan talitiaista, viisi sinitiaista, kymmenkunta varpusta kaksi punatulkkua ja neljä mustarastasta.

  Tässä lähiseudulla ei ole ainuttakaan laillista lintujen syöttöpaikkaa. Lapsiperheet käyvät syöttämässä sorsille kaikki leivän jämänsä. Muut lintujen ystävät ripustelevat pensaisiin talipalloja ja erilaisia viritelmiä auringonkukan siemenille.

  Olen parina päivänä nähnyt mustarastaan talipallon kimpussa. Ei tänäänkään ollut moksiskaan, vaikka katselin sen puuhia metrin päästä.

 9. Minä luulin päivällä jotta joku on männyt emännän kanssa verkonlaskuun Sääperille, mutta se olikin Lumimies.

 10. Minä ”bongasin” autokatoksesta 2 talitinttiä, surullista, kuolleena! Olisikohan 31 asteen pakkanen tehnyt tehtävänsä.

 11. Päivää,
  Erkillä hyvä kuva harmaapäätikasta. Taitaa olla oman pihan kävijä? Kuulin, että on Savikon Piiroisellakin piipahtanut. Mukava tällaisia on ponkata. Meillä ja rinteen Peuhkurisellakin käy PAHKINÄHAKKI. On ollut vieraana jo marraskuulta. Senkin erikoisuus. – Vaan nyt tarvitsevat tintit ja sirkut ruokaa. Talvi muuten verottaa. Hannu

 12. Harmaapäätikka on ollut tänä talvena lähes vakiokävijä tuossa ikkunan alla. Pähkinähakkia ei ole näkynyt muutamaan viikkoon, parina päivänä pistäytyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *