Poliittinen trilleri

Paulus Maasalo: Roudan alla, Karisto 2011.

Paulus Maasalo (s. 1978) on espoolainen valtiotieteen maisteri. Hän on opiskellut kansainvälistä politiikkaa siinä määrin, että Kariston palkitsemaan trilleriin tulee sävyjä, joista muodostuu melkoisen kutkuttava kansainvälinen seikkailu. Kirjan päähenkilöt, Kiira Lindholm ja suojelupoliisin mies Vesa Kaitele päätyvät melkoiseen pyöritykseen, kun venäläinen öljypohatta Aleksei Ganin räjäytetään autoonsa. Siinähän joutuvat jopa Venäjän ja Suomen kahdenväliset suhteet vaakalaudalle.

Maasalo kirjoittaa lyhytajoista proosaa ja joskus tuntuu, että hänen palapelinsä on hivenen pliisua. Kansainvälisen trillerin kuvioihin ei supisuomalainen sanailu ja erotiikallakin ladattu helpohko juonenkuljettelu oikein istu.

Niin tai näin. Kariston 110 –vuotisjuhlan kunniaksi julistetun kirjoituskilvan tuomaristo tuntuu ihastuneen Maasalon arkirealistiseen tyyliin, jossa tehot löydetään muualta kuin huippunsa viritetystä kansainvälisestä juonenkulusta. Joskus lukijakin alkaa epäillä, että suomalaiset päähenkilöt ovat tietyllä ilkikurisella huumorilla ryyditettyjä. Ehkä todellisuudessa moiseen tutkintaan tarvittaisiin kovemman luokan porukkaa. No Maasalo jatkaa virittelyään yöpakkasilla Venäjän suunnasta ja näyttää siltä, että itänaapurilla on piankin kovat piipussa, jos tuloksia ei ala löytyä.

Että mitä? Hivenen haparoivaa juonenkulkua ja ympäripyöreää henkilökuvausta sisältävä opus on toisaalta lukemaan houkuttava. Maasalo on lukijaystävällinen tekstintekijä, joka ei hairahdu vaikeisiin rakenteisiin, vaan löytää tehot vaikkapa eroottisista tunnelmista ja sanailusta, puhumattakaan juoneen liittymättömistä tarinanpoikasista. Hyvähän se on, että uusia kirjoittajia ilmaantuu kotimaisen trillerin tekijöiksi.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *