Aurinkopallot

Emma ja Yrjö Vänttinen 1950-luvulla.

Oikeinpa tuli nostalginen olo katsellessa Ratilaisen Helgen ottamaa valokuvaa Uuden-Värtsilän romutarhalta. Helge kertoi hänellä olevan yli tuhat valokuvaa sulattimon ajoilta siististi niputettuina. Laadukasta työtä, etten paremmin sano.

Uskon että sieltä romutarhalta löytyi useaan huusholliin monenlaista tavaraa kotiin kuljetettavaksi. Sitä en tiedä, pitikö niistä maksaa vai saiko omaksi poisvientipalkalla. Isäni toi kaksi metallista aurinkopalloa. Isompi jäi Kaurilan kotiin ja pienempi Partasen perheen pihalle Joensuuhun. Ne olivat koristaneet ehkä aikanaan jotakin eteläsuomalaisen perheen puutarhaa.

Itse pesin pallon joka kevät pesuaineella huolellisesti, minkä jälkeen maalasin sen kultapronssilla. Joskus joku vieras kysäisi, että mikä tuo oikein on. Täällä Karjalassa päin en ole vastaaviin puutarhakoristeisiin törmännyt.

Hienot muistot ajalta, jolloin Uusi-Värtsilä oli vielä voimissaan.

Veljekset Juha ja Heikki siestalla.

 

 

 

 

 

 

 

Hannu tukevasti pallon päällä.

Edesmennyt Liisi-tytär ukkilassa.

1 comment for “Aurinkopallot

 1. Timo Sarpanevalla on lasinen desing-
  esine nimeltään Aurinkopallo.

  Antiikkia, antiikkia ohjelman toimittajat
  toteaisivat varmasti että näillä Hilkan
  aurinkopalloilla on ainakin tunnearvoa jota
  ei voi rahassa mitata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *