Lissun koekeittiössä

Talven varalle. Kuva Lissu

Kirjoitin Värtsiin 9.9. aronioista otsikolla Terveyspommi. Jatkan vielä samasta aiheesta.

Pakastin juuri uuden satsin sauvasekoittimella hienonnettua marjaa ja uunissa on kolme pellillistä kuivumassa 50 asteen lämmössä. Nyt marjat ovat mehukkaampia ja vähemmän karvaita kuin pari viikkoa sitten, vaikka yöpakkasia ei ole vielä ollutkaan.

Aroniat ovat nopeita kerätä, koura vaan marjatertun alle ja nykäisy. Puolessa tunnissa sain kuuden litran kulhollisen kukkuroilleen. Eikä ollut eksymisen vaaraa marjareissulla, kun matkaa oli alle 100 metriä. Marjoja poimiessa sain nauttia meren ja tuulen sinfoniasta. Vaahtopäiset aallot pärskyivät rantakiviin ja puut kumarsivat koilliseen.

Pirtelöitä ja muita herkkuja

Aikaisemmassa kirjoituksessani kerroin maistaneeni aroniasosetta puuron ja maustamattoman jogurtin kanssa ilman sokeria ja totesin yhdistelmien olleen syömäkelpoisia. Nyt olen hieman kehitellyt jogurttiannostani lisäämällä siihen omatekoista siemenmysliä ja hieman juoksevaa hunajaa. Herkullista.

Olen valmistanut myös paria sorttia pirtelöitä. Ensimmäiseen laitoin aronian seuraksi puolikkaan kypsää avocadoa, pikkuisen juoksevaa hunajaa, vettä ja ripauksen suolaa. Sitten surautin ainekset hienoksi sauvasekoittimella, tarkistin juoman paksuuden ja lisäsin tarvittaessa vettä. Tosi herkullista! Sopii erinomaisesti nautittavaksi aamulla ennen pakollista kofeiiniannosta tai välipalana. Toisessa vaihtoehdossa korvasin avocadon banaanilla. Banaani on sen verran makeaa, että hunajaa ei välttämättä tarvita.

Luulen, että aroniasoseesta saa myös hyvän vispipuuron tai kiisselin. Aroniarahka saattaisi olla myös herkullista. Veljeni kertoi tehneensä hilloa aronioista ja omenista ja hyvää oli tullut. Mehunakin yhdistelmä toimisi varmasti hyvin. Uusia miellyttäviä makuelämyksiä syntyy, kun aronian kaveriksi pirtelöihin, kiisseleihin ym. laittaa lempeämmän makuisia marjoja, kuten vattuja, mansikoita tai mustikoita. Mitä nyt kelläkin sattuu olemaan. Mielikuvitus ja arkipäivän luovuus vaan käyttöön ja rohkeasti kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä.

Maksimaalinen hyöty

Itse ajattelin ottaa aronioista irti maksimaalisen hyödyn. Siitä syystä pitäydyn enimmäkseen kypsentämättömissä aroniaherkuissa. Näin saan käytettyä hyväkseni kaikki vitamiinit ja hivenaineet. Ihan jokapäiväiseksi ravintoaineeksi en kuitenkaan voi aroniaa ottaa, koska minulla on alhainen verenpaine. Sokeria haluan myös karttaa, koska se ei tee hyvää minulle. Toisaalta sokerin käyttö ja kypsennys laajentaa aronian käyttömahdollisuuksia.

Ystäväni kertoi, että Stockmannin Herkussa aronian hinta on 5,95/kg. Aroniaa on myytävänä myös jauheena ja mehuna. Eräällä nettisivulla jauheen hinta oli kuusi euroa/200g ja puolen litran mehupullo viisi euroa. Kannattaa hyödyntää pihojen ja puistojen ilmaiset aroniat.

Hyvä lukija. Jos olet tutustunut aroniaan ja sen käyttöön, kerro meille muillekin millaisia herkkuja olet tuosta terveyspommista taikonut.

9 comments for “Lissun koekeittiössä

 1. Kiitos Lissulle ohjeista! Itse olen toistaiseksi syönyt
  tyrniä ja aroniaa yhdessä aamupuuron päällä sokerilla makeutettuna. Karvas yhdistelmä silti on. Kävi mielessä tuo hunaja,mutta sinä ehdit kokeilemaan sitä ensin. Meillä miesväki
  ei syö aroniaa,mutta kunhan laitan kiisseliä,tuskinpa huomaavat,
  että on aroniaa joukossa.

 2. Virolainen ystäväni kertoi eilen pakastavansa aronioita myös kokonaisina. Hän laittaa kuumaan teehen mausteeksi muutaman jäisen marjan. Marjat sulavat ja tee on heti sopivan lämpöistä nautittavaksi eikä polta suuta. Lopuksi hän syö marjat mukin pohjalta.

 3. Meillä ei osattu tehdä aronian marjoille vielä mitään. Annettiin halukkaille kolme ämpärillistä. Ehkäpä sitten ensi vuonna kun on näin kannustavia ohjeita.

  Lissu mainostaa tätä terveyspommina. Tuli mielee, että eräs tuorepuuro sopisi aronian kanssa yhteen. Se tehdään näin

  Auringonkukan siemeniä (kuorittuja) 2dl
  Seesamin siemeniä 2dl
  Pellavan siemeniä 2dl

  Siemenet laitetaan yöksi likoon (eri veteen). Seesamin ja auringonkukan siementen liotusvesi kaadetaan pois. Kannattanee käyttää siivilää ettei siemenet mene viemäriin.

  Pellavansiementen liotusvesi on eräänlaista limaa. Kaikki siemenet yhdistetään tähän pellavansiementen liemeen.

  Muussataan sauvasekoittimella puuroksi.
  Puuroa ei siis keitetä. Ei se mitään hyvää ole, mutta kun maustaa mieleisillään marjoilla, vaikkapa aronioilla niin avot..

  Yksi desilitra tätä puuroa täyttää päivän kalsium ja magnesium tarpeen reippaasti. Satsista tulee noin kolme päiväannosta. Tuon Pellavansiementen liotusveden määrä selviää muutamalla puurolla kokeilemalla.

 4. Jossain lehdessä oli ohje, että aronioista saa hyvää hyytelöä
  liharuuan lisukkeeksi.

 5. Jäi aronia kiisseli keittämättä. Odottelin yöpakkasia sille
  marjapuskalle. Tänään huomasin ikkunasta, että mustarastaat
  olivat piipahtaneet pihalleni, pistelivät loput aroniat suihinsa.
  Onhan niillä pitkä muuttomatka edessään, joten tarpeeseen meni.

 6. Kiitos Alpo tuorepuurovinkistä.

  Vai meni Maija-Lisan aroniat huilistien ravinnoksi!

  Ystäväni kertoi sekoittaneensa aroniasosetta vaniljajäätelön joukkoon ja kehui, että se maistui aivan kuningatarjäätelölle.

  Olen juuri nauttinut ensimmäisen annokseni kyseistä herkkua ja voin vahvistaa että hyvää oli! Aronia tasaa vaniljajäätelön liian makeuden.

 7. Jos hoku haluaisi oikeasti jotain luonnollista ja terveellistä ravintoa niin kannattaisi ottaa tuo puuroresepti tosissaan. Kymmenisen vuotta sitten minullakin oli terveellisemmän elämän jakso meneillään. Söin eräänä talven joka päivä kahvikupillisen tuota puuroa. En ole aikuisiässäni ollut koskaan niin hyvässä kunnossa kuin silloin. Sitten jostain syystä ajattelin pitää pienen tauon puuron jauhamisesssa. Valitettavasti tauko jatkuu edelleen. Kannattaisi varmaan opetella hyvät tavat ja säilyttää ne.

 8. Pakastetua aroniasosetta tai kellarissa olevaa aroniasosehilloa olen käyttänyt mustikkakiisselin pohjana. Keitän niistä kiisselipohjan ja lisään lopuksi pakasteesta mustikat. Kiisseliin olen laittanut hieman vaniljaa, joka peittää vähän musta-aronian tyypillistä makua, jos sitä on tullut laitettua reilummin.

 9. Komentajan keittiöstä löysin käsinkirjoitetun lapun, joka on muistiinpano radion ruokaillasta 4.11.2001.

  Kaalinlehtirieska, Värtsilän pitäjäruoka.

  1 litra piimää
  1-3 munaa
  1/2 kg ohrajauhoja
  2 teelusikallista soodaa

  Löysästä taikinasta nostetaan noin munan kokoisia kokkareita kaalinlehdelle. Paistetaan kuumassa uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes ovat rapeita.

  Onko tuttu tämä – Värtsilän pitäjäruoka???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *