Maatalouden katselmus

Värtsilässä pidettiin runsaat 80 vuotta sitten maatalousnäyttely, jonka ohjelmavihkonen on säilynyt nykypäiviin. Vuosi oli 1930 ja näyttelypäivät 6. ja 7. syyskuuta.

Paikkana oli kauppatori ja sen vieressä ollut suuri kansakoulu. Yliairueena toimi kunnanesimies, opettaja Eero Siitonen, jonka tunnisti sinivalkoisesta nauhasta. Näyttelytoimikunnan puheenjohtajana oli maisteri G. Vinberg, jolla oli suuri sinivalkoinen solmuke. Majoitustoimikuntaa johti palopäällikkö K. Åhman sinisen solmukkeen kera.

Vinbergin ja Siitosen lisäksi näyttelytoimikuntaan kuuluivat sihteerinä tilanhoitaja Vilho Mäenpää, rahastonhoitajana mv. Matti Kosonen, emännät Tyyne Järvinen ja Lyyli Sistonen, maanviljelijät Matti Immonen, Juho Piiroinen, Juho Jormanainen ja Aapo Ylönen sekä kauppias Yrjö Partanen ja maatalousteknikko Niilo Koskivirta.

Väkeä tarvittiin paljon, sillä oli majoitus-, ravintola-, koristelu-, huvi- sekä asettelu- ja valvontatoimikunnat ja 15 palkintolautakuntaa. Värtsilä oli mobilisoitu eversteistä ja pankinjohtajista lähtien tehtäviin, ja olipa porukkaa kauempaakin.

Kaikissa osastoissa ja työmestaruuskilpailuissa jatettiin kunniakirjoja sekä raha- ja kunniapalkintoja. Osastoja oli viljelytuotteille, koneille ja työkaluille, kotitaloudelle, kotiteollisuudelle, hevosille, nautakarjalle, sioille, lampaille ja pienkarjalle, johon kuuluivat kanat munanäytteineen ja kukot sukutietoineen. Lisäksi omilla osastoillaan olivat muu siipikarja sekä turkiseläimet eli kaniinit.

Palkinnon saantia varten vaadittiin esimerkiksi siitossialta, että sillä oli vähintään 12 nisää. Karjulla piti olla 12 valenisää. Lehmiä arvosteltiin niin tuotannon kuin ulkomuodon perusteella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 comments for “Maatalouden katselmus

 1. Ohjelmavihkosen sain muistaakseni Joensuusta Hilkka Partaselta. Hänelle ja miehelleen Akelle kiitokset erittäin ennakkoluulottomasta suhtautumisesta Värtsiin silloin alkutaipaleella. Se oli ratkaisevaa verkkolehelle. Ilmoitukset on skannattu samasta vihkosesta.

 2. Mielenkiintoista! Lisään tähän tietolaariin seuraava: Seinälläni on ilmapuntari, jonka on saanut ukkini Erik Lintunen. Siinä olevassa messinkilaatassa lukee:

  E. Lintuselle
  P.-K.M:seuralta
  III:p.kokotal.kilp.
  v. 1916

  Tämä on arvokas perintö, jonka sai isältäni.

 3. Kyllä on pikkutarkat tiedot maatalouden katselmuksessa siis kilpailussa. Siitos sikaemakolla piti olla 12 nisää. Jos ei olisi mainittu, että palkittavalla siitos – isäsialla eli karjulla piti olla 12 valenisää niin olisin veikannut aivan jotain muuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *