Koirajahti Värtsilässä

Venäjän puolelta tulleita villikoiria jahdataan Värtsilässä. Poliisi on määrännyt 5-9 koiran lauman lopetettavaksi. Tohmajärven kunta järjestää lapsille ylimääräisiä koulukyytejä, kunnes lauma saadaan pois päiviltä.

Koirat pyörivät tiettävästi Sääperin pohjoispuolisessa maastossa. Jahdissa on poliisin ja rajavartioston lisäksi paikallisen metsästysseuran väkeä. Jahtia johtaa värtsiläinen tunnettu erämies Pekka Kunnas.

Koulukyydit koskevat pariakymmentä lasta. Tohmajärven sivistysjohtaja Arto Juntunen kertoi, että kyyditys järjestetään kotiovelta. Näin halutaan varmistaa koululaisten turvallisuus. Kunnasta soitetaan illan kuluessa asianomaisille perheille. Kyytiasioissa voi ottaa yhteyttä Juntuseen, puhelin 040 105 4130 tai Pirjo Rouviseen, 040 105 4103.

Susivaaran takia on Tohmajärvellä aiemmin järjestetty koulukyytejä, mutta villikoirien takia tapaus on ensimmäinen. Viranomaisia huolestuttaa mm. Venäjällä 150 kilometrin päässä rajasta äskettäin ilmennyt rabiestapaus. Yle Pohjois-Karjalan tietojen mukaan kyseiset villikoirat olisivat raadelleet raja-alueella lampaan.

Tiistai-illan kuluessa villikoirat herättivät laajaa valtakunnallista huomiota. Kaikki itseään kunnioittavat mediat uutisoivat tapauksesta, jota luonnehdittiin erittäin harvinaiseksi. Televisiokamerat olivat jo paikan päällä haastattelemassa myhäilevää Kunnaksen Pekkaa, joka ei tiennyt vielä yhtään koiraa ammutun, vaikka huhut olivat niin väittäneet.

12 comments for “Koirajahti Värtsilässä

 1. Uutiset ja Iltalehti kertoivat vain
  ”ylimalkaisesti” Tohmajärvellä liikkuvasta
  koiralaumasta.

  Onneksi paikkakuntalaiset saavat tarkempaa
  tietoa Värtsin uutisankkurilta ja tiedämme
  että homma on nyt metsästysalan ammattilaisten
  hoidossa.

 2. Aamulla kuuden aikaan merkkasivat niin minun kuin naapurin Pekan koirat, karhua ensin ajattelin, saattoi sitten tämä villikoiralauma ollakin kyseessä.

  Mekkala ainakin oli niin meillä kuin Kunnaksen tarhassa melkoinen!

 3. Vilkasliikkeisiä saattavat toisinaan nämä villikoirat olla. Eräitten tietojen mukaan lauma olisi nähty Niiralan liepeillä.

  Pois päiviltä joutavat, jos ovat jo tepposiinkin syyllistyneet. Tohmajärven koulutoimelle pitää nostaa hattua, että reagoivat nopeasti. Tällainen palvelu on ensiluokkaista.

  Värtsilässä venäläisten irtokoirien liikkumisesta kuulee silloin tällöin, mutta harvemmin näin suuri lauma on ollut kyseessä, eivätkä ne tiettävästi ole aiemmin tihutöitä tehneet.

 4. Kolme vuotta sitten kun tein puutöitä pihassani, kaksi sekarotuista naapurin koiraa kävi koputtelemassa nokallaan selkääni. Silloin ei vielä tarhassamme koiria ollut.

 5. Tälläiset kommentit löytyi MTV3:n sivuilta…

  Pohjois-Karjalassa, Tohmajärvellä liikkuu villikoiralauma, mutta kunnan sivistysjohtaja ja rehtori Arto Juntunen ei aio jättää mitään sattuman varaan.

  Tohmajärven kuntapomo riehuvista villikoirista: Jahtaan ne itse

  Linkki uutiseen
  http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/09/1385437/tohmajarven-kuntapomo-riehuvista-villikoirista-jahtaan-ne-itse

  Asiaan pitää varmasti suhtautua järjellä, nyt näyttää ja kuullostaa että mennään tunteellakin ja rajusti…. Uutiskynnys ylittyy varmasti, ja saadaan .. ainakin Tohmajärvi valtakunnan uutisiin.

  Koiralauma on vieraillut myös Joensuun puolella, Tuupovaarassa jossa söivät nälkäänsä lampaan.

  Luonnollista käytöstä sudensukuiselle nälkäiselle koiraeläimelle. Laumassa on voimaa ja tehoa saalistuksessa.

  Susi (susilaumat) eivät ole mikään suuri ihme näillä alueilla. Syödähän niidenkin täytyy. Suojeltu eläin on vielä…

  Uskon, että jos laumasta saadaan näköhavainto ei mene kauankaan, kun ovat metsä/riistamiehien tähtäimessä tai kuntapomon..

  Ylireagointi asiassa on täysin tarpeentonta mielestäni. Uutisoinnissa käytetty jo termejä ”Kauhua herättänyt…”

 6. Onko kellään tietoa montako ihmistä/koululaista ovat nämä uutiskynnyksen ylittäneet villikoirat ovat Venäjän karjalan puolella uhanneet jollaintapaa saati syöneet..?

  Tietääkö joku milloin susilauma tai villikoiralauma olisi viimeksi Suomessa tappanut ihmisen?

  Pääasiallista ravintoa ovat varmasti mm. hirvet yms. metsänelävät, ja varmasti myös lampaat (helppona ruokana). Näitä lampaiden syöntejähän on tapahtunut myös Värtsilässä, menneinä vuosina. Valitettavaa toki elinkeinonharjoittajan taholta katsottuna, mutta tähän on varauduttava ja on varauduttu koska em. uhka on hyvin todennäköinen sijainnistamme johtuen.

  Niin…ja karhu, susi tai villikoira tai susi/villikoiralaumat eivät rajaa ylittäessään viisumeita tai passeja tarvitse, niiden kanssa on vain elettävä… Menevät ja tulevat, kuten tehtovat.

 7. Toivotaan, että maan uutisväki televisiokameroineen hyökkää mahdollisimman pian tänne, Villiin Itään. Ja tervetuloa ulukomualaisetkin, kuin sopulit kuunaan… Riittävätköhän majapaikat, kun taitaa tulla vielä isompi tapaus kuin siperiankurpasta.

  Leikki sikseen. Tuo rabies mietityttää ja on vakava asia. Prääsän tapauksessa eivät tainneet olla varmoja, oliko asialla villikoira- vai susilauma lehmää raatelemassa.

 8. Erinomaista toimintaa viranomaisilta.Lopettamispäätös on järkevää. Ei Värtsilän pieniä koululaisia voi pelossa laittaa koulutielle kävelemään.Veroeuroja ei myöskään voida ”sijoittaa” ylimääräisiin koulukuljetuksiin tässä tapauksessa. Villikoirat kun eivät kuulu Suomen luontoon, eivät edes itärajalla.

 9. Niin vain oli maikkarin Kymmenen uutisissa juttua jo paikan päältä. Värtsilän lehmiä, peltoaukeita ja koulun viittaa oli kuvattu. Ne journalistit haistavat uutisen. Vielä tästä show kehittyy. Pysytellään maailman kartalla.

 10. Juttuvinkki Värtsi lehteen, ja varoituksen sana Selkäkylällä jalkaisin liikkuville.

  Värtsilän Selkäkyläntiellä on jalankulkijoita ahdistellut jo vuosien ajan vihainen saksanpaimenkoira. Koira on purrut jo kolmea ihmistä! Poliisille on ilmoitettu monesti. Myös häirikkökoiran omistajaan on oltu suoraan yhteydessä. Mitään ei asiassa tapahdu. Miksi ihmiset eivät saa kulkea rauhassa yleisellä tiellä!

 11. Se on niitä hrmittavia tapauksia, huonostihoidettuja ja opetettuja koiria. Omistajat välinpitämättömiä lemmikeistään, jos lainaa yleisökirjoituksia lehdistä.
  Totta kuitenkin. ja, kun laki ja sen valvojat(nykyiset ) ovat vielä avuttomia niin kärsittävä se on.
  Tai toinen konsti kutsua Ilomantsilaiset apuun. Onhan niiden omatoimisuudesta Juisekin tehnyt biisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *