Korkealta näkee kauas

Kukkovaara , kolmiomittaustorni

Kukkolampi, Sääperi ja vaarat, osa Venäjän puolella. Kuvat Alpo Rummukainen

Tässä vielä muutama kuva Kukkovaaran tornilta laatikkokameralla 6×9 -filmille otettuja.

Ohessa on myös kuva eräästä toisesta kolmiomittaustornista. Kukkovaaran torni oli tämän kaltainen. Korkeus lienee ollut 15 metrin paikkeilla. Olisiko kenelläkään kuvaa tornista?

Tuo yhdessä kuvassa oleva mieshenkilö on seurakunnan kesätöissä ollut nuoriso-ohjaaja Markku Hirn.

Eeva Rosti korkeuksissa.

 

 

Maija Majoinen ja Markku Hirn.

Kukkovaaran kolmiomittaustorni.
Kuva: Jouko Näätänen

Jouko Näätäsen kuva lisätty 26.1.2021

13 comments for “Korkealta näkee kauas

 1. Kukkovaarallako oli siis kyse kolmiomittaustornista, ei varsinaisesta näkötornista? On sinne ollut hirvakka kiivetä, kun ei niitä yleensä sellaiseen tarkoitukseen tehdä. Joskus on kieltotaulujakin vierellä.

 2. Mitä sitä ei tuossa iässä kokeilisi 😉

 3. En tiedä kumpi se oikeasti oli. Toiset puhuvat näkötornista ja toiset kolmiomittaustornista. Silloin kun siellä kiipeiltiin ei paljon kiinnostanut tietää kuka oli arkkitehti ja milloin torni oli rakennettu. Enemmän kiinnosti ketä siellä kiipeili.
  Nyt olen sitä mieltä että näkötorni se ei voinut olla, koska oli sellaiset suorat tikapuut. Tuossa ylläolevan kuvan tornissa on tasanteelta toiselle lyhyet ja vinot tikapuut, mutta Kukkotornissa melkein ylös asti ainoastaan yhdet suorat tikkaat.

 4. Uskomattoman komeita maisemia. Kiitos, Eira!

 5. Kiitos Eira hienojen näkymien välittämisestä meille täällä ”syrjässä” asuville. Olisi se luksusta kun saataisiin siihen mäelle pieni näkötorni, vaikkapa vain 15-20 metrinen.

  Viereisellä mäellä on ollut kartoitustarpeita varten tornit 1930-40 sekä 1960 luvuilla.

  Tätä viimeisempää tornia on sivuttu ainakin artikkeleissa ”Huipulla” 29.8.11, ”Tutkivaa journalismia” 10.9.11 ja Kukkotornin raput” 5.11.11.

 6. Kiitos! Kukkovaaralle pääsee hyvin henkilöautolla. Kävin Luppotuvalla samalla reissulla. Eikun savuja laskemaan Kukkovaaralle!

 7. Joo oltiin siellä myökii Masan kanssa sunnuntaina, kauniit on maisemat ihan livenä! Ainut miinus oli savu ja käry mäen alla, eikä ollut palaneen puun haju?
  Tulipahan mieleeni että olisipa helppo tapa viedä omat vieraatkin katselemaan maisemia.

 8. Upeat ovat näkymät! Värtsilän käyntikortti! Kelpaa kelpaa esitellä vaikkei ihan Kolin maisemille kansallismaisemana pärjääkään. Mutta: Kolilla ei ole Kukkovaaraa! Mutta meillä on! Milloin ja miten toivottu näköalatorni saataisiin sinne? Maksaisiko maltaita? Hirsikehikko? Lahjoituksilla? Vai eu euroilla?

 9. Hurja idea: Kukkovaaralle laskettelukeskus! Olisi venäläisturisteille lyhyempi matkakin päästä mäkeen, ja jäisivät eurot tälle alueelle! Työllistävä vaikutus! Alueemme ja palveluiden kehittyminen olisi taattua.. ellei toki ajanmyötä konkurssikin..(pessimismiä)! Onhan näitä vaaroja Värtsilän, kuin Tohmajärven kylässäkin, mutta lähin laskettelukeskus taitanee olla Joensuussa? Kukkovaaran mäet mahdollistaisivat ainakin hyvät rinteet! Luppotuvalla alkaisi olla ruuhkaa… ja matkailijat kustantaisivat sen näköalapaikankin, jossa voisi viettää after-skiitä..

 10. Istuskelin tässä aikaa tappamassa eräällä penkillä ja juttelin vieressä istuvan herran lkanssa niitä näitä,, että mistee sitä ollaan jne..
  Totettiin että hiän oli Parikkalasta ja mie Värtsilästä.

  Parikkalan mies kertoi että Värtsilä on hälle tuttu paikka. On kuulemma käynyt mittailemassa näitä kolmiomittaustornien paikkoja pitkin itärajaa. Kukkovaarakin on kuulemma tuttu. Toivottavasti kaveri kirjoittaa tänne Värtsiin jotain tornien rakentamisesta

 11. Kauniit ovat Karjalan kunnaat!

  Laskettelukeskus on mielestäni hyvä idea.

 12. Nähtiihän se Tohmajärvenkin laskettelukeskus aikoinaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *