Lähikalaa?

Laatokan nieriä kannattaa syödä itse.

Avaan lähiaikoina Niiralaan Kalamestarin Herkku nimeä kantavan kaupan sekä kaupan yhteyteen pikkuruokalan. Viime viikkojen kuluessa olen kartoittanut eri tuotteiden paikallista saatavuutta, alkuperää sekä toimitusvarmuutta. Onnekseni olen löytänyt varmat, markkinoilla asemansa jo vakiinnuttaneet toimijat juuri niissä ydintuotteissa, mihin liiketoiminnan runko rakentuu.

Harmillista on sen sijaan se, että paikallista tuorekalaa en voi kaupassani tarjota! Pyytäjiä meillä on niin vähän ja kaikki nämä harvat ovat koti- tai naapurien kalatarpeita tyydyttäviä harrastekalastajia. Suuret kalavedet tosin ääreltämme puuttuvatkin. Mutta uskoisin, että kiinnostuneita asiakkaita olisi, jotka ”hinkuvat” lampiemme sekä pikkujärviemme ahvenia, haukia, siikaa tai muita kaloja.

Itse lähes joka päivä verkkokalastusta harrastavana en halua pyytämiäni saaliita myyntitiskiin laittaa monestakin eri syystä. Tärkein varmaan on se, että tällä vältän turhat puheet siitä, että tämä ”yksi kyläläinen” hyödyntää yhteisin varoin istutetut kalat omiin ”bisneksiinsä”. Toinen syy on se, että kalaa tulee juuri nippanappa sen verran, mitä itse ”arvokalat” syön ja koirat sitten vähemmän arvokkaat.

Toivoisin kuitenkin jollain tapaa paikallista kalaa eksyvän myös kalaherkkukaupan tiskiin, jotta eivät kaikki altaassa olevat kalat olisi pelkästään muualta tuotuja. Niinpä hauen sekä ahvenen pyytäjät, siian, matikan ja lahnojen narraajat, jos ”Pietarin kalansaaliita” joskus tulee, käykää koukkaamassa kaupalla – varmasti kalat muodossa tai toisessa saadaan asiakkaille eteenpäin ja samalla kalastajalle pieni euromuotoinen vaivanpalkka.  Eikä määrällä niin väliä!

 

15 comments for “Lähikalaa?

 1. Lopputarkastus on to 8.9 joten jos ei ihmeitä siinä ilmenne, kauppa avautuu pe 9.9 klo 10!

  Viralliset avajaiset sitten tarjouksineen Rajan Ryssäyksessä la 17.9! Tervetuloa!

 2. Tässäpä vielä ruokalan puolen menuu (kaupassa kala- ja riistasäilykkeet, kylmäsavu- ja graavilohet, erikoismakkarat ja lihajalosteet);

  Kala-annokset
  1. SAVULOHI-FETAJUUSTOSALAATTI 6 €

  2. LOHIHAMPURILAINEN 5 €
  Lisäksi A. Lohkoperunat B. Ranskalaiset perunat 8 €

  3. LOHIKEBAB PITALEIVÄLLÄ, SALAATTIA 6 €

  4. PARILOITUA LOHTA, TALONKASTIKE, SALAATTIA 9 €
  Sisältää A. Lohkoperunat B. Ranskalaiset perunat C. Perunamuusi

  5. SMETANALOHTA, TALON KASTIKE, SALAATTIA 11 €
  Sisältää A.Lohkoperunat B.Ranskalaiset perunat C.Perunamuusi

  6. SAVUSTETTUA LOHTA, TALONKASTIKE, SALAATTIA 12 €
  Sisältää A.Lohkoperunat B.Ranskalaiset perunat C.Perunamuusi

  7. PAISTETUT MUIKUT 6 €
  Lisäksi A. Lohkoperunat B. Ranskalaiset perunat C. Perunamuusi 9 €

  Muut annokset
  8. HIRVIBALKANPYTTIPANNU 7 €

  9. PAISTETUT HIRVIRYYNÄRIT, MUSTAHERKUKKAHILLOA, SALAATTIA 8 €

  10. SAVUSTETTUA VILLISIKAMAKKARAA, MUSTAHERUKKAHILLOA, SALAATTIA 9 €

  11. PÄIVÄN LOUNASTARJOUS 7 €

 3. Menestystä Eero-Matille! toivottavat Erkki ja Ulla.

 4. Olisi erinomaista, jos paikallisen kalayrityksen olemassa olo elvyttäisi seudun kalastusharrastusta, joka näyttää olevan melko vähäistä. Hyvin harvoin sattuu väkeä samoille vesille, ainakaan nuorempia.

  Tiedän, että ammattilaiset loihtivat fileeveitsillään esimerkiksi tavallisista lampiahvenista sapuskaa, joka vetää vertoja ranskalaisten huippuravintoloitten aikaansaannoksille (meinasin kirjoittaa sammakonreisille).

  Kalastuskunnat voisivat vapauttaa katiskat pyydysmaksuista. Ahventen ja särkien pyytäminen niillä on kalavesien hoitoa.

 5. Onnea ja menestystä yrityksellesi Eero-Matti.

 6. Jäi mainitsematta tärkein, eli savustan joka aamu alk. klo 8 lohta ja muuta kalaa, sekä villisikamakkaraa kaupan vieressä olevassa kodassa joten tuoretta savukalaa on saatavilla päivittäin!

 7. Joki kun on ollut niin hiljainen koko kesän, tärähti lauantai-iltana vavassa oikein kunnolla!

  Olimme uistelemassa rajalla saakka, ei kalan kalaa…

  Juuri kun Sinilinnun rannassa kelasimme vermeitä ylös iski kunnon hauki kiinni! Aikansa telmettyään päätti kala kuitenkin jatkaa taivaltaa joessa.

  Olisiko ollut taas amatöörien puuhastelua mutta tällä kertaa emme tätä jättikalaa veneeseen saaneet:)

 8. Kalamestarin Herkku saatiin kunnialla auki eilen perjantaina klo 14. Mukava suhina oli heti iltapäivällä! Kauppa on alkuun avoinna ma-pe klo 10-17 ja la klo 10-15. Sunnuntaisin suljettu.

 9. Herkkupuodin valikoimaan tulivat vielä lisänä Joensuun Herkkuleipomon Liha-, Muikku- ja Lohikukot.

 10. Parila lohi oli todella hyvää kiitoksia vielä kerran.

 11. Värtsi julkaisee jokaisen paikkakunnalla aloittavan uuden yrityksen nettisivulle linkin yhden kerran, koska sillä on tiettyä uutismerkitystä. Näin halutaan myös kannustaa uutta värtsiläistä liiketoimintaa. Muutoin kaupallisia yrityslinkkejä julkaistaan vain poikkeustapauksissa toimituksellisista syistä ja toimituksen harkinnan mukaan. Pyrimme välttämään varsinaista tekstimainontaa. Siitä pidättymistä suositellaan mm. journalistisissa ohjeissa, joita Värtsissä yritämme noudattaa parhaan kykymme mukaan.

  Yleisesti Värtsi suhtautuu yritystoimintaan myönteisesti, eritoten paikalliseen. Onhan se Värtsilälle elinehto.

 12. Aamut Kukkolammella ja Sääperillä ovat olleet viime aikoina huikaisevia kokemuksia, eikä yksin kalantulon suhteen. Siikaa saa sen mitä viitsii pyytää, Sääperi on edelleen antanut komeita ahvenia, eilen illalla viimeksi 480g körmyniskan!

  Hanhet tervehtivät järvellä aamuisin, joutsenet uiskentelivat monena aamuna suurena ryhmänä. Kukkolammen aamu-usvassa sorsat räpiköivät rantojen tuntumassa.

 13. Lukasin läpi tuon alustavan artikkelin. Järvikalasta: sitä olisin saanut syksyllä ja läpi talven muutamalta kalastajalta jatkuvalla syötöllä. Ostin muutamia kertoja ahventa, kuhaa ja haukea mutta lopputuloksena oli se että ostajia järvikalalle ei täällä ole. Useimmiten lähes kaikki ostamani kalat päätyivät keitettyinä koirien ruuaksi!

  Talven mittaan kaupalla on satunnaisesti käynyt muutamia asiakkaita jotka ovat sitten arvostelleet tätä kotimaisen järvikalan puuttumista valikoimista (poislukien muikku mitä on ollut jatkuvasti). Olen kertonut siihen syyn ja asiakkaat ovat ymmärtäneet.

  Kaupungissa kaiten tilanne olisi toinen – myös järvikalaa saisi kaupaksi niin että sitä valikoimissa kannattaisi pitää.

  Nyt on niin että myynnistä 80% tulee venäläisasiakkailta ja he ostavat pääsääntöisesti vain mätiä sekä lohta savustettuna ja graavattuna. Satakunta kiloa myin myös venäläisten joulusesongilla savusampea mitä sen jälkeen aina silloin tällöin nyt kysytäänkin, siis venäläisasiakkaiden toimesta. myös savuankeriasta sekä savupallasta kaipaavat valikoimaan.

  Mutta kun ei mainostaa saa niin tiedottaa varmaankin voi: Tapahtumakalenterin tiedoista poiketen EN TARJOA TULEVANA SUNNUNTAINA ÄITIENPÄIVÄLOUNASTA, sellaista kylällä on saatavissa tällä kertaa SRK-salilla.

 14. En osaa arvioida, kuinka suuri yleensäkin on järvikalan osuus kaupan kalatiskeiltä myydystä kaikesta kalasta. Sen kyllä sokeampikin huomaa, että tämä järvikala painii aivan eri hintaluokassa kuin muut kalatuotteet. Norjalainen kassilohi on suorastaan käsittämättömän halpaa verrattuna ”oikeaan” kalaan; ei siis ole ihme, että sitä on helpompi myydä.

  Perheellemme kelpaa kaikenlainen kala lajista riippumatta, mutta emme tosiaankaan tunne mitään erityistä vetoa lohikaloja kohtaan. Pääsääntöisesti emme koskaan osta kalaa, vaan kalastamme itse; silti tänäkin keväänä olemme syöneet paljon tätä ”kallista” kalaa. Esim. fileoitu ahven, joka on meillä tavallista ruokaa, maksaa kaupassa kolmekymppiä kilo. Haukifile on kympin halvempaa, lahnaa en ole tiskeissä edes nähnyt mateesta puhumattakaan.

  Kaikkea tätä luettelemaani arvotavaraa on tyrkyllä niin Jänisjoessa kuin Sääperissäkin ja useimmissa metsälammissa vaikka kuinka paljon. Olen Luojalle kiitollinen, että pystyn itse kalastamaan ja kauppareissuilla kauhistelemaan kalatuotteiden hintoja; verkon eli katiskan ja virvelin hinnan saa nopeasti kuoletetuksi. Savukala maistuu suussani tälläkin hetkellä; aamukahvilla oli tarjolla lahnaa, madetta ja ahventa.

  Tuohon äitienpäivälounaaseen kommentoin sen verran, että kellään taholla ei varmasti ole ollut tarkoitus kilpailla asiakkaista. Tapahtumakalenterista vain saimme lukea, että Värtsilässä on äp-ruokailu kolmessa paikassa. Kalamestari on nyt siis oman tarjouksensa peruuttanut, Sinkkarista en tiedä; seurakunnan ruokailu järjestetään lasten kevätjuhlaan nivoutuen yv-keräyksen hyväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *