Pulmusparvia

Pulmuset ovat taitavia lentäjiä. Kuvat EJ

Pulmuset välkkyvät ja helkkyvät jälleen Värtsilän pelloilla, tosin eivät toistaiseksi niin isoina parvina kuin edelliskeväänä. Tämän linnun ilmestymisestä kuitenkin huomaa, että talvi alkaa antaa periksi.

Pulmunen on varhaisimpia muuttolintujamme, joka talvehtii pääosin Itä-Euroopassa ja Valko-Venäjällä. Valitettavasti ne vain pysähtyvät Sääperin rantamilla. Ne pesivät Tunturi-Lapin karuimmissa maisemissa. Koiraat ovat mustavalkeita, naaraat kirjavampia.

Muuttolintujen aika alkaa olla yhä enemmän käsillä. Värtsin lukijat saavat tietoa tilanteesta värtsiläisen lintuasiantuntijan Hannu Kivivuoren katsauksista, joita hän kirjoittaa verkkolehteen kevään edistyessä.

Share

9 comments for “Pulmusparvia

 1. Ei niitä voi olla huomaamatta! Mirjasisko

 2. Näimme pulmusparven ( n. 30 ) Saariossa Ahlqvistin pellolla lauantaina 2.4.
  Kaunis näky!
  Päivi Silventoinen ja Vesa Honkanen

 3. Joko Värtsilässä on näkynyt tänä keväänä pulmusia?

 4. Hyvin monena keväänä olen nähnyt ensimmäiset pulmusparvet tuolla samalla pellolla, jonka Päivi Silventoinen mainitsee kommentissaan. Tämän kevään ensimmäiset pulmuset toista viikkoa sitten.

  Nuo Erkin pulmuskuvat, ainakin alimmainen näyttäisi olevan Värtsilästä. Enpä aluksi tajunnut, että juttu on viime vuodelta. Joka tapauksessa pulmuset ovat jo täällä ja matkalla eteenpäin.

 5. Kyllä noilla pulmusilla on kaunis taitolentoesitys. Ihan sydän sykähtää kun sen näkee. Viinijärvellä ei ole vielä näkynyt pulmuja

 6. Katselin Hilkan kanssa pulmuslentokuvaa Värtsilän kirkkaalla kevättaivaalla kylmiä väreitä tuntien, tuohan se mieleen kevään 1940 pilvettömän taivaan ja jylisevät “pulmuset” taivaalla.
  ake.

 7. Samaan aikaan, kun katsoimme Erkki J:n kuvaa pulmusista, pyöri levylautasellamme Peter Kreuderin hienoa pianomusiikkia sota-ajalta:¨”Ich tanze mit dir in den Himmel hinein”. Sattumaltako? Kenties?
  Hilkka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *