Niin paljon puuhia

Korkealta näkee kauas. Kuvat Jouko Varonen.

Variksilla on kevät mielessä.

Vanha tarina variksen valasta meni jotenkin tähän malliin:

Sanoipa varis lammikon sammakolle.

– Nousehan kuomaseni haastelemaan kanssani mukavia!

– En uskalla. Sinä raappaat.

– En raappaa. Sen vannon kautta kiven ja kannon.

Sammakko uskoi ja pomppasi maalle ja heti varis raappasi. Variksen kurkussa sammakko vielä huuteli.

– Missä vala? Missä vala?

– Vala vatsassa, vastasi varis.

Oonko haukan näköinen?

Tarinaa on kautta aikain yhdistelty ihmisten keskinäisiin toimiin, jopa politiikkaankin. Varis on epäonnea tuottava lintu, jos on uskomista roomalaisiin sotapäälliköihin, jotka pitivät variksen ilmestymistä joukkojen vasemmalle puolelle tai lipun läheisyyteen varmana merkkinä tappiosta taistelussa.

Suomalaisessa kansanperinteessä on paljon sananlaskuja, jotka liittyvät varikseen. Variksen avulla on ennustettu mm. kevään tuloa. Ja helppoahan ennustaminen on, kun näkee varisten kokoontuvan leudolla kelillä kurahtelemaan vaikka tielle tai järven selälle noukkimaan ravintoa pilkki- ja verkkomiesten avantojen kupeelta. Sanonta kuuluu myös, että varma kevään merkki on kun variksella on risu nokassa.

Vanhan perinteen mukaan varis aiheutti keväällä lasten jalkoihin rohtumista eli ”variksen saappaat”. Varis huuteli lapsille: ”Tules tänne tuvan taa, suat miulta suappaat.”

Toisaalta varis on luonnon puhtaanapitäjä, koska se syö raatoja metsistä ja teiden varsilta. Joskus varikset kyllä innostuvat hajottelemaan roskapusseja ja levittämään roskia ympäristöön.

2 comments for “Niin paljon puuhia

  1. Kaupunkivaristen harrastukset taitavat osittain poiketa maalaisserkkujen harrastuksista. Hautausmaalla ne nakkelevat kukat haudoilla olevista maljakoista pitkin nurmikkoa ja sitten juovat maljakoista veden. Saattavatpa vielä kiskaista maljakonkin pois reiästään ja heittää nurmikolle. Olen kuullut kerrottavan myös tarinaa, kun hautausmaalla työskentelevä henkilö on nähnyt variksen lentävän sellainen vihreä muovimaljakko nokassaan.

    Varikset harrastavat myös ”ammekylpyjä”. Olen usean kerran seurannut niitten kylpypuuhia kallionkoloihin muodostuneissa vesilätäköissä. Siinä kuulkaa vesi roiskuu, kun varis kylpee.

  2. On päässyt ihan unohtumaan koko variksen saappaat. Miten lie ollut kun penskana se oli ihan tuttu käsite.

    Tuo Variksen vala ja vertaus ihmisiin, myös politiikkaan, osuva vertaus..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *