Nuorille luonnontutkijoille

Luonnontutkija, Readme 2011 ja Päivä eläintarhassa, Readme 2011.

Asuntopula poistuu. Kuva EJ

Muistan luontokerhon, jonka nimi oli Jänisjussit. Jänisjussien toiminnassa oli mukana luonnonkuvaaja-veljeni ja monta hyödyllistä asiaa siellä kerhossa oppivat. Lieneekö kerho vielä voimissaan, sitä en tiedä, toivottavasti kuitenkin vetäjiä on lasten luontoharrastuksille riittänyt.

Luonnontutkija-kirja tarjoaa tietoa lapsille sopivassa muodossa. Mukaan mahtuu ötököitä, perhosia, nisäkkäitä, lintuja, kasveja, jne… Päivä eläintarhassa on samantyylinen, työkirjamuotoinen opas, jossa tutustutaan mm. eläinten käyttäytymiseen.

Joskus eläintarhat ovat ahtaita paikkoja, mutta luonnonpuistoissa on tilaa sitäkin enemmän. Luulisin, että kirjat sopivat hyvin kouluaan aloittavan lukemistoksi. Toki niissä on tilaa omille muistiinpanoille, jos vaikka on päässyt tutkimaan näitä eläimiä livenä. Lisäksi kirjoissa on tiesitkö tämän -osastoja, joissa voi olla tuoretta tietoa isälle ja äidillekin:

· maailmassa on yli 9000 erilaista lintulajia

· eräs kolibrilaji munii herneen kokoisia munia

· mehiläiset esittävät työläisille tanssien, missä on mesipaikka

· kalkkarokäärme löytää saaliin haistelemalla kielellään

· kun tursas on vaarassa, se kätkeytyy mustepilveen.

Näistä kirjoista löytyy monta hauskaa ja hyödyllistä tietoa. Ne voivat olla ponnahduslautana vaativampaan harrastamiseen. Tietysti mikään ei korvaa vanhempien seurassa vietettyjä hetkiä luonnon ihmeiden parissa.

1 comment for “Nuorille luonnontutkijoille

  1. Kiitokset Jouko Varoselle Värtsin kirjaesittelyistä. On tullut joitakin kirjoja lainatuksi näiden esittelyjen perusteella. Muutama kirja on ollut tuttu jo entuudestaan. Lainatuista yliveto on ollut Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja, joka tuskin olisi ilman esittelyä päätynyt luettavakseni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *