Turvesheikit hakoteillä

Tohmajärvellä on ollut myös kaukonäköisiä kunnallismiehiä. Toimi Karttunen uurasti soitten säilyttämisen puolesta, esimerkiksi Hirvisuolla. Kuva EJ

Tohmajärvellä ei hevillä uskota, että turpeennosto pilaa vesistöjä. Entisiä vaikutuksia Tohmajärveen ei ole saatu selvitettyä, kun kunnanhallitus jo näytti vihreää valoa jatkolle lausunnossa Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle.

Kyse on Konnunsuon turvetuotantohankkeesta, johon ympäristölautakunta otti aiemmin myönteisen kannan. Lautakunta on ymmärtänyt roolinsa ja tehtävänsä täysin väärin.

Tohmajärvi on vuosikymmeniä ollut maan kärkipitäjiä turpeennostoalueena, tuhansia hehtaareja on käsitelty. Jos turpeesta tänne jotain rikkautta tulisi, pitäisi kunnan olla jo ökyrikas. Tohmajärvi on kuitenkin maan kärkikunta verotuksessa, mikä kielii pikemmin köyhyydestä.

Paikallisesti turvesoita voisi puolustella, jos niitten ansiosta olisi tullut pysyviä teollisia työpaikkoja. Mutta kun ei.

Suoluonto sen sijaan on arvo, jonka säilyttäminen ja suojeleminen on tämän ahneen sukupolven velvollisuus. Sama pätee vesistöjen osalta.

Värtsiläisillä on syytä olla huolissaan hankkeesta, sillä turvevedet aiotaan laskea osittain tai kokonaan Jänisjokeen. Loppulitviikissä jälkimmäinen vaihtoehto saattaa hyvinkin olla todellisuutta. Sen avulla saataisiin hanketta vastustavat kemieläiset tyytyväisemmiksi hajota ja hallitse –periaatteen mukaisesti.

Jänisjoen ainoa toivo saattaa olla siinä, että EU ehtii kieltää turpeennoston kokonaan ennen lopullisia Konnunsuon päätöksiä.

18 comments for “Turvesheikit hakoteillä

 1. Haluan liittyä taisteluun suon (soiden) puolesta.

 2. Nythän meitä olisi jo kolme. Tarvittaisiin enää asukasneuvoston toimeenpaneva komitea.

 3. Kuin myös minä haluan liittyä mukaan, nyt on siis jo neljä.

 4. Minä olen myös mukana.Jänisjoki on niin upea kappale Suomen luontoa ettei sitä saa rehevöittää leväiseksi limaojaksi.

 5. A few facts…

  Large-scale peat harvesting is NOT SUSTAINABLE as it takes thousands of years to form the peat ”bricks” that are harvested in just a week.

  Valtra´s market share in Finnish peat bogs is around 70 per cent
  (quote from the Valtra web page…)

  Finland has been the frontrunner in developing new harvesting methods. In co-operation with peat contractors, Valtra has developed a tractor and the necessary accessories to conquer the peat fields!!!

  … and when they have dug up all the peat in Finland??? then what?? move on to Uruguay like Stora Enso?? … or should I say Tierra del Fuego.. another beautiful and unspoilt region of the world where they have peat bog…

  What about everyone who is into hunting, fishing, luonto-matkailu, etc. etc. Don’t they think something like this will effect their interests??

  Just a thought…

 6. Joteskin olen tykästynyt noihin Joren kommentteihin.

  Eipä silti, selväsanaisia ovat kaikki!

 7. Kyllähän turpeenotto jossain laajuudessa tulisi hyväksyä samalla tavalla kuin vaikkapa talousmetsät sekä suojellut alueet (Kansallispuistot, luonnonsuojelualueet) ovat määritelty ja laissa suojatut.

  Käsittämätöntä on se että kun vastustetaan ydinvoimaa ja kannustetaan uusiutuvien energiamuotojen lisäämiseen, kuitenkin sama joukko (lähinnä kaupunkilaisia) vastustaa vesivoiman lisäämistä, turpeen käyttöä, haluaa suojella metsiä, tuulivoima rumistaa rannikkomme jne… Mistä sähkö sinne kerrostalokaksioiden rasioihin sitten tuotetaan?

  Olen ihmetellyt sitä että kun lähes kaikki on jo keksitty, kuinka ei vieläkään saada esim. suurempaa hyötyä auringon tuottamasta energiasta ja ”valjastettua” sitä kasvavan energiankäytön tarpeisiimme.

  Itse olen miettimässä nyt uutta järjestelmää kiertovesilämmitteiseen talooni. Suunnitelmissa on ilma-vesilämpöpumppu jonka energiantarpeesta osa tulee aurinkokeräimillä.

  Turpeennosto tulisi kylläkin olla vastuullisempaa vaikkapa juuri turvevesien laskun suhteen. Tässä asiassa olen Erkki kanssasi samaa mieltä. Sen sijaan uskallan kyseenalaistaa väitteesi siitä että paikallisesti tällä ”turveteollisuudella” ei olisi työllistävää vaikutusta. Kyllä soista moni perhe leipänsä pöytään saa.

 8. Suojeluasiat ovat joskus hyvin itsekästäkin ajattelua, useimmiten heräämme vasta silloin kun joku luontoa pilaava toimenpide tulee lähelle elinpiiriämme.

  Muistan hyvin takavuosien barrikaadeille nousumme koskien Kangasjoen varteen suunniteltua kalkkikivimurskaamoa. Oliko osin kyläläisten aktiivisuudesta johtuvaa mutta hanke saatiin torjutuksi vedoten vahvasti mm. murskaamon ympäristövaikutuksiin ja esimerkkeihin vastaavien laitosten luontotuhoista muualla Suomessa. Hyvä näin. Näitä helvetinkoneita ei kylämme liepeille sittemmin tullut. Minäkin heilutin sapelia aina paikallislehden yleisöpalstoilla saakka.

  Olen lukenut paljon mm. Linkolaa. Tämän tuomiopäivän profeetan kirjoituksissa on paljonkin ajateltavaa. Totuus vaan on se ettemme enää voi vain ”sormiamme napsauttamalla” palata ajassa sataa vuotta taaksepäin ja alkaa elämään jälleen vaatimattomasti ja lähes omavaraisesti. Huolestuttavaa on tämä kiihtyvä kehitys ja sen myötä oravanpyörä missä maailmanlaajuisesti mukana kaikki olemme.

  Oma haaveeni olisi paeta metsiin, asustella elämäni viimeiset (kymmenet?) vuodet pienessä savussa, kalastellen, (sala?)metsästellen, kynttilän valossa kirjoja lukien, pientä kasvimaata kyykkien sekä koiriani silloin tällöin korvan takaa rapsutellen.

  Lähtiessäni heittäisin mielihyvin kännykkäni pommikoneen kaveriksi Sääperin pohjaan ja vielä tämän läppärini seuraksi perään. Sittemmin kuuntelisin paristoradiosta maailmanlopun uutisia, lataisin piippuani ja omahyväisesti myhäilisin – eipä nämä maailman murheet enää minua koske.

  Mukavaa kevään jatkoa toivottaa Sääperinrannan Jack London!

 9. Aika vähäiset ovat yksittäisten pienten ihmisten vaikutusmahdollisuudet. Vastikään keräsivät Kiteellä Helli-hommista tuhannen nimen adressin, mutta eipä se vaikuttanut kunnan päättäjiin sitä eikä tätä. Saati sitten kansalaisten mielipideilmaisut johonkin Vapoon, jolla on tiettyjen piirien tuki Arkadian mäellä.

 10. Ei Erkki noin vähästä tulisi masentua ja luovuttaa!

  Jänisjoki on arvo jonka puolesta meidän kaikkien pitäisi pitää yhtä ja joen puhtaana säilymisen puolesta taistella!

  Olen ”hallitusta” turveteollisuuden puolesta puhumisestani huolimatta viides mukanaolija osaltani mukana estääkseni uhkakuvaa, rehevöityvän, leväisen, limaojan syntymistä kotilaaksoomme.

 11. Luonnonsuojellulliseen ajatteluun ei ratkaisevasti
  vaikuttane asunnon koko, ihmisen ikä eikä välttämättä
  asuinpaikkakuntakaan?

  Saattapi olla väärä käsitys, mutta suuri osa metsien omistajistakin asuu muualla, esim. kaupungeissa.

  Värtsin tarinoita lukiessani olen saanut käsityksen että
  Jänisjoki ja sen hyvinvointi on tärkeää paikkakuntalaisille.
  On kerrottu että rantoja pitäisi kaavoittaa, haluttaisiin
  uusia asukkaita jne. Siksi minäkin olen pistänyt lusikkani ”soppaan”. Myönnän ettei se oikeastaan kuulu minulle millään
  lailla.

  Luin äskettäin erästä pitäjäkirjaa. Siinä kerrottiin
  kaukaisesta esi-isästäni. Hänen talossaan oli meneillään
  tieasioita koskeva kunnaliskokous. Hän teki ehdotuksen,
  mutta nukahti pitkän käsittelyvaiheen aikana. Heräsi, kun oli
  äänestysvaihe menossa ja huusi: ”Vastustan!”. Eli hän
  vastusti omaa ehdotustaan. Näinkin voi päästä historian-
  kirjoihin.

  Ugh, olen puhunut!

 12. Eero-Matti, turve ei ole uusiutuva energianlähde.

  Kaikki kielteiset kommentit joita minä olen kuullut tuulivoimaloiden ”rumuudesta”, ovat tulleet ydinvoiman kannattajien suunnalta.

 13. Turve ei ole uusiutuva energianlähde, ei myöskään kivihiili, öljy. Ainakaan meidän elinaikanamme.

  Kannattaisi meidän jokaisen nyt pyörähtää ympäri tietokonetuolissamme ja katsoa mitä kaikkea energiaa kuluttavia ”elämäämme välttämättömiä koneita ja laitteita” silmiimme kodeissamme sattuu:

  Minulla (häpeäkseni totean):
  – 2 kpl sähköpattereita
  – työpöydän lamppu
  – kattolamput
  – läppäri+tulostin
  – jääkaappi
  – 2 kpl pakastearkkuja
  – sähköliesi
  – tv
  – radio
  – leivänpaahdin
  – mikro
  – kahvinkeitin
  – kännykänlaturi

  Nämä ainoastaan tuolia pyöräyttämällä!

  Mistä näistä olisimme valmiita luopumaan tehdäksemme kompromissejä eri energiavaihtoehtojen puolesta tai vastaan?

  Emme vaan voi katsoa nykyistä tilannettamme mustavalkoisesti!

  Mustaa huumoria lisätäkseni; joko te kaikki joudutte kanssani pakenemaan metsiin (aika vähän olisi mukaantulijoita!) tai sitten joudumme joltain osin joustamaan myös periaatteistamme ylläpitääksemme nykyiset mukavuudet!

 14. Keskustelu osaltani turveasiasta loppuu tähän.

  Lähden nyt nauttimaan mahtavasta auringonpaisteesta Sääperin jäälle missä hienosta kelistä huolimatta ei nyt näytä (katson ikkunasta järvelle) olevan yhtään pilkkijää, edes Piiroisen Valtoa!

 15. Elähän Eero-Matti karkuun lähe, tohkeissas vielä sohjoon hiihät. Nythän se keskustelu vasta alakaa.

 16. Enhän mie mihinkään (vielä) mee!

  Siltainssikin voisi olla aktiivisempi näillä palstoilla koska nasevia kommentteja jurostakin miehestä näköjään löytyy:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *