Kylätalo saatiin

Kylätalo sijaitsee Jänisjoen partaalla. Kuva Eira Varonen.

Tohmajärven kunnanhallitus vuokraa Värtsilän pitäjäyhdistykselle kylätalotiloja entisestä kunnantalosta. Päätös tehtiin yksimielisesti maanantai-iltana. Kunta vetää kiinteistön pois myynnistä.

Vuokra-aika on kymmenen vuotta ja vuokra 400 euroa kuukaudessa. Vuokraan sisältyvät sähkö, vesi ja vakuutukset sekä piha-alueen auraukset. Pitäjäyhdistykselle jäävät mm. jätehuolto, siivous sekä uloskäyntien edustojen puhdistus ja liukkaudenesto.

Kyseessä ovat entisen kunnantoimiston tilat lukuunottamatta kellarikerrosta ja palotallia, joissa on vuokralaisena pelastuslaitos. Pitäjäyhdistykselle tulee tiloja yhteensä 260 neliötä.

Vuokra-ajaksi on neuvotteluissa sovittu 1.4.2011-28.2.2021. Irtisanomisaika on kaksi kuukautta. Vuokrasopimus on valmis allekirjoitettavaksi. Kunnan hallintojohtajan Matti Ikosen mukaan tarkoituksena on ollut, että Värtsilän yhdistykset laajemminkin keskittäisivät toimintaansa kylätalolle, vaikka sopimus tehdään pitäjäyhdistyksen kanssa.

Kylän olohuone

Pitäjäyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Tiittanen luonnehti vuokrattavia tiloja ”kylän olohuoneeksi”, joka on kaikkien käytettävissä. Sinne on tarkoitus puuhata mm. internetpiste. Ehkä myös joitain lehtiä tilataan luettavaksi, ja kenties kahviakin on mahdollisuus saada. Yläkerta rauhoitetaan kokous- ja tapahtumatilaksi.

Hanke on sen verran alkutekijöissään, ettei päätöksiä erilaisista asioista vielä ole. Ylläpito edellyttää Tiittasen mukaan talkootöitä. Tiloja on aikomus vuokrata pientä korvausta vastaan. Muitakin tulolähteitä pyritään kehittelemään.

”Nyt vain toivomme, että ihmiset käyttäisivät tiloja. Yhdistyksiltä ja kyläläisiltä odotamme vinkkejä ja yhteydenottoja. Hanketta on ajettu kuntaliitoksesta lähtien. Elävä kylä tarvitsee tällaista paikkaa.”

”Kiinteistön ostaminen nähtiin tällä hetkellä mahdottomana ajatuksena. Siitä kyllä keskusteltiin”, Tiittanen kertoi.

Share

7 comments for “Kylätalo saatiin

 1. Katso vastaa- palstaa kirjoitukseen Lopettajaiset. Kysymys: Keneltä on tarkoitus periä vuokraa? E.L.

 2. Ruusuiset onnitteluni kaikille hanketta eteenpäin
  vieneille sekä kannustusjoukoille!

  Kaino toiveeni olisi kesäkirppiksestä kylälle,
  esim koululaisten tai työttömien pitämänä.
  En tarkoita että sen tarvitsisi olla välttämättä
  näissä kylätalon tiloissa…

 3. Pitäjäyhdistys voisi järjestää nyt avointen ovien päivän/siivoustalkoot talolla. Kyläläiset pääsisivät tutustumaan tiloihin, samalla voisimme kukin meistä heitellä ajatuksia talon tulevalle käytölle.

 4. Eero-Matin ehdotus on hyvä. Siivoustalkoista voisi tulla jatkuvakin käytäntö. Esimerkiksi kerran kuussa voitaisiin pitää siivoustalkoot ja ryypätä kahvit ja lörpötellä jonnin joutavia. Näin tuumailee Erkki-setä

 5. Siitä vaan Erkki siivoilemaan. toivoo mirjasisko

 6. Kunhan lonkka alkaa taipua ja kutsu kuuluu. Siitä vain. Ja sitä enemmän on aikaakin, kun eivät taida enää järjestää niitä mukavia hautausmaiden siivoustalkoita, Värtsilän perinteisiä pippaloita!
  Viimeksi talkoissa oli yli 30, kun omavaltaisesti annoin ilmoituksen kirkollisiin. Kaukaisimmat haravanvarren jatkeet tulivat Lappeenrannasta asti. Kerron tämän vain siksi, että viralliset organisaatiot eivät aina pidä vapaaehtoisia talkootöitä arvossaan, vaikka ne olisivatkin mainioita sosiaalisia tapahtumia.

 7. Avoimet ovet/siivoustalkoot on hyvä ajatus, kannatan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *