Diabeetikon herkut

Anthony Worrall Thompson: Diabeetikon keittokirja, Kustannus Oy Nemo 2011.

Diabeetikon ruokavalio on yhtenäinen muunkin terveellisen ruuan kanssa. Ei siis ole erityisesti diabeetikoille tarkoitettuja ruokia. Mutta ruokasuosituksia on. Kolme ateriaa päivässä pitää nälän tunteen loitolla. Jos aterioiden välillä huikoo, kannattaa valita terveellinen välipala, kuten hedelmä, kourallinen pähkinä- ja rusinasekoitusta, vähärasvainen jogurtti, tai vaikkapa itse tehty, paprikajauheella tai piparkakkumausteella maustettu popcorn.

Esimerkkiruokavalio voisi olla seuraavanlainen: Aamiaiseksi sopivat esim. murot rasvattomalla maidolla, vähärasvainen luonnonjogurtti, johon on lisätty hedelmää tai mysliä, sekä täysjyväpaahtoleipä höystettynä mieluisilla täytteillä ja lasillinen mehua. Lounaalle esim. terveellinen kerrosvoileipä tai täytetty pitaleipä ja pasta- , riisi- tai papusalaatti. Päivällisellä voi nauttia hiilihydraattia, kuten pastaa, riisiä tai perunoita, sen kanssa jotain proteiinipitoista ja runsaasti kasviksia tai salaattia. Jälkiruoaksi sopii vähärasvainen jogurtti, hedelmä tai hedelmärahka yms..

Kirjan tekijä sairastui itse metaboliseen oireyhtymään, josta voi olla seurauksena diabetes. Hän ottikin asiakseen diabeetikkojen ruuan. Thompsonilta on julkaistu useita ruokakirjoja, jotka liikkuvat tämän aihepiirin ympärillä. Tähän kirjaan on valittu ruokasuosituksia kaikkialta maailmasta ja ruuat sopivat terveelliseen ruokailuun kaikille. Myös vegaani voi mielestäni löytää ohjeista sopivia, kunhan muuntelee reseptejä oman tarpeensa mukaisesti.

Kirja on hyvin kuvitettu läpileikkaus maailman herkuista ja osoittaa, että diabeetikon ei tarvitse tinkiä maittavista ruuista, kunhan pysyy kohtuudessa ruuan määrän suhteen ja tietysti muistaa toisen tärkeän seikan, liikunnan.

1 comment for “Diabeetikon herkut

  1. Muitakin erikoisruokia tarvitsevia on mm.keliaakikot. Ruoan täytyy olla gluteenitonta, ei ainakaan vehnää ja ruista.
    Mirjasisko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *