Lehtikatsaus

Heikki Turunen Uudessa-Värtsilässä.

Uuden-Värtsilän sulattimon lakkauttaminen oli aikoinaan melkoinen mediatapahtuma. Kun asiasta oli keväällä 1967 tiedotettu, nousi paikkakunta lehtien palstoille. Myös Karjalan Maa lähetti paikalle parhaita voimiaan, toimittaja Heikki Turusen. Tuloksena oli lennokasta tekstiä, joka uumoili jo tulevaa kirjailijanuraa. Otsikko kuului: ”Uusivärtsiläläiset toisen kerran evakkoon”.

”Sinä iltana oli työläisillä muutakin kotiin vietävää kuin tyhjät eväslaukut; sinä iltana joi satapäinen työläisjoukko iltakahviaan mielessään vain yksi ajatus: mitä nyt tehdään?

Kylän ylle valahtanut syvä epätietoisuuden verkko ei väistynyt: täällä on minun kotini, olen asunut täällä ikäni, en osaa elää muualla, ajateltiin. Sulattimon jättiläismäinen rautapata jyrähteli, miehet raahasivat rautaromua raskain käsivarsin. Kotona istuivat kymmenet työläisnaiset kädet helmassa.

"Pötköjä" 150-250 kg, siirreltiin miesvoimin ulos. Hiki irtosi. Kuvat Helge Ratilainen.

Uuden-Värtsilän kestopäällysteinen kylätie muuttui pelottavan symbolistiseksi: sitä pitkin joskus mennään ja jätetään kaikki entinen; se on tie, joka joskus näkee nykyisen rajan takaa pakolaisina tulleiden värtsiläläisten kääntävän toisen kerran selkänsä kotiseudulleen.

Jotakin tässä on mätää, sanottiin, joku on alkanut leikkiä työläisten kanssa; jollakin on samalla kertaa rahaa ja kaunaa. Tällaisia ajatuksia liikkuu nykyisin Uudessa-Värtsilässä, kylässä, jossa ei kukaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.”

Pauli Moilanen ja Valde Kuikka valimossa 1954.

2 comments for “Lehtikatsaus

  1. Sanotaan, että veljekset kuin ilvekset.
    Pitkälti pätee sama kaava Heikin ja Erkin urallakin, vaikka taitaa toinen voittaa Värtsin mitalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *