”Lottovoitto”

”Vuoden vaihteessa Pohjois-Karjala sai lottovoiton. Se oli venäläisten kävijöiden ryntäys Pohjois-Karjalaan”, kirjoittaa kauppaneuvos Eino Tenhunen Karjala-lehdessä torstaina. Tenhusen mielestä Niiralan raja-aseman vetävyyttä on lisättävä.

”Rajalla jonossa käytetyn ajan käyttäminen ostosten tekoon olisi tuottavampaa. Viisumivapaus olisi vapaus, mutta se on kaksipiippuinen juttu. Tehdään ensin muita toimia.”

Tenhusen mukaan Pohjois-Karjalassa on Niiralan raja-aseman kehittämisen lisäksi olennaisesti lisättävä venäjänkielistä palvelua, jossa ei riitä venäjänkielen alkeet. ”Tarvitaan venäjänkielistä tuoteinformaatiota, kylttejä ja opasteita.”

”Julkinen liikenne Venäjältä ja Venäjälle puuttuu Pohjois-Karjalasta. Se lisäisi huomattavasti kävijöitä ainakin Sortavalan ja Petroskoin suunnalta. Suorasta junayhteydestä on puhuttu ja luvattu jo 20 vuotta. Mistähän se on lopulta kiinni?”

Tenhunen luonnehtii aikaa joulusta loppiaiseen ”positiiviseksi shokiksi”. ”Ensimmäistä kertaa tuntui Kolilla ja Joensuun kauppapaikoissa, että suomalaiset olivat vähemmistönä. Venäläisten asiakkaiden määrä on huomattava myös pyhien jälkeen. On tapahtunut tason muutos.”

”Venäläiset löysivät Pohjois-Karjalan myöhemmin kuin Etelä-Karjalan, mutta nyt tapahtuu!” Tenhunen julistaa.

”Itärajan ilot rajan kirojen sijaan ovat maakunnallemme suuri lisäarvo. Niitä hyödynnetään vielä keskinkertaisilla valmiuksilla. Tason merkittävä nosto lisää hyötyä ja luo jatkuvuutta.”

Kauppaneuvos Tenhunen on Pohjois-Karjalan Osuuskaupan entinen toimitusjohtaja ja tunnettu talousvaikuttaja.

3 comments for “”Lottovoitto”

 1. Täällä Joensuun seudulla asuu jo erittäin hyvin suomea puhuvia
  venäläisiä, lähinnä naisia. Heistä saa kyllä helpolla venäjää
  puhuvia työntekijöitä, mutta työllistämiskynnys näyttää olevan
  korkea. Liian monet näistä henkilöistä joutuvat kiertämään työn
  perässä ilmaisena harjoittelijana liikeyrityksestä toiseen. Palkan maksaa n. 1000 euroa kuussa yhteiskunta. Ihan tarkka lukua
  minulla ei nyt ole.

  Tämä epäkohta tulisi korjata ja nämä ihmiset saatava vakinaistettua ja siten samalla sijoitettua yhteiskuntaan myös
  veronmaksajana. Tämä on ruma sanoa, mutta heidän venäjän kielen
  taitoaan tällä hetkellä ”riistetään” enemmän tai vähemmän.

  Noista muista rajahankkeista minulla on sen verran ”toisenkäden”
  tietoa, että lähiaikoina eräs meidän kansanedustajista menee
  Venäjän suurlähetystöön visiitille. Toivottavasti pää saadaan
  edes auki.

 2. Onhan siitä näyttöä, että pään saa auki, joskus kammalla, joskus ruukulla.

 3. Tekisipä PKO vaikka avauksena alkuun tänne Niiralaan ”parjatun” ABC:n (asia mistä huhuja aina silloin tällöin kuuluu)! Heti tulisi vähintään kymmenen työpaikkaa ja varmasti tarvetta venäjänkieliseen henkilöstöön.

  Sitten mikäli kunta olisi laittanut saman rahan kuin ”Kemien mäen mahla-monumenttiin” vaikkapa liikerakennuksen tekoon kantatien varteen, olisi tämän investoinnin vuokratuotto ollut aivan toinen mitä mahlahallissa. Saati sitten uusien työpaikkojen määrä! 4-6 vuokralaisyritystä työllistäisi hyvinkin parikymmentä henkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *