Täällä Peking

Suomi on nyt pitkähkön ähellyksen jälkeen saanut valituksi uuden presidentin. Kansa on puhunut ja olkaamme tyytyväisiä, pulinat pois seuraavat kuusi vuotta. Kävin itse äänestämässä ennakkoon, kun reissu kaukoitään painoi päälle.

Lueskelin maanantaina Pekingissä Kiinan virallisen uutistoimiston juttua aiheesta:

Niinisto elected new president of Finland

Updated: 2012-02-06 10:34 Xinhua)

HELSINKI – Finland’s conservative front-runner Sauli Niinisto from the National Coalition Party was elected on Sunday as the country’s new president in the second round of voting in the Finnish presidential election.

Niinisto, 63, won 62.6 percent of the votes, while his competitor Green League candidate Pekka Haavisto bagged 37.4 percent. Niinisto had failed to secure more than 50 percent of the votes in the first round of voting held on January 22.

A veteran politician, Niinisto had served as a member of the Finnish Parliament in 1987. From 1994 to 2001, he was the chairman of the National Coalition Party of Finland. He served as Minister of Justice in the following two years, and from 1996 to 2003, he was the Minister of Finance. From 2007 to 2011, he also served as the Speaker of the Finnish Parliament.

Niinisto will be sworn in on March 1, replacing Tarja Halonen, the country’s first female president, who has served for two six-year terms. His victory ended the Finnish Social Democratic Party’s three-decade-long holding of the country’s presidency.

Under the Finnish Constitution, the president is elected directly by citizens for a term of six years. No president may serve for more than two consecutive terms.

Powers of the Finnish president have diminished rapidly over the past 20 years, whilst powers of the cabinet and parliament were significantly strengthened.

The president no longer has the right to individually set foreign policies, which are to be jointly formulated by the president and the cabinet. However, the president still plays an important role in the fields of foreign and security policy making in Finland.

In terms of internal affairs, the Finnish president’s influence is also quite limited. The president can only appoint the prime minister according to the parliament’s proposal.

Niinisto’s victory in Finland’s presidential election is not expected to lead to dramatic changes to the course of the country’s foreign policies.

Niinisto has previously emphasized that Finland would open to the whole world, and continue to further relations with all countries in the global community.

Above all, the country would maintain close relations with neighboring Russia, and further strengthen cooperation with other Nordic countries. In the mean time, it will also seek to continue to keep good relations with the United States, and enhance friendly ties with China.

Niinisto also maintained that Finland should play a constructive role in Europe, amid an escalating sovereign debt crisis that has plagued the 17-member eurozone for more than two years, and threatened to spark a financial maelstrom across the world.

He claimed that the eurozone should return to the no-aid principle, which means member states should not provide any aid to their troubled peers who had fallen into a financial crisis.

Commenting on Finland’s potential NATO membership, Niinisto said if the country were to join the intergovernmental military alliance in the future, the issue should be resolved by a way of referendum.

On internal policies, Niinisto has promised to focus on youth employment, and to make greater efforts to improve the living conditions of young Finns.

He has also called on Finns to work hard and promote innovation in order to boost the country’s economic recovery and growth.

Sitten silmiini osui MTV3:n lyhennelmä samasta aiheesta, tässä lainaus.

Kiinan uutistoimisto: Suomi ei muutu Niinistön kaudella

06.02.2012  05:34 MTV3

Kiina virallinen uutistoimisto Xinhua arvioi, ettei Suomessa tapahdu mitään dramaattisia muutoksia presidentiksi valitun Sauli Niinistön kaudella.

– Suomen presidentin valta on nopeasti vähentynyt viimeisen 20 vuoden aikana, kun taas hallituksen ja eduskunnan valta on kasvanut. Presidentillä ei ole enää valtaa määrätä maan ulkopolitiikkaa, uutistoimisto Xinhua kirjoittaa.

Uutistoimiston mukaan Suomi tulee säilyttämään läheiset suhteet Venäjään ja vahvistamaan yhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa. Suomi pyrkii ylläpitämään myös hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja kehittämään edelleen ystävyyssuhdettaan Kiinaan.

Vaalikampanjan aikana kiinalaismediaa tuntui kiinnostavan enemmän Pekka Haaviston persoona. Viikonvaihteen China Daily kertoi kahden palstan uutisessaan hänen olevan ”epätyypillinen presidenttiehdokas”, joka on avoimesti homoseksuaali ja ympäristöaktivisti. Lehti mainitsi hänen julkaisseen vuonna 1979 interrail-oppaan sekä suorittaneen siviilipalveluksen asepalveluksen sijaan.

 

MTV3:n jutussa ei ole mitään väärää, mutta paljon siinä on jätetty asioita pois, jos lähtökohtana on ollut sama Xinhuan juttu.

Olkoon tämä varoittavana esimerkkinä siitä, kuinka ”sinnepäin” jutut voivat olla erityisesti silloin, kun kirjoittajana on ”ulkomaankirjeenvaihtaja VTOH”. Tunnustaudun valesellaiseksi ennen kuin minut paljastetaan ja julkisesti tuomitaan. Päivääkään minulla ei ole journalistista koulutusta takanani, valitettavasti.

Kuuden tunnin aikaero painaa, vetäydyn nyt lakanoiden väliin. (Suomessa vasta iltapäivä menossa).

VTOH

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *