Makoisia löylyjä

Kuvat: Irene

Uunin tarkastus.

Yläkuva on Pirtajärveltä vuodelta 1965. Se on Parviaisen savusauna. Siinä otettiin monet makeat löylyt. Maalattialla lauteiden alla kasvoi horsmia, joilla lapset leikkivät istuessaan pesuvadeissa. Joitakin lautoja oli kulkupaikoilla, ettei tarvinnut tulla saunasta ”mullitetuilla” jaloilla. Kiukaan kivet oli ladottu suoraan seinähirsien viereen. Kumma kun eivät syttyneet palamaan! Katto oli eristetty viisi senttiä paksulla hiekkakerroksella ja sammalella. Nyt paikalla on Nenosten viime kesänä ramontoitu savusauna.

Toisessa kuvassa on rakennustarkastaja työssään varmistamassa, että uuni vetää.

Hyvät löylyt saa meidänkin yli 40-vuotiaassa uudissaunassa, mutta parhaat oli perinteisesti rakennetussa.

Tervetuloa taas ensi kesänä löylyttelemään!

2 comments for “Makoisia löylyjä

  1. Kiitos kutsusta. Onkos meitä siinä 80 000.

  2. Siihen sopii 4 kerrallaan tiukassa paikassa 6. Kutsu oli kyllä tarkoitettu E.J:lle, mutta on meillä ihan tuntemattomiakin kylvetetty, jos ovat saunan lämpiumänä ollessa paikalle sattuneet. Niin jotta siitä vaan! Usein harmittaakin, kun hyvät löylyt menee haaskoon liian vähillä kylpijöillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *