Voi tätä hanhiaikaa!

Muuttomatkalla. Kuva Jouko Varonen

Se on pieni kaista Suomen itärajalla, jolla voidaan ihailla tällaisia hanhilaumoja, joita nyt on piisannut jo tovin. Varkaus, Savonlinna ja Kuopio ovat aivan liian kaukana näiltä näyttämöiltä. Onneksi tänä vuonna tuulet ovat käyneet idästä, ja hanhet ovat ajautuneet meille – jälleen kerran. Viime vuosihan täällä oli miltei tyhjä hanhista.

Lehdissä on kerrottu, miten paljon lintuja on ollut ja on ja vielä tulee. Se siitä. Mutta sitä elämyksellistä tunnelmaa ei voi kokea kuin paikalla.

Ainakin paikallisille lienee tuttu hanhen ääni ja se kun se ponkaisee lentoon. Tai ne tuhat tai kymmenen tuhatta. Mutta kuka on ollut seuraamassa ns. iltalentoa? Ainakin sorsastajat sen tuntevat ja ovat nähneet.

Hanhilaumat ja -lautat lipuvat korkeallakin, ainakin eilen keskiviikkoiltana, etelästä. Osa lentää pohjoiseen tai koilliseen yli Sääperin, osa kuitenkin laskeutuu veteen. Hopeakalliolle 17.30, jos on hyvä sää. Se loppuu 19.10, iltalento nimittäin. –  Vuonna 2010 Halosen Markku laski tornista 60 000, ja muutama päivä sitten 40 000 yöpuulle vesisänkyyn uinumaan liihottelevaa.

Että minne niillä matka? Pohjanmerelle. Hollannin rannikolle ja saarille sekä Englannin etelärannoille merilevää mm. syödäkseen.

Hannu

 

Hanhisyksyä. Kuva EJ

12 comments for “Voi tätä hanhiaikaa!

 1. Viime viikonloppuna onnistuin näkemään täällä Liperin
  sänkipellolla suurehkon parven syömässä ja lepäilemässä.
  Ei niitä tuhansia ollut, mutta satoja kuitenkin. Ja koko ajan
  tuli lisää. Uudet tulijat lensivät ensin yli pellolla olevan
  lauman, johon sitten vastapäivään kiertyen laskeutuivat itse
  joukon jatkoksi. Komeita ovat. Miksi ne laskeutunevat vastapäivään kiertyen?

 2. Luonto tarjoaa livenä upeita ja aitoja luontodokumentteja, eikä siihen tarvita tv-lupaa.

  Minulle on arvoitus tuo miten noista parvista saadaan laskettua lintujen lukumäärä. Voisiko joku asiasta perilläoleva ystävällisesti valistaa tietämätöntä?

 3. Tuskinpa tuota lukumäärää kukaan laskee. Arvioi vain. Ja tulos on aina oikein. Tuskin kukaan pystyy sanomaan että yksi puuttui.

  Talven pihabongaus tapahtumassa minä olen laskenut linnut niin, että otan digikuvan (kuvia) syöttöpaikan parvesta ja samaan aikaan lähipuissa vuoroaan odottavista linnuista. Tulostan ne paperille ja lasken siitä. Kun arvioin maassa olevan parven kooksi 30 niin paperilta laskettuna niitä oli 50. Tein saman kokeen useampaan kertaan ja oli se uskottava; arvioin aina alakanttiin.

  Nyt täällä Viinijärven rannoilla näkee lähes yhtä mahtavia hanhiparvia kuin Sääperin rannoilla oli. Iltalennot noudattelee samoja kaavoja mitä Hannu kertoi.

 4. Maija-Liisa! Kun maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, ne hämmästyttää, kummastuttaa…! Tuo hyvä kysymyksesi ”syöksykierteestä” vastapäivään on todella hyvä tarkan havainnoitsijan huomio. Vaan kun vastausta en tiedä! Olisiko kyse sen hetkisestä tuulenvireestä, maaston/veden näkymisestä laskeutumistilanteessa, ahtautta järven pinnassa tai vaan johtajan päähän pisto? – Vielä voit jatkaa tutkimuksia muutaman päivän. Kerrohan lisää, kun tiedät. Mikä onkaan se kelon kiertymissuunta ja tyhjenevän allasveden pyörre?

  Parvikoon määritys on a) Ojalan Laskuopin kertomataulua ja b) ammattitaitoa-:). Tosi on, kuten Alpoaatos on todennut itsestään, että alakanttiin – aloittelijalla – menee. Kun taas on ns. taitoa, eli nähnyt isoja parvia aiemminkin, voi taas mennä jopa pahastikin yläkanttiin. Mutta opetukseksi: laske ensin viisi, sitten kerrot sen kahdella, sitten sen viidellä, sen kahdella, niin ollaan jo sadassa. Sitten vaan keromataulua isompiin lukuihin. Mutta unohtaa ei sovi sitä nautintapuolta, ihailua ja ihmettelyä: se kun on pian ohi! Sama se, oli niitä 10 tai 30-tuhatta.

  Kohta menevät kauniit tundrahanhien säännölliset aurat ja sitten joutsenet. Hyviä havaintoja.
  PS: Huomenna perjantaina TV:n alueuutisissa illalla Rääkkylän hanhista. Kahotaan!
  Hannu

 5. Ihmeellisiä asioita tosiaan on. Olemme aikaisemmin jo miettineet
  tuttavapiirissä tuota kelopuun kiertymistä. Sillä kerralla tulimme siihen tulokseen, että maapallon pyöriminen aiheuttaa
  tuon ilmiön. Valtaosa puista kiertyy vastapäivään, mutta ei sille
  taida oikein järkeenkäypää selitystä löytyä.Ei oikein löytynyt
  täältä netistäkään. Sanottiin kuitenkin se, että kiertyminen
  alkaa puun pituuskasvun päätyttyä, jonka jälkeen se kasvaa vielä
  paksuutta.
  Tuota vesiallasta en nyt testannut,koska se ”testi”näkyy ikävällä
  tavalla tulevassa vesilaskussa. Hyvä on,että mielenkiinto säilyy.

 6. Tänä syksynä on ollut harvinaista herkkua tämä hanhien seuraaminen. Ei ne hanhet näytä olevan kovin kurinalaista porukkaa. Jatkuva huutoäänestys on päällä ties mistä asiasta. Tässä meidän talonkin päällä pikkuparvet olivat eri mieltä suunnasta ja hajaantuivat kolmeen eri suuntaan. Harmi kun sillä hetkellä ei ollut kameraa valmiina kun toisten pyrstöt olivat menosuuntaan. Osa meni järvelle ja toiset lähipelloille.

  Seurasin hetken Viinijärven aalloilla olevaa hanhiparvea. Veden pinta kuohui linnuista. Siinä oli myös muutaman joutsenen parvi ilmeisesti jo ennestään. Hanhet kuitenkin päättivät ajaa joutsenet pois. Aikamoinen näytelmä sekin.

 7. Hanhiaika taisi päättyä tältä syksyltä.
  Tänään 2.10. ei ollut enää ainuttakaan hanhea pelloilla. Kaklatuskin oli loppunut. Hyvää matkaa hanhet ja tervetuloa taas keväällä

 8. Missäpäin mahdoit hanhia katsella Alpo. Kyllä ainakin Värtsilässä oli vielä tänään ennen puoltapäivää hanhiparvia liikkeellä. Iltapäivällä en niitä tiiraillut. Saattaa tietenkin olla totta arviosi, jotta hanhiaika on ohi jos tänään lähtivät menemään loput.
  seppoilmari

 9. Ei muuttohanhet vielä ole loppuneet. Perjantaina ja lauantaina yhdellä Sääperin länsi pellolla oli pelto vielä täynnä hanhia. Lauantaina jo vähemmän ja sunnuntaina tuhatluku oli jo ehkä muuttunut sataluvuksi, mutta hanhia ne rippeetkin olivat. Radio uutisista kuulin, että lisää on tulossa ja reilusti, mutta mikä niiden reitti on. Taitaa ilmavirtaukset ja suurten aurojen vetäjät vetää omaan pussiin eläinmaailmassakin. Siis omille tutuille abc asemille eli levähdyspaikoille, kuten tänä syksynä suuria esiintymiä on ollut ympäri Keski-Karjalaa ja muuallakin Suomea.

 10. Raerinteen ja Kososen takana Lehmilaitumella vielä on runsaasti hanhia!

 11. Ensimmäiset kunnon hanhiparvet lensivät tänään tästä etuvartion ylitse.

 12. Viikko sitten yöllä kuulin ensimmäiset lennot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *