Syöttejä alkaa putoilla

Raivotautirokotetta sisältävien syöttien lentolevitykset aloitetaan rajanpinnassa ylihuomenna, kertoo Pohjois-Karjalan radio. Rokotesyötit, joita pudotetaan 180 000 kappaletta, ovat noin 5 x 5 sentin kokoisia, noin 30 gramman painoisia ruskeita paloja, jotka haisevat voimakkaasti kalauutteelle. Rokote on syötin sisällä foliossa.

Aiemmin levitystä tehtiin etelärannikolta Värtsilään saakka, mutta nyt pohjoisemmaksi ja entistä laajemmalle alueelle Itä-Suomessa. Vyöhyke levenee 40 kilometriin. Edelliskerran syöttejä levitettiin keväällä.

Syöttien uskotaan kiinnostavan lähinnä kettuja ja supikoiria. Tarkoituksena on suojata luonnonvaraisia eläimiä, jotta ne eivät tartuttaisi tautia kotieläimiin ja sen myötä ihmisiin.

Eläimille ei Eviran mukaan pitäisi olla syöteistä haittaa, mutta ihmisten ei pitäisi niihin koskea. Pihoihin, asutuskeskuksiin tai vesistöihin syöttejä ei ole tarkoitus pudottaa.

Evira on kehottanut myös rokottamaan kissoja ja koiria. Prääsässä Venäjän Karjalassa todettiin rabies äskettäin lehmässä, jota susi- tai villikoiralauma oli raadellut. Uusista tapauksista ei ole elokuun lopun jälkeen tietoja tullut. Villikoirat tappoivat myös Suomen Värtsilässä lampaan, jossa raivotautia ei ollut.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *