Metsien kurmeeta

Näin se onnistuu. Kuvat Alpoaatos.

Lampaankäävistä saa herkullisia pihvejä. Sitruunapippuri sopii erinomaisesti mausteeksi. Jos ette ole kokeilleet, niin kokeilkaa. Tattipihvin veroisia ovat.

Metsissä näitä sieniä on nyt todella paljon.

 

10 comments for “Metsien kurmeeta

 1. Värtsissä näyttää olevan tämän päivän teemana ravinto. Sielun ravintoa tarjoaa Kotijärvi. Ruumiin ravinto jakaantuu tasapuolisesti lihan- ja kasvisyöjien kesken.

  Hyvältä näyttää nämä Alpoaatoksen lampaankääpäpihvit, vaan en tiedä tohtisinko maistaa jos olisi tilaisuus. Minulla on lapsesta saakka ollut syvä vastenmielisyys sieniruokia kohtaan. Sienimetsässä kuljin lapsena jopa vesisateella ja se oli mukavaa. Syömään en suostunut, kun niistä lähti keitettäessä niin epämiellyttävä haju.

 2. En minäkään lapsena syönyt sieniä enkä kaalikeittoa.
  Nyt maistuvat kyllä molemmat. Herkullisilta pihvit pannulla
  näyttävät.

 3. Lampaankääpä paistettuna,mikä mahtava ateria!Ei tarvitse muita pihvejä ajatella kun niitä paistelee.Minä olen innokas sienestäjä ja marjastaja.olen varmaan saanut intoni äidinmaidosta.tuli sitä lapsena eräskin marja ja sienireissu tehtyä.

 4. Tulin juuri metsästä, saaliina puoli korillista lampaankääpiä. Pihvit ovat paistumassa. Saa nähä, mimmonen on vaikutus. Jos ei muutamaan päivään kuulu mitään, niin…

  No, sen verran tietysti varmistin, että taatusti ovat lampaankääpiä, sokkona ei pidä sieniä kokeilla. Jokaisen lajin oikea käsittely on oltava tiedossa, ja osa sienistä on myrkyllisiä.

 5. Lampaankääpäpihvi oli yhtä hyvää kuin matikkasoppa talvella.

 6. Metsän kurmeet., olen miettinyt mitä ne oikein ovat.. Ja mikä tekee jostain 50 luvun hampparin makkarasta tai naurishauvikkaasta herkullisen. Kai niihin makuelämyksiin liittyy tunteet tietyllä tavalla mukaan. Varmaankin pettuleipäkin oli hyvää jos ei aikoihin ollut saanut mitään syötävää. Nykyisin on totuttu ajatukseen, että kaikki syötävä tulee kaupasta. Luulisin, että valtaosalla meistä on varaa ostaa kohtuulliset eväät kaupasta. Mutta kun löytää luonnosta jotain syötävää, ja ihan ilmaiseksi, niin siinä on jotain hohtoa. Ennenvanhaan useimpien oli pakko mennä luontoon hakemaan ruokaa perheelleen. Silloin sienet, kalat, pyypaistit, naurishauvikkaat sun muut olivat vain suolen täytettä. Ei sen kummenpaa. Nyt niistä on tullut kurmeeta

 7. Siinä just on tämä syksyn taika; löydät pari herkkutattia tai muutaman kanttarellin, niin on lämpimät voileivät tai sienisoppa siinä. Pistäydyt kasvimaalla, otat porkkanan, punajuuren, salaattia tilliä herneitä papuja jne…kaikki terveellistä tuoretta syötävää…

  Niiralan pururadan varressahan niitä lampaakääpiä oli aikoinaan paljon, pitänee lähteä pihvitarpeita haalimaan.

 8. Kävin eilen keräämässä ensimmäiset lampaankäävät tänä syksynä. Luultavasti pari-kolme viikkoa aikaisemmin kuin muina vuosina. Olivat aika toukkaisia, mutta varmaan sateen ansiosta kasvu kiihtyy niin etteivät toukat pysy perässä.

 9. Tuli juuri syötyä kanttarelli kastiketta tummien perunoiden kera.

 10. Onkamon seutu on ollut taas tänä kesänä varhainen sieni-aitta.
  Kantarelleja on syöty jo kuukausi ja haapasieniä pari viikkoa.
  Perunana on ollut varhaisperuna Arielle ja Lapin puikula. Kasvaa muuten näinkin etelässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *