Valkoinen talo

Valkoisen talon perustuksia kaivettiin 1929.

Värtsissä on viime aikoina kerrottu erilaisista rakennuksista. Mielenkiintoisimmasta päästä lienee ns. Valkoinen talo, joka on jykevänä seisonut Jänisjoen partaalla 80 vuotta.

Valkoinen talo valmistui 1931 kunnalliskodiksi. Se rakennettiin tiilestä, rapattiin ja maalattiin valkoiseksi. Talossa oli kaksi asuinkerrosta ja kellari, jossa sijaitsivat yhteissauna, pesutupa, leivintupa, pannuhuone, työtupa ja varastoja. Ulkorakennuksessa olivat vessat, navetta, talli, puuliiteri ja varastotiloja.

Heti sodan jälkeen rakennuksen kerrotaan olleen enimmäkseen siirtolaisten asuinpaikkana. Rajavartiostokin on joitain tiloja käyttänyt, ja kunnalla oli siellä kirjasto. Vanhuksia Valkoisessa talossa asui siihen saakka, kunnes uudet vanhustentalot valmistuivat.

Värtsiläisillä on muistoja tuosta rakennuksesta. Niitä voi lukea esimerkiksi Värtsiläisten Seuran Muistojen Värtsilä –teoksesta ja toivon mukaan tämän jutun yhteydessä Värtsistä.

Kunta myi rakennuksen yritystarkoituksiin, jotka eivät toteutuneet. Salaperäisyys on verhonnut taloa vuosikymmenet. Nykyisin se on värtsiläiset juuret omaavan yksityishenkilön omistuksessa. Viime vuonna rakennusta alettiin kunnostaa.

Valkoinen talo siihen aikaan, kun Jänisjoki oli vielä tärkeä puitten uittoväylä.

Share

24 comments for “Valkoinen talo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *