Verkkojen taisto

Venäjän gsm-operaattorien vahvuus on tunnettu täällä itärajalla yleisesti. Jokainen kännykän käyttäjä tiedostaa asian ja osaa määrittää operaattorin valinnan asetukseksi manuaalisen. Jos se on automaattinen, jyräävät Megafonit ja muut naapurin operaattorit vahvasti suomioperaattorien yli ja tällöin puhutut minuutit menevät ulkomaan taksojen mukaisesti.

No, nettiin on tietysti päästävä vaikka mokkulalla, jos ei muuta ole. Siitä tämä tositarina kertoo.

Avasin vuonna 2008 mobiililaajakaistaliittymän asuessani Kouvolassa. Netti toimi hienosti niin siellä kuin täällä Värtsilässä vieraillessani. Lisälaskuja ei tullut.

Nyt pysyvästi tänne muuttaneena olen käyttänyt samaa mokkulayhteyttä ja kuinkas kävikään. Eilen postissa tulla tupsahti runsaan 700 euron lasku mobiililaajakaistan käytöstä. Laskussa mainittiin yli 700 euroa kertyvän ulkomailla siirretystä GPRS-datasta. Veret seisauttava lasku, sanoisin.

Soitin välittömästi operaattorin asiakaspalveluun. Kerroin olettaneeni, että mobiililaajakaistayhteyksissä olisi automaattisesti ulkomaan käytön esto, mutta eipä ollut. Vuonna 2008 avatuissa tai vanhemmissa mokkulaliittymissä sitä ei ole oletuksena. Uusissa on, kertoivat.

Seuraan yhteyden muodostuksen aikana aina tarkkaan, että ruudussa ei lue Megafon tai vastaavaa. Vaan eipä ole joka kerta löytänytkään Elisan verkkoa. Tällöin joku muu oli ottanut yhteyden hoidettavakseen…

Lupasivat selvittää asiaa. Soittivat tänään ja kertoivat, että olisin käyttänyt nettiä venäläisen TELE2 -operaattorin kautta. Asiakaspalvelu kertoi, että TELE2 saattaa nimenäkin olla hiukan harhaanjohtava, sillä se ei viittaa suoraan tunnettuihin venäläisiin operaattoreihin, esimerkiksi Megafoniin.

Operaattori otti niskoilleen yli 600 euroa, eli maksavat TELE2 operaattorille Venäjälle kunnon läjän euroja. Oppirahoja jäi maksettavaksi minulle satasen verran.

Olen lopputulokseen tyytyväinen. Nyt on määritelty mokkulanettiin sekä puhekäyttöliittymään kaikki mahdolliset estot, jottei vastaava pääse vahingossakaan toistumaan.

En todennäköisesti ole ainut tähän vipuun mennyt itärajalainen, toivottavasti viimeinen. Ehdotin Elisalle, että voisivat tarkistaa nuo ”vanhat” mokkulaliittymänsä, ja informoida asiakkaitaan, ettei jatkossa sama toistuisi jollain toisella. Lupasivat tutkia asiaa.

Jos tästä jotain voi oppia, niin kannattaa tarkistaa, että ulkomaanesto on varmasti kytketty, niin mobiililaajakaistaan kuin puhekäytössä oleviin gsm-liittymiin. Tällöin voimakkaamman verkko-operaattorin jatkuva kyttäily tai kännykän automaattinen verkon tunnistusongelma jäisi historiaan. Jos sellaisen määrittelee, ei pysty soittamaan edes Virosta tai Ruotsista lomareissuillaan, mutta eston voi poistaa kätevästi soittamalla asiakaspalveluun. Näin ohjeistivat.

Tuo naapurin verkko on niin voimakas, ettei siinä välillä auta, vaikka olisi määritelty kännykkään verkon valintakohtaan asetukseksi manuaalinen. Asiakaspalvelija kertoi myös, että ko. asetus/määritys saattaa poistua tietyistä syistä, vaikka olisi määritelty oikein.

Hienosti Elisa asian hoiti ja paljon vastaan tuli. Toivottavasti kukaan teistä lukijoista ei vastaavia oppirahoja joudu maksamaan. Tämän kertomuksen tarkoitus on tämä.

Ps. Kyselin aiemmin täällä Värtsin palstoilla venäläisen nopean 3G-mokkulaverkon käyttömahdollisuuksia/kokemuksia täällä rajan pinnassa. Taidanpa unohtaa naapurin tarjoamat verkot kokonaan!

2 comments for “Verkkojen taisto

  1. Pari kertaa sain minäkin kännykkälaskun aiheettomista ulkomaanpuheluista. Sama kaava Elisalla, tulivat vastaan 80 € laskusta viidelläkympillä.Määriteltiin esto kännykkään, sittemmin ei ole ulkomaanpuheluita laskutettu.

    Tiedote oli kyllä varoittanut näistä, mutta kerrankos se heitetään suoraan roskikseen, sellainen toistuva tiedote.

  2. Verkkojen taisto tarina jatkuu!…Nyt tuli SELÄTYS ja hymy on herkässä!

    Taustaa:
    Värtsilän Pitäjäyhdistykselle hankittiiin prepaid liittymä Tele Finlandilta operaattorilta, joka käyttää Soneran verkkoa. (Telefinland on Soneran sisaryhtiö).

    Kännykkäkin tekstaritiedottamiseen saatiin, lahjoituksena. Kännykästä iso kiitos Marjaana Aarniolle. Viestejäkin on lähetelty kesän ajan useita, niille jotka tiedotuslistalle ovat ilmoittuneet. (Suosittelen listalle liittymistä kaikille kyläläisille ja muillekkin, ketä haluavat ajantasalla kylän tapahtumista pysyä).

    No asiaan…. eräänä päivänä, viimeviikolla katsoin em. puhelimen ruutua ja huomasin, että siinä lukee 3G. Mitä ihmettä! Soitin samantien Tele Finlandille ja kysyin, että mitähän tämä puhelin sekoilee, vai sekoileeko, kun näyttää 3G-verkkoa. Eihän sellaista pitänyt Värtsilän laaksossa olla olemassakaan.. vielä.

    Kertoivat että alueella, osoitteessani, on peittoalue Soneran 3G-verkossa. Tilasin samantien (kokeiluajalla) heiltä mokkulan. Olin epäileväinen netin nopeasta toimivuudesta…jos ei toimi, palautan vekottimen. Mukaan tuli pieni lisäantenni.. se ei ole tosin mustekynää isompi..

    Kytkin sen tänään koneeseen ja AVOT!

    Voi tätä riemua kun netti toimii nopeasti, kuten laajakaista!!!! Nettiradiot, youtuben videot yms., joiden katselu/kuuntelu 2G-verkon alueella ei ole ollut mahdollista, ne toimivat MOITTEETTOMASTI! Mittailin jo tiedonsiirtonopeuksiakin. Lukemia nopeudesta 2 megaa, jopa 2.9 megaa.

    Olen odottanut kovasti Elisan luvattua 3G-verkkoa tänne Värtsilän laaksoon, mutta eipä tarvitse enää odottaa..

    Kiinteätä laajakaistaa en ole halunnut sen korkeahkon kk-maksun takia hankkia. Päätin odotella sitä 3G-verkkoa kärsivällisesti. Elisalta sellainen on luvattu joskus vuoden kahden sisällä tännepäin.

    Kannattaa kysyä teidänkin, jotka tässä kylätaajamassa asutte, ja olette ehkä hitaan mokkulayhteyden armoilla.. onko mahdollista että se toimisi teilläkin!

    On nimittäin todella paljon halvempi ratkaisu surffata netissä 3g-mokkulalla, kuin kiinteällä laajakaistalla. Toki kiinteä laajakaista maksiminopeudella on nopeampi, mutta eipä juuri käytössä näy mitenkään, ainakaan minua haittaavalla tavalla. Eurot ratkaisevat kuukausi tasolla, ja vuositasolla.

    ps. ko. liittymään tehty esto ettei vahingossakaan eksy Venäjän operaattoreiden pauloihin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *