Ns-talo yhä pystyssä

Entinen nuorisoseurantalo Vanhassa Värtsilässä 1997.

Komeaa joukkoa Värtsin sivuilla Nuorisoseuran valokuvassa vuodelta 1915. Useat nimet ja kasvot ovat tuttuja. Nuorisoseuran talo sijaitsi aivan oman kotini lähellä Kassanpellolla.

Pienenä tyttönä, luultavasti vuonna 1932 olin siellä laulamassa jossakin juhlassa. Bertta Kakkonen, kaunis nuori nainen, baptistikuoron kitaristi, opetti minua. Laulettiin yhdessäkin mm. ”Sinikellonkukka ja päivänkakkara”. Minä olin se sinikello, jonka Bertta-lehmä söi sitten lopuksi. Esityksessä pantiin vain huppu Sinikellon päälle. Lienenkö ollut silloinen ”tenavatähti”? Mäne tiijä!

Elokuvat vetivät paljon väkeä nuorisoseuran talolle. Me koululaiset pääsimme katsomaan Tarzania. Parijonossa taaperrettiin Värtsilän raitilla. Voi sitä jännitystä!

Nuorisoseuran talo oli kookas, komea rakennus, sisäänkäynti vasemmasta päädystä. Ihme kyllä, se on pystyssä vielä tänäänkin. Sisäänkäyntejä on tehty lisää. Ilmeisesti salista on tehty useita asuntoja. Olemme seuranneet talon vaiheita kohta parin vuosikymmenen ajan. Olen joskus yrittänyt päästä tutustumaan taloon lähemmin, mutta vaikka talo on asuttu , kukkia ikkunoilla, asukkaita ei näy pihalla. Lähempi tutustuminen ei ole onnistunut.

Rakennuksen valokuva kesältä 1997 kuitenkin värtsiläisille muistutukseksi.

Hilkka

JK. Olinhan siellä minäkin ihailemassa Errol Flynn´iä ”Robin Hoodina”.

Ake

6 comments for “Ns-talo yhä pystyssä

 1. No voin siun sultsinat! Olen metsästänyt tietoa Värtsilän Nuorisoseuran syntymävuodesta. Tiedot ovat ihan sekavia! Virallinen seuran perustamisvuosi on 1919 ja rekisteröintivuosi 1920. MUTTA Värtsilän kirkot -kirjaani sivulle 9 olen jostain saanut tiedon, että seura olisi perustettu v. 1898. Sivulla 8 kerron, että Värtsilän Yhteiskoulu sai ensimmäiset oppilaansa v. 1907 kaksi vuotta aiemmin talkootyönä rakennetussa nuoriso-seuran talossa. Siis talo, jonka kuva Hilkan kirjoituksessa näkyy olisi rakennettu TALKOOTYÖNÄ v. 1905!!!Tämä talkootyö ei olisi ollut mahdollista, ellei seura olisi jo vakiinnuttanut toimintaansa vuosia aikaisemmin, esimerkiksi v. 1898. Nyt vain harmittaa, kun en ole pannut talteen tietoa lähteestä eli mistä olen tuon vuoden kirjaani poiminut. Jossain sen täytyy olla, ehkä Ullukassa Kaustajärvellä, jossain pahvilaatikossa. Mutta minä olen vielä evakossa Kemien mäellä, ja talo on niin kylmä ettei siellä viitsi laatikoita penkoa. Tällaista se on kun ei merkitse kirjan alareunaan noottia tietolähteestä. Olisihan sen voinut tietysti paljastaa itse tekstissäkin, niinkuin monessa tapauksessa olenkin menetellyt. – Mutta onpa tosi hienoa, että Hilkka on julkaissut tässä mainiossa verkkolehdessä nuoriso-seuran talon kuvan. Siitä lämmin kiitos! Ihan halata mieli tekisi, tietysti Aken luvalla!

 2. Kalevalaa lainatakseni:”Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi”. Erkille kiitokset kauniista ajatuksesta! Lupa annettu, antaa vain palaa!
  Kirjassaan, ”Värtsilä, muistelmia kylän ja …” T. I. Kasanen kertoo: ”Majatalon pitäjä Eetu Hukka muistelee,että Värtsilän nuorisoseuran talo oli rakennettu lahjoitetulle tontille talkootyönä v. 1905. Siellä pidettiin myös kiertokoulua, jossa lapsia opetettiin lukemaan”.- Jospa nuorisoseuran talon rakentaminen 1905 polkaistiin käyntiin yhtä nopeasti ja spontaanisti kuin Arppe-talon syntyminen v.2011?

 3. Viitataanko edellisessä kommentissa Värtsilän
  kylätaloon? Joko se on ”kirkossa kuulutettu”
  että nimeksi tuleekin Arppe-talo?

  Mitä sanoopi pitäjäyhdistys sekä muu seutukunta?
  Onko vuokranantajalla sanansa sanottavana?
  Minä kuvittelin sitä Värtsilä tai Wärtsilä taloksi
  tai sitten Värtsilän kylätaloksi johon kaikki ovat
  tervetulleita.

 4. Johannes mainitsee edellisessä kommentissa sanonnan ”kirkossa kuulutettu”. Olen käyttänyt sanontaa sujuvasti vuosikymmeniä miettimättä mistä se on peräisin. Sukututkimusta tehdessäni luin joku vuosi sitten tuomiokirjoista sata vuotta vanhoja lainhuutoja. Ne päättyivt aina lauseeseen: ”Laveamman tiedon vuoksi tulee tästä lainhuudosta ilmoitus asetettavaksi käräjähuoneen ovelle ja kuulutettavaksi kihlakunnan kaikissa kirkoissa.”

 5. No voi sentään, niinpäs tuli! J:llä alkaa kuitenkin kummatkin nimimerkit. Toivottavasti Johannes ei pane pahakseen. Oikeesti mulla taitaa olla jonkinasteinen lukihäiriö, koska silloin tällöin onnistun lukemaan jonkin sanan väärin moneen kertaan ja sitten ihmettelen, että mitä se oikein mahtaa tarkoittaa, kun se on niin kummallinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *