Ottoa Amerikkaan

Otto Rummukainen lähdössä kirjanmyyntireissuille 1990-luvulla. Kuva EJ

Rummukkalan Oton maine kiirii jälleen Amerikkaan saakka, ja saattaapa siitä saada myös Värtsilä osansa. Tällä kertaa aikoo Hancockissa ilmestyvä amerikansuomalaisten lehti The Finnish American Reporter tehdä Otosta juttua.

Lehdestä otettiin taannoin yhteyttä Värtsiin ja pyydettiin juttua varten kuvia. Amerikkaan lähti muutamia yllekirjoittaneen otoksia, joissa Ottoa on kuvattu eestä ja takaa. Kyseessä on paperilehti, joka ilmestyy kerran kuukaudessa. Sillä on myös nettiversio.

Hancock on vajaan 5000 asukkaan kaupunki Michiganin osavaltiossa. Kaupunki sijaitsee Yläjärveen pistävällä niemellä, jota suomalaisittain kutsutaan Kuparisaareksi. Nimitys on syntynyt siitä, että suomalaiset siirtolaiset työskentelivät alueen kuparikaivoksissa.

Kaupunki on tunnettu amerikansuomalaisista. Jopa kolmanneksella asukkaista on suomalaisia sukujuuria ja 4,4 prosenttia väestöstä puhuu suomea äidinkielenään. Hancockissa on toiminut suomenkielinen, alkujaan pappeja kouluttanut Suomi Opisto, nykyiseltä nimeltään Finlandia University. Suomalaissiirtolaisten perinteiden tallentaja Finnish American Heritage Center toimii niinikään kaupungissa, jonka lähistöllä on suomalaiskyliä, esimerkiksi Nisula, Toivola ja Tapiola.

Michiganin yläniemimaan suomalaissiirtolaisilla kerrotaan olleen hyvät suhteet alkuperäisväestöön ojibway-intiaaneihin, joitten kanssa moni meni avioon. Monilla heimon jäsenillä on suomalainen sukunimi. Michiganin suurin kaupunki on Detroit.

Värtsiä on viimeisen kuukauden aikana luettu 35 maailman maassa.

1 comment for “Ottoa Amerikkaan

 1. Aamun piristys, tuo keväänraikas valokuva Otosta!
  Sanotaan että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat
  sanaa! Otto on kirjoittanut luettavaksemme monta
  tuhatta sanaa, siitä kiitokset.

  Nyt haluan kiittää myös Erkki Jormanaista jonka laadukkaita
  kuvia olemme saaneet katsella Värtsin palstoilla.

  Minunkaan tarinoihini eivät ole aina riittääneet
  vanhat valokuvat, joita hämmästyksekseni olen löytänyt
  kätköistäni yllättävänkin paljon. Silloin on avattu
  Erkin ”aarre-arkku”.

  Menestystä Ameriikan turneelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *