Ensin on idea

Värtsilän kirkkokuoro 1960-luvun lopulla.

Värtsilän kylällä on runsaasti ideanikkareita. Joskus aatokset hipovat pilviä, toisinaan ovat hiukan realistisempia. Entisen kunnanviraston vuokraus kuuluu varmaan ensin mainittuun ryhmään. Veijo Tuunanen ainakin ampuu kovilla värtsiläläisten haaveet alas.

Kun seuraa näitä ”hulluja” haaveita, huomaa muutamia yhtäläisyyksiä. Jotta idea toteutuisi, sen esittäjällä pitäisi jollakin lailla olla ”oma lehmä ojassa”. Sitten pitää olla valmiutta itse tehdä paljon asian eteen, uhrata aikaansa, jopa rahaansa. Tulee mieleen pari esimerkkiä: Kalevi Keinäsen kirkon rakennus Ruskealaan ja Teuvo Tikan masinoima Värtsilän kirkkokuoro.

Kirkkokuoro esiintymässä 1970-luvulla.

Kirkkokuoron toiminta tuli tutummaksi, joten tarkastelen sitä. Olihan tämä kylä siihen aikaan, 60-luvulla, väkirikkaampi kuin nykyään, mutta siitä huolimatta oli ihme, että täältä saatiin kasaan noin 50-päinen kuoro. Sitä ei lakattu lehdistössä ihmettelemästä, vaikka maestro itse olisi toivonut enemmän kommentteja laulannasta.

Tikka ei säälinyt autoaan eikä bensiinin kulumista hakiessaan harjoitusiltoina kaikki kynnelle kykenevät perimmäisenkin mökkitien päästä. Lähempää selvittiin kyllä omin avuin. Hurtin huumorin säestyksellä opiskeltiin nuoteista laulamista ja äänenmuodostusta ym., mitä hyvältä kuorolta vaadittiinkaan.

”Afferte Domino” esitettiin Helsingin herroille kuoronjohtajan opinnäytteenä. Siinä se ”oma lehmä”! Mutta tämä lehmäpä poiki: konserttimatkoja tehtiin aina Ruotsiin ja Norjaan asti. Klassinen musiikki tuli tutuksi, Bach ja Händelin Halleluja-kuorokin kajahteli. Yhteishenki oli hyvä ja sisältöä tuli niin laulajien kuin kuulijoittenkin elämään.

Harmaat Pantterit

Herää kysymys, kuinka moni ideanikkari on valmis itse urakoimaan ajatuksensa toteuttamiseksi. Jotenkin tuntuu, että ideat heitetään muiden toteutettaviksi. Oliko liian rankasti sanottu? Tosiasia on, että kylällä on harmaitten panttereitten armeija, joilla pää kyllä toimii, mutta ikä panee kapuloita rattaisiin, kun toimimaan pitäisi ryhtyä. Vai puuttuuko se oma lehmä ojasta?

Tärkeää on, että värtsiläläiset * puhaltavat yhteen hiileen.

*Kysyin oikeaa muotoa sanasta eräältä äidinkielen opettajalta. Kyllä meidän pitää” lälättää”. Vrt. Villala, ei villaiset vaan villalalaiset. Tämän lehden nimi on Värtsi. Lehden toimittaja tms. on siis värtsiläinen. Kunpa kaikilla värtsiläläisillä olisi mahdollisuus olla myös värtsiläisiä.

Irene Peuhkurinen

Laulajista saatiin erilaisia kokoonpanoja tilaisuuden mukaan. Tämä ryhmä esiintyi 1978. Joku laulajista saattaisi muistaa, mistä tilaisuudesta oli kyse.

Buxtehuden Afferte Domino – eli ”Nyt saapukaa kaikki” tässä Joensuun kirkkokuoron esittämänä suomeksi.

Soolon tässä laulaa Sinikka Tavi, joka lauloi myös Värtsilän kirkkokuorossa

Buxtehude Afferte Domino kansilehti ja nuotin ensimmäinen sivu

Linkki lisätty 20.4.2022
Alpo Rummukainen

11 comments for “Ensin on idea

 1. Kaikella kunnioituksella: Värtsissä voi niin halutessaan käyttää myös äidinkielen opettajien hyväksymää kieltä. Se on tosin joskus vanhahtavaa ja ajastaan jälkeen jäänyttä. Tämä huomattiin jo Kiven aikoina. ”Oikea” kieli muuttuu jatkuvasti.

 2. Ideoinnista ja idearikkaudesta. Se on tosi että värtsiläisillä on ideoita, mutta että yhtälö olisi kokonaan ilmaistu, kun puhutaan yhdistysten ja Värtsiläisten tekemisistä sanonta pitäisi kai kuulua: Meillä on paljon idearikkautta, mutta vähän raharaharikkautta jotta saataisiin ideat toteutettua.

 3. Lainaus: ”Värtsilän kylällä on runsaasti ideanikkareita. Joskus aatokset hipovat pilviä, toisinaan ovat hiukan realistisempia. Entisen kunnanviraston vuokraus kuuluu varmaan ensin mainittuun ryhmään. Veijo Tuunanen ainakin ampuu kovilla värtsiläläisten haaveet alas.”

  Mie sanon näin: Me ei pienistä säikähdetä, ainakaan mistään kirjoitteluista! Tavoite ja päämäärä vaatii ponnisteluja, vastatuultakin.. kumpaakin on riittänyt, vuosia.. Lippu korkealle! Vaikka sitä ns. talvisotahenkeä, peräänkuulutan! Puhalletaan yhteen hiileen! Ja muistetaan positiivisuus ja se paljon puhuttu realismikin, toki! Katsotaan kuinka tässä meille käy! Toivottavasti HYVIN!

  Onneksi päätöksiä ei tehdä pääkallopaikalla minkään blogi kirjoittelujen pohjalta.

 4. Irenellä taas hyvä kirjoitus
  Muuten se on aika helppo tässä pöydän äärellä toimia…..
  Mirjasisko

 5. Eipä meidän tosiaanklaan tarvitse edes kielitoimiston ohjeita noudattaa. Tunnetusti kansalaistottelemattomuutta kannattavana ( silloin kun terve järki puhuu sääntöjä vastaan) käytän ilomielin sanaa värtsiläinen, jos ei lehdelläkään ole mitään sitä vastaan.

 6. Kielitoimisto saa minunkin puolestani harjoitella Esa Longan taivuttamista.

 7. kielioppi on kyllä mielenkiintoista – oli jo kouluaikaan
  Aineitten kirjoitus ei ollut minun juttuni.
  Mirjasisko

 8. Irenen kirjoittaman jutun aiheeseen tämä ei suoranaisesti liity, mutta Värtsissäkin ns. kylätaloa koskevien juttujen ja varsinkin tässä ko. ”Ensin oli idea” jutussa ollut viitaus Tuunaiseen, joka pisti kommentoimaan..varsinkin kun .. luin tänään Uutisalasimesta koskevan vastineen, joka oli tarkoitettu Löppöselle. Löppösen kommenteja en ole mistään lukenut, jos joku tietää ja voi antaa linkkejä niin. olkaa hyvä.

  Miksi Tuunainen ei tässä em. blogi kirjoituksessaan (sunnuntai 27. helmikuuta 2011) maininnut tällöin suoraan, että hän on Värtsiläläisten asialla ollut koko ajan. Puolesta puhujana jopa! Meidän asialla.. ns. puhemiehenä.

  Lie väärinkäsitys tai.., näin em. Uutisalasimen lehtijutusta kuitenkin välittyi, joka oli kommenttina/vastineena lähtetty Löppöselle.. tai sitten Tuunainen on takinkääntäjä…

  koska, mielestäni tunnelma ja ajatukset mitä tästä blogikirjoitukseta ”Pieppäs vähän hevosta” ovat aivan eri suuntaisia! Mielestäni tämän miehen pitää miettiä kirjoittamaansa tekstiä uudestaan jatkossa, ja kahteen kertaan, ennen kuin paina ”Julkaise” painiketta!

  Sohaisen hiukan muurahaispesää..

 9. Tuunainen blogissaan (keskiviikko 2. maaliskuuta 2011):

  ”Aina sattuu ja tapahtuu
  Reino Löppöselle kiitokset blogini ja Nelosten mainoksesta. Lukija lisäys tällä kertaa oli 30%. Nyt pitää koettaa vain vastata lukijoiden kiinnostukseen hyvillä kirjoituksilla ja aiheilla.

  Löppösen kirjoitukseen on Nelosten pääkirjoituksessa jo otettu kantaa. Oman vastineeni annan Koti-Karjalan ja UutisAlasimen välityksellä.”

  Jos linkki tähän Nelosten Löppösen kirjoittamaan pääkirjoitukseen löytyy, niin laittakaa tänne.. En minä sitä sieltä ainakaan löytänyt… sekava sivustoko, vai vika etsijässä?

 10. Uutisalasin 2.3.2011 sivu 4 ylhäällä vasemmalla.
  Tuunaisen kirjoittelu tuo mieleeni kuvan, jossa on apina ja sen alla teksti: ”Täytyy ajatella mitä sanoo, ettei yhtäkkiä sano mitä ajattelee!” Kuva teksteineen oli monta vuotta kirjoituspöytäni yläpuolella. Sitten se jostain syystä hävisi. Siitä lähtien olen harrastanut lörpöttelyä. Kun eilen oli tuhkakeskiviikko ja tänään on siis paastonajan toinen arkipäivä, yritän hillitä lörpöttelyä ja ajatella enemmän. Siksi CD:ltä soi yön hiljaisuuteen Ludvig van Beethovenin Eroica-sinfonian osa Marcia funebre (Adagio assai).

 11. Tämä hieno kirjoitus on ollut jo 11 vuotta täällä Värtsissä tarjolla enkä ole tiennyt. ”Kuoro”-juttuja olen silmämääräisesti etsinyt, mutta ”idea” -nimistä otsikkoa enole ymmärtänyt kuorojutuksi.

  Nyt kun keräsin Värtsilän kirkkokuoron tekemästä matkasta aineistoa, niin tuo kaikkitietävä Google löysi tämänkin Irenen idea- jutun. Irene mainitsee kirjoituksessaan ”Afferte Dominon” , jota minäkin olin Teuvon kuorossa laulamassa. Olihan se aikamoinen shokki, kun Teuvo sanoi, että pitäisi laulaa latinaa, siis OIKEASTI latinaa. Nuotti oli kirjoitettu niin, että siinä oli sanat suomeksi ja latinaksi. Sittenkin valittiin latina. Joensuun kirkkokuoro levytti tämän suomeksi. Huomattiin, että onneksi tämä on latinaa eikä englantia. Sai laulaa niinkuin suomeakin, eli kuten on kirjoitettu. ”Enkussa” melkein joka sana olisi väännettävä jotenkin muuten ja sittenkin menisi väärin.

  Lisäsin tänään artikkelissa mainitun ” Afferte Dominon”. Se on Joensuun kirkkokuoron äänittämällä LP-levyllä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *