Hääkutsu

Esi-isäni ovat olleet useamman sukupolven ajan Pälkjärvellä Alahovin kartanon torppareina. Tutkiessani sukuni vaiheita, Kansallisarkistossa säilytettävä Alahovin arkisto on ollut minulle varsinainen aarreaitta ja avain menneisyyteen. Alahovi ja Värtsilä liittyvät myös vahvoin sitein toisiinsa. Kenraalimajuri Erik von Fieandt’in (1807-1888) ainoa tytär Charlotta Elisabet Matilda (1850-1938) avioitui Klas Ludvig Arppen (1846-1891) kanssa Pälkjärvellä 6.4.1876. Häitä lienee tanssittu Alahovissa.

Alahovin arkistosta on peräisin myös oheinen kuvaamani hääkutsu.

Herra Ruukinpatrooni K. Arppe Rouvan kansa.

Pyydämme läsnä olollanne kunnioittamaan Aliluutnantti Edvard Hendusen ja tyttäremme Hellin vihkiäisiä

Wärtsilässä 21 p. joulukuuta v.1886 klo 4 j. p. p.

Aima ja Staffan Riikonen

Googletin Edvard Hendusen nimellä ja päädyin Alajärven apteekin sivuille, josta löytyy luovutetun alueen apteekkarit. Eräs heistä oli Arvi Hendunen Myllykoskelta, s.1889 Kuopiossa, k. 1959. Vanhemmat everstiluutnantti Johan Edvard Hendunen ja Helli Riikonen. Ollessaan farmasian oppilas Arvi Hendunen oli mm. Värtsilän apteekissa 1910.

Samassa yhteydessä heninen -sivuston Värtsilä osiosta luin, että vuonna 1865 perustettiin tehtaan itsenäinen seurakunta. Paul Hendusen piirustusten mukaan Värtsilään rakennettiin puukirkko 1867. Mahtoiko kirkonpiirtäjä olla sukua Edvard Henduselle?

Saamani tiedon mukaan Pälkjärvellä oli kunnallislautakunnan esimiehenä 1887 Raivion hovin omistaja vörvalttari Paul Hentunen. Nimessä yhden kirjaimen ero kirkonpiirtäjään. Sama vai eri henkilö?

Lissu Kaivolehto

3 comments for “Hääkutsu

  1. Kyllä kysymyksessä on sama tehtaan isännöitsijä, Raivion hovin omistaja Paul Hendunen, josta Tahvo Könönen käyttää suomenkielistä etunimeä Paavo

  2. Lensinpä lankaan, kun en riittävän tarkkaan lukenut Lissu Kaivolehdon esittämää kysymystä. Vastauksellani tarkoitin sitä, että Paul Hentunen ja Paul Hendunen ovat sama henkilö. En voi varmuudella tietää oliko Raivion hovin omistaja Paul Hendunen Värtsilän kirkon piirtäjä. Kyllä Raivion hovin Hendunenkin oli mukana Pälkjärven seurakunnan toimielimissä, mutta oliko hänestä myös kirkon piirtäjäksi?

  3. Lukiessani Seppo Könösen kirjaa Hatunnosto Halpereille, löysin kytköksen tämän tarinan henkilöihin. Raino Hallbergista kerrotaan otsikolla Värtsilän pankinjohtaja näin: ”Ensimmäinen pankkitoimi aukeni Värtsilässä, jonne hän perusti poikamieskotinsa. Ajan mittaan kyllästyttyään yksinäisen elämän hankaluuksiin haki hän puolisokseen eversti Hendusen tyttären, Ailin.”

    Aili Hendunen oli syntynyt 1890 ja hänet vihittiin samana vuonna syntyneen Hallbergin kanssa 1918.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *