Myötätuulessa

Tässäkö Värtsilän harrastuskeskus? Kuva EJ

Värtsilän kylätalohanke on myötätuulessa. Ensi maanantaina kokoontuvalle Tohmajärven kunnanhallitukselle esitetään, että entinen kunnantalo vuokrattaisiin pitäjäyhdistykselle kymmeneksi vuodeksi. Vuokra olisi 500 euroa kuukaudessa.

Päätösehdotuksen mukaan kunta vetäisi kiinteistön pois myynnistä. Ostotarjouksia ei ole tällä hetkellä vireillä. Värtsilän pitäjäyhdistyksellä olisi halutessaan mahdollisuus ostaa kiinteistö.

Kylätalon tarvetta on perusteltu neuvotteluissa monin tavoin. Kyläläiset tarvitsevat mm. harrastus- ja vapaa-ajan sekä kokous-, koulutus-, kurssi- ja kerhotiloja. Tärkeänä on pidetty, että yhdistykset ja kyläläiset saisivat pysyvän toimitilan. Kunnantalo yhdessä pihapiirin muiden entisen maatilan rakennusten kanssa muodostaa kokonaisuuden, jota ei pitäisi pirstoa. Kokonaisena se antaa monia mahdollisuuksia kehittää toimintaa mm. matkailun näkökulmasta.

Kylätalon uskotaan tukevan Värtsilän palveluja ja mahdollistavan osaltaan alueen pysymisen vireänä, elinvoimaisena ja kehittyvänä. Talon lämmitys-, sähkö- ja vesikustannukset olivat yli 12 000 euroa viime vuonna.

50 comments for “Myötätuulessa

 1. Jokaisen yhdistyksen tulee nyt sitoutua kylätalotoimintaan, muutoin VPY:n vuokranmaksukyky yksin käy kohtuuttomaksi! Toivotaan nyt että talo saadaan kýlätoiminnan piiriin ja kaikki sitoutuneina mukaan!

 2. Onnittelut pitäjäyhdistykselle asian suotuisasta
  etenemisestä! Olette varmasti tehneet työtä hankkeen
  onnistumisen eteen.
  Värtsilä -nimen unhoon painumista elvyttäisi jos kylälle saataisiin Värtsilä talo!
  (Vrt Karjala talo, Helsinki).

 3. Kunta on tekemässä erittäin merkittävää päätöstä, jolla on suoranaista ja välillistä vaikutusta koko Tohmajärven kunnassa. Arppen hengessä! niinkuin muistelen Erkki Jormanaisen jossain jutussaan kirjoittaneen! Arppen hengessä! Värtsilän kunta lopetti maatalouden harjoittamisen kunnantilalla 25 vuotta sitten. Nyt aloitamme uuden viljelyn. Maanviljely ja kulttuuri ovat suomennuksia samasta latinankielisestä sanasta: cultur. – Ehdotan, että Värtsilän kunnan pihapiirille annettaisiin nimi Arppen Piha. Siellähän seisoo jo valmiina Nils Ludvig Arppen pysti. Sitä paitsi kunnan entisen maatilan on 1800-luvulla perustanut Nils Ludvig Arppen vanhin poika Nils Edvard. Entisen kunnanviraston seinään voisi kiinnittää kyltin, jossa lukee WÄRTSILÄ-TALO.
  – Tälläisiä ajattelee ja ehdottaa Jänisjoen rannalla paljon, paljon haaveillut ja uneksinut, maailmalta palannut poika.

 4. Ei kai voi ruveta lasta kastaman kun ei se vielä ole syntynytkään!
  Eikö tämä Arppe ole jo saanut patsaansa ja muunkin kunnian
  joka hänelle kuuluu?
  Nimiehdotusta en tee, se kunnia lankeaa itsestää selvästi
  Kylätoimikunnalle.
  Vartsilä talo olisi suosikkini – se toisi yhteenkuuluvaisuuden
  tunnetta entisten, nykyisten ja muualla asuvien värtsiläisten
  keskuuteen!

 5. 10 vuoden sopimus, 500 euron kk-vuokralla! Kannattaisi oikeasti vielä miettiä, kuka tuollaiseen sopimukseen nimensä laittaa!! Tuotako summaa kunta pyytää? Vai onko meidän oma yhdistys ehdottannut kunnalle tuota summaa?

  Toimitukselle: Mikä tietolähde vuokrasummalle on?

  Ja vielä pitää muistaa, ettei Pitäjäyhdistys ole vuokraamassa KOKO kiinteistöä, vaan osan sen toimisto tiloista!

  Ehdottaisin vuoden-parin sopparia puolella summalla tuosta! Katsoa miten homma ja toiminta lähtee kehittymään ensin ja sitten jos hyvin menee, vuokraa voi nostaa ja sopimusaikaa pidentää. Lähtötilaanne kuitenkin nollataso, ns. pienelle yhdistykselle!

  En sitoutuisi kyllä 10-vuoden soppariin tuolla vuokralla! Täysin hyppy tuntemattomaan! Ja tod.näk. vaikeuksiin. Järki käteen nyt!

 6. Nämä lentävät ajatukset eivät valitettavasti riitä kattamaan ”kylätalomme” kustannuksia. Edelleenkin… kaikki yhdistykset tarvitsemme mukaan niin toimintaan kuin maksajaksikin, muutoin koko kylätalohanke jää pelkäksi haaveeksi.

 7. Niin ja laskukone käteen jos päässälaskutaito ei riitä: 500 x 12 = 6 000 €/vuosi.

 8. tyhmähän ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa pyydetyn…

 9. Uutinen perustuu Tohmajärven kunnanhallituksen esityslistaan, joka on nähtävänä netissä.

  Näistä asioista onkin hyvä keskustella mieluummin etu- kuin jälkikäteen.

 10. Edelleenkin niinkuin Riistamiesten palstalla peräänkuulutin, kirjoittakaa kaikki omalla nimellä.

  Voi siten seisoa omien sanomisten takana.

 11. Värtsiin voi halutessaan kirjoittaa myös nimimerkillä. Henkilötiedot jäävät tällöin ainoastaan toimituksen tietoon.

 12. Esityslistasta poimittu teksti: Pitäjäyhdistys olisi halukas vuokraamaan kunnantalon toimistotilat pitkäaikaisella vuokrasopimuksella ja maksamaan lämmitys-, sähkö- ja vesikulujen kattamiseksi vuokraa 350 €/kk.

 13. Värtsin uutisen kärki on miltei sanasta sanaan päätösehdotuksen tekstistä.

 14. Jos haluaa ottaa kantaa oikeasti johonkin, silloin tulee kirjautua omalla nimellä. Räksyttää voi ja on helppoa sitten tehdä sitä nimimerkkien takaa.

  Anteeksi vaan jyrkkä asenteeni. Näin tämä menee…

 15. Eero-Matti, olen arvostanut juttujasi veikken tiedäkään
  sukunimeäsi. Toivon että osoitat samaa kunnioitusta
  muillekin nimimerkillä kirjoittajille. Esiinnyn edelleenkin
  ”tellervona” koska mielestäni se mitä sanoo on tärkeämpää
  kuin se että kuka sanoo. Tellervon koko nimi ei ole muiden
  kuin toimituksen tiedossa mutta niin taitaa olla Eero-Matinkin?

 16. Ei nyt heitetä lasta pois pesuveden mukana ja Eero-Matin kiusaksi kirjoitan nimimerkillä

 17. Mielestäni tämä ”verkkolehden lukija” tai kuka lieneekin nimimerkki kirjoittaa ihan asiaa ko. asiasta. Kantaahan voivat ottaa kaikki, myös nimimerkillä. Kiitos Värtsi verkkolehti!! Ja ei hän mielestäni räksytä, vaan esittää mielipiteensä, ja ihan perustelullisti.

  Se koira toki älähtää, johon kalikka kalahtaa.. tai jotain sen sen tyyppistä sananlaskua olen kuullut… vaikka vertauskuvana nimimerkillä kirjoittamiseen…

  kaikkea hyvää teille sinne värtsilään! tehkää hyviä päätöksiä!

 18. Olen Eero-Matti Lintunen. Olen pahoillani jos satutin kannanotollani oman nimen käytöstä joitain Värtsin kirjoittajia/lukijoita.

  Nimimerkin takana kirjoittelut ovat mielestäni edelleen ok, ylireagoin asiasta!

 19. Niin… unohtakaa nimikerkkikeskustelu ja keskittäkää ajatuksenne varsinaiseen asiaan… kylätalon vuokraamisesta

 20. Hyvät ihmiset! On hyvä kertoa mielipiteensä juuri silloin, kun etsitään ratkaisua, joka sopisi mahdollisimman monelle. Tietenkin aina jäävät jotkut vähemmistöön. Minusta joka tapauksessa kunnan itäisten kylien ihmisille tarjotaan toimintamahdollisuuksia, jotka nyt puuttuvat. Pitkän järjestötoiminnan kokeneena rohkenen huomauttaa, että jokaisen järjestön on hoidettava kaksi perustehtävää: 1. toteuttaa toiminta-ajatustaan eli tarkoitustaan ja 2. hankkia tarvittava rahoitus. Rahoituksen osalta on kunta tulossa mukaan. 500 euron kuukausivuokra on koottavissa, JOS on ylipäätään halua ja tarvetta toimia.- Arppen Piha -nimellä on vankka perustelu. Mutta ei tämä hanke saa nimiriitaan kaatua. Huonommankin nimen alla voi toimia. Itse talon nimeksi sopisi hyvin WÄRTSILÄ-TALO.
  Historiaa kunnioittaen – tupla W:llä. Terveisin Ierikka

 21. Olisi mukava saada pitäjäyhdistyksen edustajilta selvitys, miten tämä hanke aiotaan rahoittaa, ja onko sitoutuminen jo miten laajaa esim. yhdistysten keskuudessa. Ennen nimien laittamista paperiin tällaiset asiat olisi hyvä olla selvillä. Ja pysähtyvätkö kulut 500 euroon kuukaudessa? Sisältyvätkö siihen jo sähköt sun muut lämmitykset. Ja ollaanko vuokraamassa koko taloa, kuten päätösehdotuksesta voisi ymmärtää, vai ainoastaan jotain toimistotiloja? Onko päätösehdotus neuvoteltu kompromissi, vai kunnan yksipuolinen näkemys? Vieläkö asiaan voi vaikuttaa?

  Kylätalo olisi ilman muuta kannatettava asia, mutta täysin sokkona ja mututuntumalla on vaikea sanoa mielipidettään, onko se noilla summilla ja ehdoilla järkevää.

 22. Juupa juu rahaa ja tekijöitä tarvitaan.

  Pusan Mirja

 23. Hei, ihan täältä ”ulkopuolelta alueen”kommentoin, kunnanhallituksen kokouksen esityslistan mukaan, käsitän, että vuokran lisäksi ei tulisi erikseen muita kiint.hoidon kuluja, MUTTA ihmettelen, että sähkö-lämmitys-vesi vuonna 2009 on ollut 7778 euroa ja vuonna 2010 12362 euroa. Huikaiseva ero kuluissa, ja kunta lienee laskenut kulut nyt tuon 2010 mukaan.
  Saattaakos ero vuosikustannuksissa aiheutua ihan mittarien-lukupäivistä?
  350 euroa/kk vuokrana tuntuisi kyllä reilummalta kuin 500!
  Ja ehdottomasti paras nimi talolle WÄRTSLÄ-TALO, tuplaveellä!
  Wärtsilä sanana tunnetaan joka paikassa, Arppeesta en niin ole varma.

 24. Asioita sen kummemmin tuntematta tuo pitäjäyhdistyksen 350 euron tarjous vaikuttaisi vielä jotenkin kohtuulliselta, vaikka kyllä siinäkin on lujasti yhteistoimintaa ja talkootyötä tehtävä, jotta summa kuukausittain saataisiin kasaan. Oletan tässä tietysti, että yhdistys on melko varaton, kun joutui kunnalta äskettäin velkarästejä anteeksi anelemaan.

  Sitä olen ihmetellyt, miksi värtsiläisten pitäisi tavallaan uudelleen lunastaa itselleen jotain, minkä he ovat jo kertaalleen rakennelleet. Paras lähtökohta kaikkien kannalta saattaisi olla, jos kunta lykkäisi kylätalon ilmaiseksi värtsiläisille ja toteaisi, että keittäkää soppa mielenne mukaan. Eiköhän yksi tölli kylän voimin pystyssä pysyisi, vaikka kokonainen kunta kaatui.

 25. Hiukan ihmetyttää mihin Tohmajärven kunta tarvitsee tuon 150euroa/kk enempi kuin on tarjottu…kunnalle tuo on mitätön summa mutta pitäjänyhdistykselle suuri.
  Kunta voisi säästää käsittääkseni hiukan suuremman summan esimerkiksi sammuttamalla katuvalot kesäksi, vai liekö se tielaitos joka tuon maksaa?
  Joka tapauksessa vaikuttaa jotenkin pikkumaiselta, veikkaan että pitemmän päälle kunta säästää monenlaisissa terveys-yms. kuluissa, jos asukkailla on mahdollisuus toistensa tapaamiseen ja kaikenlaiseen aktiviteettiin tämän talon myötä.

  Olisi myös kiinnostava tietää minkä verran palolaitos maksaa tiloistaan vuokraa.

 26. Tuo suuri ero kuluissa johtuu siitä että talvi 2009 oli lämmin, 2010 taas erikoisen kylmä. Näkyi varmaan itse kunkin lämmityslaskuissa…

 27. Muutama kommentti täysin ulkopaikkakuntalaisena:

  Esityslistan mukaan ”Pitäjäyhdistys olisi halukas vuokraamaan kunnantalon toimistotilat pitkäaikaisella vuokrasopimuksella ja maksamaan lämmitys-, sähkö- ja vesikulujen kattamiseksi vuokraa 350 €/kk. ”Samaisessa esityslistassa on päätösehdotukseksi laitettu, että ”Kunnanhallitus hyväksyy Värtsilän entisen kunnantalon vuokrauksen Värtsilän Pitäjäyhdistykselle 500 euron kuukausivuokralla ja päättää vetää samalla kiinteistön pois myynnistä. Vuokra-aika on 10 vuotta.”

  Aika suoraa toimintaa kunnanhallitukselta. Eikö olisi hyvien tapojen mukaista ensin kieltäytyä tarjotusta 350 e/kk-maksusta ja esittää yhdistykselle vuokrasopimusta korkeammalla kuukausihinnalla? Tai sitten keskustella siitä, kuinka suuren tilan tuolla ehdotetulla kuukausisummalla saisi käyttöönsä? Vai onko näistä asioista jo sovittu jossain peräkammareissa etukäteen?

  Kuinka todennäköistä on, että yhdistys tai mahdollisesti useammat yhdistykset yhdessä pystyvät moisia summia keräämään toiminnallaan? Lähtisivätkö ja sitoutuisivatko alueen yritykset mukaan toimintaa tukemaan?

  Olen samaa mieltä Erkki Jormanaisen kanssa siitä, että parasta olisi, jos kunta antaisi kylätalon ilmaiseksi värtsiläläisten käyttöön.

  Niin tai näin, aina jollekin väärinpäin 🙂

 28. Samaa mieltä Karoliinan kanssa, että ihmetyttää, mihin kunta tuon 150/kk.. Vai onko vain niin, että periaatteesta ei (heti) hyväksytä sitä, mitä on tarjottu.
  Niin, kyllä 2010 talvi oli KYLYMÄ, mutta, että tuo ero
  oli noinkin suuri kustannuksissa ??
  Jaa, mitähän tuo Maija meinaa tuolla kysymyksellä, että jos
  yritykset lähtisivät tukemaan? Ehkä, jos tiloja käyttäisivät,
  mutta onko yrityksillä tarvetta toisten tilojen käyttöön, jos on omatkin tilat. Tietysti, jos vaikka henkilökunta tarvitsisi tiloja koulutusta tms varten. No. nyt minulla jo taisi mennä yli..

 29. Sitähän se Maija tarkoitti, että yritykset voisivat tukea yhdistyksen/kylätalon toimintaa maksamalla osan vuokrakuluista ja saisivat vastapalkaksi esim. laittaa firman mainoksia/esitteitä tiloihin näytille.

 30. Eihän asia minulle varsinaisesti kuulu, mutta kannatan silti hengessä Erkki Jormanaisen tässä asiassa esittämää näkemystä.

  Kyllähän emäkuntakin voisi hieman ojentaa kättään uuden kunnan kaikkiin nykyisiin kolkkiin, ihan kohtuuden ja tasapuolisuuden nimissä.

 31. jos tuleva toiminta valmiiksi suunniteltua ja maksajat vuokralle löytyy niin silloinhan asia on valmista pässinlihaa. Hyvä Värtsilä!

 32. Aikaa on kulunut näistä keskusteluista…

  Vuokralaisia on kylätalolla tasan yksi. Yhdistykset eivät ole lähteneet talon varsinaiseen toimintaan tai sen pyörittämiseen mukaan. Kokoustilan vuokrauksia on ollut paikallisilta yhdistyksiltä.

  Vuokralaisten puuttuessa on tyhjiin huoneisiin perustettu kirpputori toimintaa jolla vuokra saadaan maksettua, ainakin vielä. Varoja ei ole kehittämiseen tai hankintoihin. Toivottavasti kirpputorilla käy asiakkaita myös tulevana talvena.

  Ilman kirpputori toiminnasta saatavia euroja, konkurssi olisi jo tullut ja vuokrat olisivat jääneet maksamatta. Tämä on tosiasia!

  En ole tehnyt palkallisena yhtään tuntia, kesällä renkitalolla tai nyt syksyllä kylätalolla. Talkoita teen.

  Yksi ihminen on tällä hetkellä työllistettynä 4 h 15 min. Toista työllistettyä, tai nykyisen työajan jatkamista, ei ole vara tehdä.

  Kylätaloa kannattaa pitää auki, jo näiden kirpputorilta saatavien vuokraeurojen takiakin.

  Toivon kyläläisten aktivoituvan talon suhteen ja kantavansa kortensa kekoon. Päivystysvuoroja on tarjolla tekijöille. Mukava olisi kehittää taloa, mutta pitäjäyhdistyksen kädet ovat sidottu varojen puutteeseen. Välillä tuntuu ettei ketään muuta kiinnosta laittaa rikkaa ristiin! Valmista odotetaan!

  Talkoita osaan tehdä ilman yhdistyksen toimielimiin kuulumistakin, joihin en aio ensivuonna lähteä mukaan.

  t:Eira Varonen

 33. Eira,

  oli hyvä kun nostit kissan pöydälle. Ei ole mitään mieltä siinä, että kylätalolla yksi tai korkeintaan muutama touhuaa.

  Toimintaa siellä on alkanut olla mukavasti ja varmaan talven myötä lisää olisi tulossa. Paikka on osoittautunut mukavaksi ja käyttökelpoiseksi.

  Kylätalo pitää tietysti pitää auki sen verran, mihin resurssit antavat myötä. Ilmoittaudun yhdeksi päivystäjäksi, vaikka opastaa pitää kädestä pitäen, kun en oo ennen ollut. Eikös miehetkin siihen hommaan hyväksytä?

  Voisiko vallan järjestää jonain iltana alan kurssin, ettei tarvitsisi jokaiselle erikseen selvittää?

 34. Erkki taidan tietää yhden MIEHEN, koka on ollut talkoilla pitämässä auki kylätaloa. Toivottavasti löytyy muita ”joutavia”
  Mirjasisko

 35. Sitten meitä on jo kaksi miestä sinne tyrkyllä.

  Mutta minne katosivat nuo koirat pihalta. Ei kai Tohmajärven kunta pöllinyt niitäkin. Komeat pöydät kokoushuoneesta veivät. Tiukalla on kunnan talous.

 36. Minäkin ihmettelin kesällä mihin pihan
  punaiset pystykorvat ovat juosseet.
  Muistankohan oikein että graafikko
  Marja Purto olisi ollut mukana koirien
  suunnittelussa jos ei peräti suunnittelija.

  Satunnainen kävijäkin on kyllä huomannut
  Eira Varosen panostuksen kylätalolla.

 37. Koirat sopivat oikein mainiosti pihaan Voi hitsi kuka oli varas
  vai oliko?

  Mike

 38. Henkilökohtainen opastus talon toimintoihin on tehokkainta. Jo huomenna tulossa uusi talkoolainen henk.koht. neuvontaan. Ensi viikolla toki järjestetään yleinen ns. ”rekrytointi” tilaisuus opastuksineen. Ajankohta ilmoitetaan huomisen aikana vartsila.fi sivulla ja toki myös täällä Värtsissä. Kaikki palkataan talkootöihin varmasti! T Eira

 39. Kahvit talo tarjoaa toki talkoolaisille! Joku roti sentään..

 40. Tervetuloa talkoisiin kylätalolle!

  Maanantaina 24.10. klo 12 järjestetään info- ja opastustilaisuus talon toimintoihin.

  Työvuoroja on tarjolla kaikille asiasta kiinnostuneille! Jos et pääse paikalle em. ajankohtana käy ilmoittautumassa talkoisiin kylätalolla silloin kun sinulle sopii. Henkilökohtainen opastus järjestetään! Kaikki apu on tarpeen!

  Tervetuloa!

 41. Laskeskelin: ensi vkolla (poikkeuksellisesti): 38 talkootyötuntia tarjolla tehtäväksi. Työllistetty pitää 2 vp. 2*4 h 15 min extraa talkoita siis normin lisäksi.

 42. Iloitsemaani talkoolaista ei sitten ole näkynyt. Toivottavasti maanantai tuo muutoksen tullessaan.

 43. Täällä missä nyt asustelen on käytetyn tavaran myymälä eli kirpputori -onhan siinä kyllä paljon muutakin. On ollut jo yvvänmatkaa toistakymmentä vuotta. Alkuun yritettiin talkoovoimin, mutta raskaaksi se kävi. Sittemmin eri avustusten turvin on palkattu työntekijöitä pieniksi pätkiksi kerrallaan. Ostettiin kiinteistö yhdistykselle ja alkaa olla kohta maksettukin. Jo ostovaiheessa tiedettiin että keskuslämmityskattila on kohta uusittava. Mutta kun on kyse yleishyödyllisestä yhdistyksestä niin se ei saisi juurikaan tuottaa voittoa. Eli sellainen asia kuin säästäminen tulevaa suurta menoerää varten on lähes rikosluontoista.

  Työntekijöille kuuluu joskus vapaapäivät ja on oikeus sairastuakin. Vapaaehtoisia avustajia on todellakin syytä olla varalla. Mehkää hyvät lähempänä asuvat ihmiset jelppimään Kylätalolle ennenkuin niitten muutamien vapaaehtoisten voimat uupuu. Varmaan muutaman tunnin vuorotkin ovat tervetulleita jos koko päivän tuuriin ei ole mahdollisuutta.

 44. ko. infotilaisuuteen saapui 2 ihmistä. Erkki Jormanainen Värtsistä jutunteko mielessään tapahtumasta ja Pitäjäyhdistyksen pj. Raimo Tiittanen tsemppaamaan ja kiittelemään tulevaa talkooporukkaa..

  Erkin jutunteko kääntyikin sitten tulevien talkootöiden perehdyttämiseen..Ja juttu jäi tekemättä.. ja Rami lentikin sitten paikalta hoitamaan Sinistä lintua.

  =) Toki talkoista Erkin kanssa oli sovittu jo aiemmin, joten hän sai henkilökohtaista opastusta.

 45. Vaan en minä yhdellä kerralla oppinut, kun on tuota ikää sen verran.

 46. Varasitteko jokaiselle uudelle talkoolaiselle ruusun kiitokseksi
  innokkaasta osallistumisesta tuleviin tehtäviin.
  Teveisin Ilmari Tsemppiä jatko toimenpiteille.

 47. Kiitos Seppo Pusalle illan talkoista! Nuorten peli-ilta meni nappiin! 8 nuorta vietti mukavan illan Hugo peliä pelatessa. T Eira ”-täti” 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *