Automaattikeskus?

Onko totta, että Vanhassa Värtsilässä oli automaattinen puhelinkeskus jo ennen sotia? Tähän viittaavat paikkakunnalta peräisin olevat puhelimen käyttöohjeet. Tarkkaa vuosilukua ei ole tiedossa.

Viimeinen työpäivä Kiteen käsivälitteisessä puhelinkeskuksessa 23.10.1979. Kuva EJ

Vertailuna kerrottakoon, että Suomen suurin ja viimeisiin lukeutunut käsivälitteinen puhelinkeskus automatisoitiin Kiteellä 1979. Kymmenen vuotta aikaisemmin oli paikkakunta alkanut teollistua. Oli siinä muualta tulleilla teollisuusinsinööreillä ihmettelemistä.

Miinuspuolena Kiteellä oli 40 naistyöpaikan katoaminen. Puolenkymmentä vuotta toiminut Marimekon ompelimo lievensi tilannetta. Se työllisti tuolloin melkoisesti.

Puhelimen käyttöohjeet

Yhteys keskukseen yhdistetyn tilaajan kanssa saadaan aikaan seuraavalla tavalla:

Kuulotorvi nostetaan korvalle ja odotetaan ”vapaa merkkiä” automaattikeskuksesta (yksi lyhyt ja yksi pitkä ns. summeri-ääni). Jos sitä vastoin kuuluu yhtä pitkin väliajoin toistuva ääni tut-tut-tut, suljetaan kone asettamalla kuulotorvi paikalleen ja toimitetaan uusi soitto hetkisen kuluttua.

Vapaamerkin kuultua menetellään seuraavasti:

Jos esim. halutaan tilaaja 326, tapahtuu se siten, että etusormi pistetään no:lla 3 merkittyyn reikään ja numerolevy kierretään oikealle pysähdysasentoon saakka. Sormi otetaan pois ja levy palaa itsestään perusasentoonsa. Sen jälkeen valitaan n:o 2. Sormi pistetään no:lla 2 merkittyyn reikään ja levy kierretään pysähdysasentoon asti. Sormi otetaan pois ja levy palaa jälleen perusasentoonsa. Samalla tavalla valitaan viimeinen numero 6.

Kun numero on valittu, kuuluu kuulotorvessa:

a) Kun haluttu numero on vapaa, joka 10:s sekunti summeriääni, joka osottaa, että soittomerkki on mennyt perille. Puhelu voi alkaa heti kun valitusta numerosta vastataan;

b) Kun haluttu numero ei ole vapaa, yhtäpitkin väliajoin toistuva summeri-ääni tut-tut-tut. Kuulotorvi pannaan silloin paikalleen ja uusi soitto voi tapahtua vasta jonkun ajan kuluttua.

Puhelun päätyttyä asetetaan kuulotorvi paikalleen.

Huom.! Kun numeroa valitaan, ei saa jouduttaa numerolevyn takaisin menoa, vaan on sen annettava itsestään palata perusasentoon. Ennen uuden yhteyden valitsemista on kuulotorvi hetkiseksi pantava paikalleen. Valitseminen tapahtuu vasta ”vapaa merkin” kuultua automaatti-keskuksesta. Puhelun kestäessä tai yhteyttä valittaessa ei saa painaa kuulotorven kannatinta, sillä se aiheuttaa vikoja.

1 comment for “Automaattikeskus?

  1. Useat Suomen kaupungit automatisoivat -30-luvulla. Teollisuusvaltaisuus huomioon ottaen en ihmettelisi, jos näin olisi käynyt Värtsilässäkin. Talouselämä oli nimittäin kova vaatimaan yhteyksien parantamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *