Kalajuttuja ja reseptejä

Martti Lohi: Herkulliset kalaretket, Gummerus 2010.

Martti Lohi on kalamies ja kulinaristi. Hän on toiminut kalastuslehden päätoimittajana ja näissä puuhissa kerännyt kokemusta kalapaikoista aina Tenolta Karibialle ja Ahvenanmaalta Kuolaan. Myös kuvamateriaalia on tullut haalituksi melkoinen määrä. Mies osaa homman myös kameran kanssa.

Lohi lopetti Tenon kalastuksen siinä vaiheessa, kun uudet säännökset astuivat voimaan. Hän kun tykkäsi kalastella kaverien kanssa ja uudet säännökset määräsivät, että päiväaikaan on kalamiehellä oltava paikallinen soutaja, jolle pitää maksaa maltaita ja puolet lohesta. Lohi jutteli asiasta Hannele Pokankin kanssa ja huomasi, että aiheesta ei kannata paljon maaherralle puhua. Toki säännöksillä haluttiin suojella Tenon kalakantaa, mutta unohdettiinko se seikka, että Tenon kalastajat, joiden määrä väheni kolmannekseen, toivat varsin mukavasti toimeentuloa paikalliselle väestölle. Kantoja oli monia.

Lohi on reissannut kalojen perässä ympäri maailmaa, mutta resepteissä löytyy myös vaatimattomampia ahven- ja särkireseptejä. Ja mikä ettei. Sopivan viinin keralla voi särkikin maistua ihan harjukselta. Kirja ei ole varsinainen eränovellikirja. Jutustelu on laveaa ja rönsyilevää. Joskus tuntuu siltä, että Lohi on niitä kalamiehiä, jotka luottavat paksuun lompakkoon. Toisaalta Lohen jutustelu on ihan kutkuttavaa ja viihdyttävää.

2 comments for “Kalajuttuja ja reseptejä

  1. Tässäpä oiva tilaisuus tuoda esiin Jänisjoki!

    Muikkusuomi.fi sivustolla mainitaan Jänisjoesta että…

    ”Kotajoessa ja Loitimon alapuoleiselta Jänisjoen pääuomalta on kumottu kalastuslain mukainen taimenen syysrauhoitus ELY-Keskuksen päätöksellä.”

    No, eihän istutuksin tuettu kanta ole tietenkään sama asia kuin Tenon lohet, mutta Jänisjoki löytyy läheltä, eikä ottipaikasta tarvitse vielä kilpailla. Kauniita pikkukoskia ja erämaisemia, suosittelen!

    Ps. Jouko, katsauksessasi olivat taikasanat: lohi, harjus ja herkullinen.

  2. Täytyypä katsoa löytyneekö kirjastomme valikoimista, kiinnostava:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *