Karttojen kertomaa

Tien länsipuoli: 1)”Herrojen” sauna, 3)Lottakioski, 5)Maj. Sven von Wright, 7)Blomqvist ja Laakso, 9)tehtaanjohtaja Wilhelm Wahlforss, 11)tehtaan puutarha, 13)tie Joentaustuville, 15)keskikoulu, 17) Yhteishyvä, 19)Yhteishyvän ruokala-kahvila, 21)mv. Parviainen, 23)Kasasen liiketalo, 25)Immosen liiketalo, 27)kangaskauppa ja parturi, 29)Kivirannan kahvila-leipomo, 31)August Sahlsten, 33)Iso-Sistola, 35)Ruumisarkkuliike Hannes Koski, 37)mv. Heikki Koski ja mylly, 39)Sulkulinna, asuin-vuokratalo, 41)Huonekaluliike Riikonen, 43)parturi ja autoliike, 45)Kansantalo-työväentalo, 47)Ustinoffin kioski, 49)Leipomo-konditorio Valve, 51)autoilija Olli Väistö, 53)Valokuvaamo Ikonen, 55)Autokorjaamo Eronen, 57)tie Pussinpohjaan ”Rautakoskelle”, 59)vaatturi Tenhunen, 61)leipuri Väänänen, 63)kauppias Yrjö Partanen, 65)Vuota- ja nahkakomppania Anton Melkko, 67) Pyöräkorjaamo Eljas Hyttinen sekä Valmisvaateliike Mustonen, 69)verhoilija Väinö Lötjönen, 71)alakansakoulu ja 73)lihantarkastamo ja eläinlääkäri.Tien itäpuoli: 2)posti, 4)suojeluskunnan talo, 6) lääkäri Adolf Wasenius, 8) Yhdyspankki, Raino Hallberg, 10)apteekki, Ville Helve, 12)talouskauppa Lumme, 14)Wahlforssin autonkuljettaja Rosenius, 16)Kirjakauppa Hietala, 18) Työväen ja Pienviljelijäin Osuusliike, 20)Kansallis-Osake-Pankki, 22)mv. Erik Partanen, 24)kauppatori, 26)kansakoulu, 28)uusi poliisiasema, 30)Tavara-Aitta Toivo Turunen, 32)nimismies Veli Ruuth, 34) Pieni-Sistola, alakoulu, 36)satulaseppä Ustinoff, 38)kelloseppä Räsänen, 40) Osuusliikkeen Notkon myymälä ja leipomo, 42)autoilija Viktor Tuupainen, 44)rakennusurakoitsija Samuli Sorvi, 46)meijeri, 48)rukoushuone, 50)Yhteishyvän Notkon myymälä, 52)matkustajakoti-ravintola ja autoilija Eetu Hukka, 54)kauppias Taavetti Juvonen.

Värtsissä on kerrottu ja tullaan kertomaan paljon Vanhasta Värtsilästä eli viime sotien jälkeen rajan taakse jääneestä alueesta. Se on osalle vanhemmista lukijoistamme tuttua seutua.

Jotta muutkin pääsisivät asioista jyvälle, julkaisemme karttapiirroksen ja selostuksen Vanhan Värtsilän keskustasta päätien molemmin puolin vuonna 1940.

Esillä on myös kartta, joka auttaa hahmottamaan, millainen Värtsilän pitäjä kokonaisuudessaan oli tuolloin.

18 comments for “Karttojen kertomaa

 1. No, ei siitä nyt kovin kummoinen Värtsilän keskustan kartasta tullut, sillä numerot näkyvät liian pieninä Värtsin sivulla. Auttaneeko suurennuslasikaan. Yhdyspankin edellä kuvatekstissä on tahattomasti hymyilevä aurinko, eikä suostu poistumaan, äh. Pitäisi olla numero kahdeksan. KHO:n presidentti Pekka Hallberg on Raino Hallbergin poika.

 2. Korjaus edelliseen edellisen kommentin mahdolliseen kirjoitusvirheeseen. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg ei ole pankinjohtaja Raino Hallbergin poika vaan hänen veljensä Johan Evert Einarin pojan Reino H:n poika

 3. Korjaus on hyvin aiheellinen. Kyse ei ollut kirjoitus- vaan tietovirheestä.

 4. 8 ja kaarisulku yhdessä saa monet koneet hymyyn tai irveen, piste välissä, välilyönti tms voisi auttaa.

  Tietääkö kuka, liittyykö kartassa nro 47 Ustinoff Tikan ja Irtolan kauppapaikan historiaan?

  Hyvää Wappua!

 5. Muistaakseni Ustinoffin pappa oli kauppias Irtolan rouvan isä eli appiukko. Oikein mukava, pienikokoinen ukkeli. Kävin muutaman kerran hänen kanssaan Sääperillä ongella. Pappa komensi: ”Huoppa, huoppa…”
  Toinen pappa oli kookas. Hän toimi hevoskuskina. Hän oli kauppiaan isä.
  Korjatkaa ystävät, jos olen muistanut väärin! Irtolan kauppahan oli vuosia Lintulan ulkorakennuksessa, joten jotain luulen tietäväni Irtoloista, jotka asuivat Jänisjoen toisella puolella Valkoisessa talossa. Mutta vuodet ovat saattaneet muistia sekoittaa. Korjatkaa, jos tietoni ovat vääriä. E.L.

 6. Nyt selvisi tämäkin vasta 60 vuotta vaivannut kysymys.
  Kiitos Erkille, lonkkansa kanssa lenkkaavalle tietosanakirjalle.

  Muistan nimittäin kaupankäynnit Ustinoffin papan kanssa, mutta Ustinoffin kauppaa ei kuitenkaan mainita koskaan olleeksi.
  Hän olikin Irtolan kaupassa apupoikana.

  Onhan siinä kaupan talossa sitten väkeä asunut runsaastikin, jos kauppiaitten vanhemmatkin siellä vaikuttivat, kauppiailla oli myös useita lapsia ja yläkerrassakin asukkaana Pobeda-suhari Kettunen perheineen.

 7. Yläkuvan kartta on ns. Vanhan Värtsilän ”Raittikartta”, jonka Matti Sallinen piirsi. Se on erinomainen opas tutustuttaessa vanhaan Värtsilään. Ustinoff, satulaseppä, asui vastapäätä Kansantaloa numerossa(36). Kioski oli tien toiselle puolella (47). Jatkosodan aikana hänellä oli Notkolla uusi poltetun tilalle rakennettu kioski Korpiselän-Ilomantsin tien haarassa. Sodan jälkeen Irtolat pitivät jonkun aikaa kauppaa myös Kaurilassa Reino ja Sakari (Saku) Sallisen) ranentamassa Osuuskassan talossa ja muuttivat sittemmin Joensuuhun, jossa oli käsityöliike PT-talossa.

  Hilkka P.

 8. Oliko Pobeda-suhari ” Pois poikkeen”?
  Terv. MirjaSisko

 9. Saattoihan se Kettusen Lassi sanoakin ”Pois poikkeen”.

  Ymmärrän esitetyn niin, että kyseessä olisivat samat Irtolat ja Ustinoffit, jotka sitten ilmeisesti Kaurilan ja Joensuun välisenä aikana pitivät kauppaansa Uudessakylässä?

 10. Ymmärsit oikein, Sakari H., Ustinoff/Irtolan kauppapaikkahistoria eteni, Vanha Värtsilä, Uusikylä,josta ajasta Erkki L:n hyvä kuvaus, Kaurila ja Joensuu.

 11. Hei! Voisinko mitenkään saada tuon vanhan Värtsilän raittikartan? Numeroista en saa suurennuslasillakaan selvää. Onko se jossakin julkaisussa?

 12. Hei,
  ukillani, Toivo Vilho Muttosella, oli vanhassa Värtsilässä polkupyörä- ja radioliike. Paikkaa en osaa täsmentää. Isäni, Aimo Aulis Muttonen, on siitä kertonut ja hänellä on olemassa myös kuva liikkeestä,joka ymmärtääkseni sijaitsi keskustassa.Muistaako joku paikan ja onko kenties jollain kuvakin olemassa?

 13. Olen kiinnostunut noista Irtolan vaiheista, kun meillä Kenraalinkylässä oli Irtolan kauppa. Olen syntynyt 1946 ja muistan ostaneeni sieltä limonadia, vaikka sainkin vichyvettä. Kaupassa oli Kaustajärveltä myyjiä, en muista nimeä, mutta saman perheen tyttäriä. Sitten muistan tarinat Valamoon menneestä Irtolan papasta, mutta oliko se Irtolan isä vai hänen vaimonsa isä? Tietääkö joku Irtola-nimen syyn, kun Irtolan isä on Jablokoff?

 14. Papan nimi oli Ustinoff.Hän sanoi että huom tulloo puoltuimii kattonauloi.Papan herkkua olivat tatit,joita keräsivät syksyllä.Irtola muutti asumaan Joensuuhun.Antti Tarvainen kävi heidän luonaan ja valitti että rahat loppu Irtola lainasi juna rahat, ja Antti jätti paketissa olevan auton renkaan pantiksi.Kun Anttia ei kuulunut hakemaan panttiansa pois Irtola avasi paketin, siellä oli vanha kulunut rengas.

 15. Niiralassa oli myös Pajarin kauppa ainakin 50-luvun alkupuolelle saakka.

 16. Irtolan kenraalinkylän kauppahuoneella olivat myyjättärinä Väinö Hiltusen tyttäret Elma Ja Aune.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *