Pulukeikka

Onneksi löytyi kuva kesäisestä puluparvesta. EJ

Värtsilän keskustassa entisen pappilan tienoilla asustaa puluja. Isoissa kaupungeissa viihtyvä lintu on ilmeisesti pesiytynyt maatalousmiljööseen.

Talviseen tinttien tiirailuun tuo vaihtelua, kun käy kurkistelemassa näitä kesykyyhkyjä. Eräänä pakkaspäivänä  parvi teki komeita kaarroksia navettojen yläpuolella. Sihtailin kameralla, ja kun sopivasti hollille sattuivat, painoin nappia. Tuttua raksausta ei kuulunut, kamera teki tenän.

Muistuivat mieleen ajat 1960-70 -lukujen vaihteesta, jolloin kuvaajan olkapäällä roikkui suuri akku. Toisessa kädessä oli salamavalolaite ja toisessa laatikkokamera. Kameraa ja salamaa yhdisti irrallinen johdonpätkä. Juhlien odotetuimpia ohjelmanumeroita oli, kun lehtireportteri nousi puhujakorokkeen viereen ottamaan yleisökuvaa. Välähtääköhän salama tällä kertaa vai ei, jännättiin juhlasalissa. Monesti ei välähtänyt, jolloin alkoi vian etsintä. Usein oli välijohto irronnut.

Pulukeikalla ei ollut johdossa vika. Kotosalla ruuvailin runkoon eri objektiiveja, ja katso, kaikki toimivat moitteettomasti. Luultavasti putki oli kierretty huolimattomasti kiinni, se ei saanut kunnon kosketusta, eikä tällä kertaa voinut syyttää emäntääkään.

Pulu eli kesykyyhky on eteläeurooppalaisen kalliokyyhkyn muoto, joka etenee uusille seuduille teitä pitkin, tietävät lintukirjat. Se ruokailee taajamien lähipelloillakin. Ravintona ovat jyvät, siemenet, herneet ja ruoanjätteet. Linnut, joiden värivaihtelu on suuri, pesivät yksittäin tai löyhinä yhdyskuntina rakennuksissa, silloissa ja muissa rakenteissa. Pesintää on kaikkina muina kuukausina paitsi marraskuussa. Poikueita on yleensä 2-4 vuodessa.

2 comments for “Pulukeikka

  1. Otahan uusiksi, silloin kun emäntä on paikalla.
    Hän kertoo niiden pitävän huolen siitä, että hän tuo ruokaa ajallaan. Ovat yhtä kesyjä kuin kaupungin pulut konsanaan.Kovasti tarinoivat, jos ruokinta unohtuu.
    Valitettavasti kanahaukka päivystää siellä myös ja nappaa niitä ruuakseen.
    Naapuri oli laskenut yli 50 pulua langoilta.

  2. Kauniitahan pulut ovat,mutta niitä alkaa olla riesaksi asti. Ovat aiheuttaneet jo häiriöitä naapurisopuun.Pikkulintuja ruokkiessa pulut valtaavat ruokintapaikat ja syönnin päälle menevät lepäämään naapurin katolle.Levätessä linnuilta aina ruilahtelee ja tästä ei kaikki tykkää. Tiedän tapauksen että Värtsilästä muuttoon yhtenä syynä oli edellä mainittu ruokinta ja siitä johtuva suukopu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *