Valkkarihanhet tulivat ajallaan

Toimittaja olikin jo havainnut syksyn ensimmäiset valkoposkihanhet, kylän parhailta ”staijjauspaikoilta”, omasta ikkunastaan. Tänään tiistaiaamusta saakka sitten velloikin Sääperin eteläisellä rantapellolla jo melkomoinen potti lintuja: arviolta 5000!  Lämpimästä syksystä huolimatta näyttävät tulleen ajallaan.

Vuosi sitten merkkasin 15.9. 250 linnun joukon, ja sitten 21.9.  10 000 lintua! Tuo melkein jättiparvi jäikin sitten ”laihan” hanhisyksyn suurimmaksi parvikooksi. Eikä viime syksynä muutenkaan nähty täällä itärajan tuntumassa juuri kummoisempaa arktisten hanhien ylimuuttoa, kuten muutamana aikaisempana vuonna.

Edellinen kylmähkö ja kirkas yö toi nuokin linnut Keski-Karjalaan. Saderintama pysäytti sitten lintujen muuton. Tohmajärvessä kellui illalla lähes saman kokoinen parvi.

Pohjois-Karjalassa summattiin päivän aikana 28 000 hanhea, pääosin maassa, etelä-Karjalassa vain viisi, kuusi tuhatta ja Kymenlaaksossa saman verran. Lännempänä ei juuri lainkaan. Eli näin se Luonto meitä rajalla riutujia hellii!

Hannu

2 comments for “Valkkarihanhet tulivat ajallaan

  1. Hyvä Hannu, odotinkin jo tarkempia tietoja hanhi muutoista. Toivottavasti pidät meidät vähemmän seuraavat ajantasalla, jos pääsis kuvaamaan jotain ennätystä vaikka. Kuten joku vuosi sitten, kun parvet lähti kuin yhteis kutsusta päivälennolle oli kuin pilvi olisi tullut auringon eteen, niin sakeaa ja suurta parvea en ennen ollut nähnyt.

  2. Hannulta kyselen, että minne saakka ne vaökoposket matkaavat talveksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *