Tulli terhakkana

Niiralan tullissa on huumeitten tulppana Veikko. Kuva EJ

Tulli on paljastanut viime vuoden lopulla ja tämän vuoden aikana useita rikostapauksia, joissa huomattavia eriä huumaus- ja lääkeaineita on yritetty kuljettaa Venäjälle Suomen kautta. Suomeen huumausaineita on kuljetettu pääosin Keski-Euroopasta ja Etelä-Amerikasta. Tullin tiedotteen mukaan huumausaineita on tavattu yhdeksässä eri tapauksessa, joita on tutkittu törkeinä huumausainerikoksina.

Takavarikoidut huumausaineiden kertamäärät vaihtelevat muutamista kiloista yli sadan kilon painoisiin eriin. Pääosa takavarikoidusta huumausaineesta on hasista, jota on takavarikoitu 457 kiloa. Lisäksi takavarikkoon on otettu 19 kiloa marihuanaa ja noin kolme kiloa kokaiinia, josta olisi saatu katukaupassa 15 kiloa. Lisäksi Tulli on takavarikoinut yli 40 kilon erän JWH-nimellä tunnettua, kannabiksen kaltaista synteettistä päihdettä. Tätä tapausta tutkitaan salakuljetuksena. Takavarikoitujen aineiden yhteisarvo katukaupassa Venäjällä olisi ollut  yli 3 milj. euroa.

Kaksi kiloa kokaiinia on takavarikoitu Etelä-Amerikasta tulleesta postiliikenteestä. Muut takavarikot on tehty Keski-Euroopasta Suomeen saapuneesta henkilöautoliikenteestä, pääosin Helsingin ja Vaalimaan rajanylityspaikoilla tullivalvonnan yhteydessä. Huumausaineet on tullitarkastuksien yhteydessä löydetty ajoneuvoihin taitavasti rakennetuista kätkötiloista, joiden paljastaminen on ollut erityisen haastavaa. Tullitarkastusten yhteydessä on käytetty apuna läpivalaisulaitteistoja sekä huumausaineiden etsintään koulutettuja koiria.

Tapauksissa kyse on valtaosin ammattimaisesta ja hyvin organisoidusta kansainvälisestä rikollisuudesta, jossa liikkuvat merkittävät rahasummat. Tapausten yhteydessä takavarikoidut, korkealaatuiset huumausaineet on Tullin tietojen mukaan tarkoitettu lähinnä Pietarin alueen kasvaville huumausainemarkkinoille. Kyseessä on Tullin näkökulmasta arvioituna uusi ilmiö, koska aiemmin huumausaineiden salakuljetustapauksia on paljastettu lähinnä Suomeen suuntautuvasta liikenteestä.

Rikoksista epäiltyinä on toistaiseksi kuultu 17 henkilöä, joista valtaosa on ollut vangittuna esitutkinnan yhteydessä.

Osa Suomessa tutkituista tapauksista on jo käsitelty käräjäoikeuksissa, jotka ovat tuominneet tekijöitä pisimmillään yli 7 vuoden mittaisiin vankeusrangaistuksiin. Keskeneräisten tapausten osalta esitutkintojen uskotaan valmistuvan alkutalven aikana.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *