Kukkolampi laskee yhä

Venevalkaman tienoota pohjoispäässä. Kuvat EJ

Savikontien alitse on Kukkolammen vesi virtaillut iloisesti koko kesän.

Kukkolammen veden pinta on jatkanut yhä laskuaan. Ranta-alueita paljastuu jatkuvasti laajemmin. Oman veneeni perä keikkuu metrin korkeudella rantatöyräällä, kun se keväällä oli veden tasalla.

Värtsin aiempi juttu Kukkolammesta oli pari viikkoa sitten. Sen jälkeen pinta on vajunut parikymmentä senttiä.

Päätän raporttini Kukkolammelta tällä kertaa tähän. Palataan asiaan tuota tuonnempana.

 

Komeita hakopuita paljastuu rannoilta. Niillä saattaa olla melkoisesti ikää.

4 comments for “Kukkolampi laskee yhä

  1. Hakopuut ovat melkoista taidetta, jos on viitseliäisyyttä.
    Mirjasisko

  2. Kävin luppotuvalla reilu viikko sitten ja laskin normaali korkeudesta veden pinnan, joka oli noin 50-60 senttiä alle normaalin tason. Eikä siis metri kaupalla kuten parhaat huhut jo kertoivat. Hälyttävällä tasolla joka tapauksessa jos se edelleen vain laskee. Tarttis varmaan tehdä jotain. Tutkinta pyyntö ELY keskukseen olisi varmin toimenpide. Mutta KUKA? Lähinnä tulee mieleen osakaskunta tai Pitäjäyhdistys jonka toimenkuvaan kuuluu myös ympäristöstä huolehtiminen.

  3. Aikaisemman jutun otsikossa kyseltiin mihin vedet katoaa Kukkolammesta. Tuskin ne mihinkään katoaa. Tuskin kukaan on avannut tulppaakaan lammen pohjasta. Luulen että vesi poistuu lammesta kuten ennenkin, haihtumalla, mutta uutta vettä vain ei tule tilalle. Tämä on jo toinen helteinen kesä peräkkäin. Kukkolampihan on lähde, johon ei tule yhtään puroa vaan kaikki vesi tulee lumen sulamisvesistä sekä kesn sateista. Tällaisissa pohjavesialtaissa haihtumisen vaikutukset ovat todella suuria. Metsänhakkuut ehkä vaikuttavat pohjavesiin jotenkin.

  4. Lisään vielä edelliseen kommenttiini: Syitä moni voi vain arvailla. Asia on saatettu ELY keskuksen tietoon ja sieltä on luvassa ensiviikolla tutkija joka käy viranomaistahona asian tarkastamassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *