Ilkivaltaa

Ötökkä

Juhannuksen seutuun huomasin, että puutarhassa oleva suihkulähteen sammakko ei suihkuttanut vettä. Pumppu toimi, mutta vettä ei vain virrannut. Totesin, että sammakon suu oli tukittu. Meillä oli juuri ollut vieraana vilkkaita pikkupoikia. Tietenkin he saivat ilkivallasta syyt niskoilleen.

Koetin avata tukkeutuneen putken paineilmalla, mutta ei onnistunut. Lopulta putki aukesi taipuvalla rautalangalla ja sammakko ruiskutti taas iloisesti. En pitänyt sitä jatkuvasti toiminnassa. Sitten kun jälleen käynnistin pumpun, niin se oli taas tukossa, vaikka kyseiset vieraat eivät olleet käyneetkään. Sama avaamisoperaatio jälleen.

Kukas se siinä. Kuvat Alpoaatos.

Tässä eräänä päivänä yritin taas käynnistää, mutta taaskaan se ei toiminut. Kun menin tutkimaan sammakkoa lähemmin, niin huomasin ampiaisen näköisen ja kokoisen hyönteisen hyörivän sammakon suuaukolla. Arvelin sen olevan juomapuuhissa. Se kävi lukuisia kertoja sisällä ja peruutti jälleen takaisin. Se näytti pyyhkivän suutaan tai etujalkojaan sammakon pintaan ja meni taas uudelle reissulle sisään. Kävin kameran ja otin muutaman kuvan.

Seuraavana aamuna suuaukko oli muurattu umpeen. Kaivoin pienellä tikulla tukkoa, jossa oli poikittain vihreitä, pyöreitä tai pyöreiksi muotoiltuja kasvin lehden palasia. Putki oli tiukasti tukossa eikä selvinnyt kuin rautalangalla.

Jos se ötökkä vielä valtaa minun sammakkoni, niin pitäköön hyvänään.

Sammakon suun sulkijoita.

2 comments for “Ilkivaltaa

 1. Viime vuonna jäi lukijoille ilmoittamatta, että tekihän se juutas tukon vielä kolmannen kerran. Silloin oli jo niin syksy, että sammakko jouti jo talvihorrokseen liiterin orrelle.

  Talven aikana kerkisi kiukkuni sen verran sammumaan, etten muistellut enää ilkivallan tekijää pahalla vaan laitoin sammakon takaisin paikoilleen. Pieni piruilu kuitenkin oli taka-ajatuksena enkä sammuttanut sammakon ruiskutusta kertaakaan. Vaan eipä ole sen suutakaan tukittu. Eikä ole sitä kärpästäkään näkynyt. Tosin selän takana on silloin tällöin kuulunut epäilyttävää pörinää.

 2. Uusi kohtaaminen tällaisen reiäntukkija-ötökän kanssa oli seuraavana kesänä. Juttu löytyy Värtsistä nimellä ”Letkuntukko” 25.8.2012.

  http://www.vartsi.net/2012/08/25/letkuntukko/

  Myöhemmin sain tietää, että syy oli varsin yksinkertainen, nimittäin joillakin pölyttäjähyönteisillä ei vain ollut lähiseudulla pesäpaikkaa. Yksinkertaisia ötökkäpönttöjä voi valmistaa melkein mistä tahansa. Tein ötököille pöntön puupökkelöstä poraamalla siihen reikiä, eikä letkuja ole sen jälkeen tukittu.

  Tässä linkki Ylen uutisiin ötökkäpöntöstä:
  http://yle.fi/uutiset/otokkapontoista_pesapaikkoja_polyttajille/6681691

  AlpoA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *