Keisarinviitta

Ryhännotko on perhosille mieluinen paikka. Kuva EJ

Ryhännotkossa Värtsin polun varrella lenteli useita pareja keisarinviittoja, upeita perhosia. Niitten siipikärkien väli on 5-7 senttiä.

Vielä vuosikymmen sitten keisarinviitta oli harvinainen, koska 1960-luvun kylmät ja sateiset kesät karkottivat sen Suomesta. Vuonna 2000 kirjoitti Lasse J. Laine luontokirjassaan, että monen perhostarkkailijan toiveisiin kuuluu nähdä tämä komea kullanruskea täpläperhonen, joka on alkanut levittäytyä maan keski- ja eteläosiin pitkän taantuman jälkeen. Vakaa kanta sillä on vain Kaakkois-Suomessa.

Vauhdikkaasti keisarinviitat lentelivät tien varressa, huomattavasti kookkaampina kuin  muut samantyyppiset perhoset. Niitten toukat keskittyvät syömään orvokkeja, mutta aikuisille maistuu esimerkiksi pietaryrttien ja ohdakkeiden mesi.

1 comment for “Keisarinviitta

  1. Keisarinviitta perhonen nähty pihapiirissä 30.7-12 klo 10.30
    Kainuussa Etelä-Kuhmossa. Onko ko.perhonen miten yleinen näillä korkeuksilla ainakin on silmiin pistävän värinen isokokoinen perhonen. Kokoa oli jopa ehkä enemmänkin kuin 7cm siipien välillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *