Minne vesi katoaa?

Matalammat rannat ovat paljastuneet. Kuvat EJ

Tavanomaista uomaa pitkin vesi ei poistu, sillä se on kuiva.

Värtsilässä ihmetellään, miksi Kukkolammen vedenpinta laskee. Kevään korkeuksista on tultu melkoisesti alaspäin. Eräät paikkakuntalaiset kertovat, ettei vesi ole lammessa ollut koskaan näin alhaalla.

Pinta on laskenut melko nopeasti viime viikkojen aikana. Viime kesänä ei vastaavanlaista ilmiötä ollut. Aivan heti ei lammen pohja paista, sillä syvimmällä kohdalla on vettä toistakymmentä metriä.

Kukkolampi on noin 60 metriä Värtsilän laakson yläpuolella. Lampea käytettiin vuosikymmeniä vedenottamona, ja vieläkin se on tiettävästi varasellaisena. Erämaista lampea on pyritty suojelemaan, esimerkiksi rannoille ei saa rakentaa.

Veden vähenemiseen saattaa olla jokin luonnollinen selitys. Asia olisi virallisen seurannan väärti. Pistäytyisikö joku insinööri tai muu viskaali paikalla? Konsulit valvokaa, sanoi Kiteellä Sota-Otto aikoinaan.

Luppotuvan venettä ei enää saa maihin.

 

 

 

Rannan kivissä näkyy merkkejä erilaisista vedenkorkeuksista.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirkasvetinen lampi on kaunis ja vaalimisen arvoinen.

2 comments for “Minne vesi katoaa?

  1. Lammen vesi on myös samentunut merkittävästi viime vuosien kuluessa, takavuosina verkot säilyivät puhtaina, nykyisin saattaa yön jäljiltä olla vihreää limaa kauttaaltaan!

  2. Sääperi jonka vesi hetkellisesti puhdistui ja kirkastui roskakalapyynnin myötä, kokee myös nyt todellista ongelmaa paljon puhutun ruttokasvin myötä joka on vallannut koko järven.

    Kuha on kadonnut kokonaan, merkkejä siitä oli jo viime vuodelta. Syy tosin ei ole tämä ruttokasvi vaan monista väitteistä huolimatta kuha ei lisäänny järvessä.

    Jos se halutaan takaisin, tulisi istutukset aloittaa uudelleen.

    Kukkolammesta saatiin vielä vuosituhannen alussa Pohjois-Karjalan suurin siika, 6100g Markku Taposen toimesta, samoihin aikoihin monet muut sen aikaiset aktiivipyytäjät, mm. Asikaisen Matti, Sistosen Jorma jne… saivat 3-4kg siikoja. Nyt niitä ei enää ole. Itse sain vielä toissa kesänä 2,7kg joka sekin melkoinen mötkylä oli!

    Lampi on menossa pilalle ja vauhdilla ellei nyt jotain ripeästi tehdä. Ilmansaasteillehan me ei mitään voida joka yksi syy limoittumiseen on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *