Isien mailla

Käkisalmen linnan valleilla. Kuvat EJ

Vuoksen rannalla kerättiin pikkukiviä muistoksi.

Värtsiläisten Seuran kesäretki suuntautui viikonvaihteessa esi-isien maille, Värtsilästä Käkisalmeen ja Viipuriin Luadogan meren rantamia pitkin. Värtsi on oheisten kuvien myötä matkalla mukana.

Sortavalan ja Käkisalmen välisellä tiellä täristi, nimismiehen kiharat olivat jääneet lanaamatta. Komeita maisemia kuitenkin riitti, vaikka heinäpellot näyttivät olevan paketissa ja viime syksyisen myrskyn tuhojen korjaaminen metsissä vasta alkutekijöissä.

Käkisalmessa itänaapurin ilme alkoi kirkastua. Mainiot oppaat ja mielenkiintoiset historialliset nähtävyydet jättivät myönteisen kuvan suhteellisen siististä 20 000 asukkaan pikkukaupungista.

Hökkelirykelmiä toki riitti muuallakin kuin Värtsilässä ja Sortavalassa. Etelään päin mentäessä erilainen toimeliaisuus oli selvemmin havaittavissa, uuttakin rakennettiin. Huomiota herätti ortodoksisten kirkkojen määrä. Niitä on kunnostettu ja uusia pystytetty.

Pyöreen tornin hämärässä.

Loppumatkasta tie parani, ja Viipuri on aina Viipuri. Asukkaita on nykyisin 81 000. Kaupunki on kansainvälisen tuntuinen  kauppa-, teollisuus-, hallinto- ja kulttuurikeskus, sekoitus mahtavaa arkkitehtuuria, rapistuvaa historiaa, sodan raunioita, uuden rakentamista, Pyöreää tornia, Monrepoota ja muita suomalaisille tuttuja asioita.

Karjalan mailla kuldakägöset kukkuu...

 

 

 

 

 

 

 

 

Vesi teki kauppansa helteisten päivien retkellä.

Viipurin iltaa.

4 comments for “Isien mailla

  1. Onpa Värtsi-herra ottanut hyvän kuvan Sepon synt.kaupungista.
    Mirja-sisko

  2. Mistähän korkeelta Värtsin toimittaja on napannut tuon tunnelmallisen kuvan Viipurista? Jotenkin näyttää siltä, ettei sitä ole katutasosta otettu.

    Matkan maisemista puheenollen, kiinnittikö kukaan huomiota jättiputkiin pelloilla ja pihojen laitamilla? Toukokuussa pälkjärveläisten kanssa matkatessamme maisemien ihailun ohella kauhistelimme jättiputkien määrää. Laajoja alueita aivan asutusten tuntumassa.

  3. Hissin numeroinnin mukaan hotellissa ylin kerros oli kuudennessa kerroksessa, mutta kun seurasin rappuja yhä ylöspäin niin sieltäpä löytyikin ihastuttava terassiravintola. Osa seurueestamme oli jo ehtinyt mennä nukkumaan ennen kyseisen paikan ”löytymistä”, mutta osa Vietti loppuillan siellä. Sieltä on tämä hieno kuvakin ikuistettu.

  4. Jättiputkimetsiköt olivat kukassa Sortavalan eteläpuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *