Kiikari mukaanMetsoja rymähtää joskus siivilleen Värtsin polulla. Kuva EJ

Värtsin polku on saanut muutaman opastekyltin, kiitos Eira Varosen, pitäjäyhdistyksen ja Mantsisen entisten vattutolppien. Puoliväliin on merkitty kallionsärveen myös näköalapaikka, josta voi tiirailla Värtsilän keskustaan.

Polku on noin tunnin kävelymatkan mittainen. Ryhännotkossa saattaa löytyä metsämansikoita ja Kukkolammen rannalla kypsyvät mustikat. Lakan muuraimiakin siellä on, eikä kauan mene, kun vattuja voi poimia polun vierestä.

On sama, kummin päin polun kiertää, yhtä vaativa se on jyrkkien ylämäkien ja kontteikkojen takia. Hien saa helposti. Ei kun kiikari mukaan ja retkeilemään.

6 comments for “Kiikari mukaan

 1. 12v sitten kun ekaa Värtsin Taivalta tehtiin, joka sitten umpeen kasvoi käytön puutteesta, reitiltä jäi mieleen polun hienoimmat pätkät Piilovaaralta Sääperinvaaralle, josta osa sittemmin hakattiin sekä juuri tämä Kukkovaaran pätkä jonka avasitte!

  Hienoa työtä olette tehneet, toivotaan että ihmiset löytäisivät polun. Luppomajamme on ainakin kokemisen arvoinen jo sijaintinsa puolesta!

 2. Lieneekö tavanomaista, että Kukkolammen pinta laskee kesän kuluessa. Nyt veden pinta on alentunut lyhyessä ajassa ainakin puoli metriä. Alkavat rantojen haot olla näkyvissä. Veneeni on sellaisessa paikassa, ettei sitä saa enää yksin vedettyä teloille. Viime kesänä, vaikka oli kuiva, en havainnut samanlaista ilmiötä.

 3. Ei ole muistiini että lammen pinta noin alhaalla olisi käynyt, jotain poikkeuksellista on tapahtunut. Olisiko vesi avannut uuden laskuojan vanhan vesiputken viereen? Nyt tulisi toimia nopeasti, ainakin informoida eri tahoja; Tohmajärven tekninen toimi, ELY keskuksen ympäristöpuoli. Lampihan kuivuu silmissä!

 4. Veden pinta on laskenut jäiden lähdöstä lähes metrin verran.

 5. Täällä Pyhäselän vedenkorkeudessa on samanlainen ilmiö.
  Pinta jäi jo viime syksynä poikkeuksellisen alas, eikä
  ole juurikaan noussut. Viime kesänä lapset sukelsivat
  laiturilta, mutta nyt voi uida vain käsipohjaa.
  Lieneekö vika juoksutuksissa?

 6. Värtsi palaa Kukkolammen tilanteeseen mm. valokuvin huomenna maanantaina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *