Vapuksiko käkiä?

Hauskaa Vappua vaan kaikille lukijoille!
Se on sitten kevät! Saa nähdä joko se tuona juhlapäivänä se ”KÄK” näyttäytyy. Sanovat vanhat kirjanpitäjät noita tavanneen tähän aikaan. Noissa liikekeskuksissa on kuulemma viskisieppoja  aamutuimaan, mutta meilläpä vallan oikeat kirjosiepot ovat jo tulleet. Ainakin Laakkosen Anna-Liisan pihaan jo viime maanantaina ja meillekin ensimmäinen toissa päivänä.
Viikolla näkivät Hopeakalliolta haarapääskyn, ja tiltaltti helskytteli pihassa tänään. Jos ovat hyönteissyöjähavainnot vain yksittäisistä linnuista, niin talvilintujen syöttöpaikalla on vilskettä sitäkin enemmän: on tavan-, järri- ja viherpeippoja, tulkkuja, varpusia monenlaisia ym. – Kohtahan tuo alkaa talviruokintakausi olla ohi. Kunhan päästään noista vappukohmeloista. – No, leikki sikseen. Eikun vapun riemua ylle!
Hannu

5 comments for “Vapuksiko käkiä?

 1. Valtakunnallisia lintuhavaintoja sisältävässä Tiirassa kerrottiin, että Tuomo Eronen oli nähnyt vappuaattona Savikolla kaksi heinäkurppaa.

  Tiiraan pääsee Värtsin alalaidan linkistä ”Lintuhavaintoja”.

 2. Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto kertoo, että maan eteläisimmällä kulmalla on merkitty muistiin sananparsi: ”Markku (25.4) auran pellolle kantaa, Valpuri käelle kielen antaa.” Muutamissa pitäjissä sananparsi kuuluu: ”Kun Yrjö (23.4) auran pellolle kantaa, Markus käelle kielen antaa ja Valpuri on valmis kukkumaan.”

  Markku siis kuuluu Yrjön ja Valpurin ohella niihin suuriin mahtajiin, jotka Etelä-Suomessa avaavat pellon maamiehelle auroineen äkeineen ja jotka antavat käen kukunnallaan ilmoittaa suven sanoman: kesä on saapumaisillaan. Pohjoisempana Erkki (18.5) on tässä mahtiasemassa.

 3. Savikolla oli valtakunnan ensimmäinen heinäkurppa äänessä jo edellisenä eli perjantai-iltana, kun kävin vanhalla paikalla höristelemässä korviani. Maakunnan ensihavainto aikaistui täten 11 päivää! – Parempaa ”heku”-paikkaa ei maasta löydy.

  Taitavat ”käet” pysyä nyt taskussa jonkin aikaa, kun niin vilakasti käy puhuri pohjan puolelta.
  Hannu

 4. Me ”maalemuuttajat” olemme myös seurailleet lintujen saapumista. Kun jäät alkoivat liikkua pienemmässä Pirtajärvestä,odotimme kuikkien ilmestyvän seuraavana päivänä. Niin tapahtuikin, mutta vain yksi. Liekö puolisolle tapahtunut jotain? Lokkipariskunta sen sijaan oli elossa, se kesy.Tulivat heti kerjuulle. Västäräkkipariskunta sen sijaan oli närkästynyt, kun työt halkopinoilla olivat vielä kesken.Kodin rakentaminen häiriintyi.
  Kirjosieppokin kävi varmistelemassa pesimispaikkaa.Heinäsorsat ja telkät ovat rietenkin jo paikalla.

 5. Ei näy eikä kuulu käkiä
  mutta sitä enemmänkin räkliä!

  Tulee mieleen Hitchcockin kauhuelokuva
  Linnut kun katselee rinteessämme touhuavaa
  räkättirastasarmeijaa. Lintuja näyttää olevan
  kymmeniä.

  Liekö talitiainen jo pesänrakennuspuuhissa,
  kaksi sellaista touhuaa jo kovasti linnunpöntön
  suuaukolla. Kyseisestä pöntöstä on joka kevät
  kova kisa, joskus sen voittaa kirjosieppo joskus
  talitiainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *