Kellohame heilahti

Värtsissä ollut kirjoitus ”Kauppoja kylillä” sai minut muistelemaan osuuskauppajuhlia 1940 – 1950 -luvuilla. Kylillä oli vähän tapahtumia ja jos oli, niin väkeä oli yleensä tungokseen saakka.

Kauppojen tilat olivat olemattomia, joten juhlat pidettiin jossain muissa rakennuksissa. Muistissani on ainakin Patsolan työväentalolla, Välilän autotallilla Kenraalinkylässä (ennen muutosta kauppatiloiksi) ja jopa Kaustajärven kansakoululla pidetyt tapahtumat. Varmaa oli, että ainakin Kenraalinkylän ja Kaustajärven juhlissa kaikki kynnelle kykenevät olivat paikalla tässä kylätapahtumassa.

Soittakaa sambaa, soittakaa rumbaa

Ohjelman kulku oli juhlassa kuin juhlassa jo perinteiseksi muodostunut: juhlapuhe jonka piti Osuusliike Sisä-Karjalan johtaja, joku esiintyvä taiteilija, esim. taikuri ja lopuksi pantiin jalalla koreasti. Kyllä siinä retonkimekon kellohame heilahti! Kaustajärven koululla ei ollut lopuksi tanssia, ei ehkä olisi ollut soveliasta koulun tiloissa.

Kyseisellä koululla oli menossa osuuskauppajuhlat. Osuusliikkeen tarkastaja Hurri esitti yksinlaulua komealla äänellään, taisi olla peräti jokin ooppera-aaria. Häntä säesti ammattitaitoinen haitarinsoittaja. Juhlissa oli mukana myös naapurikylästä tullut nuorukainen, joka pukeutui ajan tavasta poiketen ehkä hieman liiankin ”siististi”, kaularusetteineen kaikkineen. Kyseinen nuorimies esitti haitaristille kuuluvalla äänellä toiveen: ”Soittakaa sambaa, soittakaa rumbaa!”. Kyseinen musiikkitermistö taisi olla kuulijoille outoa ja niinpä siitä jäikin kyläläisille lentävä lause vuosikymmeniksi.

Näitä osuuskauppajuhlia pidettiin yleensä keväällä, ja ne olivat ikäänkuin kesäkauden avaus äitienpäiväjuhlan ja koulun kevätjuhlan ohella.

Johannes

4 comments for “Kellohame heilahti

  1. Öllölän lavalta muistan nämä Sisä-Karjalan juhlat 50-luvun lopulta. Siellä oli yllättävän tasokasta taiteilijakaartia, ainahi Eemeli tulee mieleen eräältä kesältä.

  2. Muistan Kaustajärven koululla pidetyn osuuskauppajuhlan. Pitkän kinuamisen jälkeen siskoni kanssa sinne päästiin. Arttu Suuntala esiintyi, lauloi mm. Ievan polkkan. Se ihmetytti kun sama mies jonka olimme kuulleet radiossa laulavan oli ihan elävänä edessämme!

  3. Olikos Erkki siihen aikaan Öllölän lavalla tasainen lattia? Me kun Sepon kanssa kävimme joskus kerran kesässä niin ihmetytti kun lattia meni joskus niin vinoon melkein alamäkeen. Liekö korjanneet.
    Kiva meininki siellä oli ja kellohameeet heilahti.
    Terv. mirjasisko

  4. Mirja,

    en muista lattian olleen mitenkään erikoinen. Toisaalta minähän oon ”mies, joka koskaan ei tanssi”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *