Onneksi olkoon, kuovi

Kuovi on Värtsilän tutuimpia lintuja. Kuva EJ

Birdlife Suomi on valinnut vuoden 2011 linnuksi kuovin. Se tunnetaan erinomaisesti Värtsilän laaksossa, lienee tunnusomaisimpia näitten peltojen lintuja.

Maailmanlaajuisessa uhanalaisuustarkastelussa kuovi on arvioitu silmälläpidettäväksi lajiksi, joten kaikkialla sillä ei mene niin hyvin kuin Värtsilässä. Viime keväänä eräs traktorimies merkitsi Savikolla kuovien pesiä, ettei olisi vahingossa tuhonnut niitä maata muokatessaan.

Kuovin kerrotaan menestyvän avo-ojitetuilla pelloilla ja kosteilla ranta- ja vesijättöniityillä. Värtsilään ovat kevään ensimmäiset kuovit jo saapuneet. Ääntelyllään ne muistuttavat, että ”kun sä kuulet kuovin äänen, ällös mene järven jäälle”.

Pitkä ja kaareva nokka on kuovin parhaita tunnusmerkkejä. Kuva EJ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *