Muistojen albumi

Tähdet tuikkivat, Olavi Virrasta Irwiniin, Elastic House.

Alvar Kolanen (1921-2007) on ehkä monelle tuntematon nimi. Hän on kuitenkin luonut merkittävän uran valokuvaajana ja erityisesti iskelmätähtien PR-kuvaajana. Monet levykannet ja julkkisten poseeraukset ovat hänen käsialaansa.

Kolasen ura alkoi Levytukussa, Helsingissä. Siellä oli myös tulevaisuuden tähti Olavi Virta. Myöhemmin Kolasen tie johti omaan radiokorjausliikkeeseen ja värillisten postikorttien tekijäksi. Kun levyliikkeessä piti myös tehdä kuvaustyötä levykansiin, alkoivat uran alkuvaiheet olla paketissa.

Kolanen on itseoppinut valokuvaaja, joka on päässyt iskelmätähtien sisäpiiriin ja keikoille kuvaajaksi. Moni kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, aletaanpa vaikka Katri Helenan nuoruudenkuvista ja Olavi Virran potreteista. Myös Tapio Rautavaarasta on Kolanen näpännyt reissumieskuvia repun kanssa ja tietysti virallisen potretin. Muita kuvauskohteita ovat esim. Laila Kinnunen, Vieno Kekkonen, Annikki Tähti, Esa Pakarinen ( Severinä), Oke Tuuri ( Tippavaaran isäntänä), Tamara Lund, Eartha Kitt, Carola, Seppo Hanski, Marion Rung, Henry Theel, jne…

Kolasen on onnistunut löytää jotakin persoonallista jokaiseen kuvaan ja samalla kun katselee otoksia, kiertää silmien edessä kohteen ura iskelmälaulajana. Kokoelmaan mahtuu myös perhekuvia ja kavalkadi Kolasen lehtikansista ja levykansista. Myös Helsinki – kuvista on mukana oma osastonsa.

Kirja sopii vaikka lahjakirjaksi niille, joiden sydäntä lähellä ovat 50 – 60 – luvun iskelmätähdet. Kolasen studiokuvissa on taitavaa valojen hallintaa ja muissakin otoksissa näkyy persoonallinen ote.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *