Koulujen väliset

Näissä Seppo Pusan Patsolan koululla ottamissa kuvissa ei todennäköisesti hiihdetä koulujen välisiä, vaan jotain muita kisoja 70-luvulla.

Hiihtolomat on taputeltu eteläisessä Suomessa. Värtsilän koululaisilla ne ovat vielä paremmalla puolella. 60-luvulla, jolloin olin Uudenkylän koulun eli nykyisen Värtsilän koulun oppilas, meillä oli näihin aikoihin vuoden tärkein urheilutapahtuma koulujen väliset hiihtokilpailut. Koulupiirejä oli kunnassa useita, Uusikylä, Patsola, Kaustajärvi, Kenraalinkylä ja Tervavaara. Kultakin koululta valittiin kisoihin 2-3 hiihtäjää sarjaansa. Sarjoja oli neljä, ylä-ja alaluokat tytöille ja pojille.

Kisoihin valmistauduttiin hiihtämällä. Douppausta ei tunnettu, mutta silloin tällöin joku oli saanut jostain appelsiinin. Hedelmän C-vitamiinipitoisuus tiedettiin ja appelsiinin syöjää pidettiin tietysti ennakkosuosikkina.

Voimistelutunnit siis hiihdettiin. Ensimmäinen latu kulki koululta lähdettyään vanhan maamiesseuran talon takaa Kososen rantaan. Siitä joen yli, töyräältä ylös ja sitten Varosen pellon reunaa kohti Kuosmasia. Ennen nykyistä siltaa takaisin joen jäälle, jota pitkin koulun kohdalle. Tiukka loppunousu koulun pihalle. Alaluokkalaisille riitti lenkki, isommat hiihtivät kaksi kierrosta.

Tämä latu oli kiva, oli hiukan korkeuseroakin. Iso haitta oli kuitenkin joen jäälle aika ajoin noussut vesi, joka esti hiihtämisen. Ongelma ratkaistiin siirtämällä latu tien toiselle puolelle, Kososen pelloille. Latu oli tasainen ja kulki liki Näverin vanhalle talolle saakka. Eli hiihtelimme kai rajavyöhykkeen sisällä koko ajan. Noottikriisiä tästä ei kuitenkaan syntynyt.

Ankaran harjoittelun tuloksena minäkin pääsin kerran tähän urheilun suurjuhlaan. Kettusen Lassi tuli pirssillä koululta hakemaan. Koko Uudenkylän koulun joukkue mahtui kerralla kyytiin. Hoikkia urheilijoita. Sukset pantiin auton katolle.

Matka Kenraalinkylään taittui kilpailujännityksen vallitessa. Ei paljon puheltu, ihmeteltiin vain kunnan suurta kokoa. Näillä kulmilla eivät Niiralan pojat olleet ennen ajelleet.

Kisapaikalla kävi kuhina. Saatiin oikein numerolaput rintaan. Sarjamme ennakkosuosikilla Tarvaisen Pekalla oli uudet sukset, Järvisen erikoiskilvat. Ei oltu ennen koulupojalla tuollaisia menopelejä nähty. Ennakkoveikkailussa ruvettiinkin arvailemaan, kukahan mahtaisi sijoittua toiseksi. Minulla oli isältäni saatu voidepurkki mukana. Sillä voideltiin koko joukkueen sukset. Hyvin luisti ja piti. Suksien kuntoa ei voinut lopputuloksesta moittia.

Kisa oli armotonta taistelua. Pekka voitti ja saman koulun Myller tuli toiseksi. Opettaja Vatanen totesi, ettei Jorelle tarvinnut suksivoiteen käytöstä mitään maksaa, kun sekin sai lusikan. Olin samaa mieltä. Jotain jäi kuitenkin hampaan koloon. Jos olis ollut vielä se appelsiini…

jore

6 comments for “Koulujen väliset

 1. Jore on tullutkin tutuksi Värtsin kommenttipalstoilta. Aikaisempia kertomuksia ei ole jäänyt mieleeni, mutta hyvä on nyt aihe ja hyvä on kertomus. Innolla odottelemme uusia juttujasi, sanotaanko ajanjaksolta Opin kävelemään – Kuinka riiasin.

 2. Mukava kun Jore otti esiin nämä Koulujen väliset hiihtokisat. Ne olivatkin niita ainoita tapahtumia, joissa koululaiset olivat edes jotenkin tekemisissä toisten koulujen oppilaiden kanssa. Myöhemmin jatko- ja rippikoulussa. Siinäpä ne tärkeimmät.

  Hiihtokilpailut kiersivät kai vuoron perään eri kouluissa. Minun mieleen jäi, että olivatpa kisat missä koulussa tahansa niin aina oli samannimiset palkintosijoilla. Niitä oli Tarvaiset, Vepsäläiset, Pirtajärven Parviaiset. Mukaan taisi mahtua joku Tikka ja Kolehmaisen Tapsa. Voi olla muitakin, mutta en muista. Enimmäkseen voitot taisivat mennä Kaustajaärven ja Kenraalinkylän kouluille.

 3. Noissa kuvissa näkyy se valtava into mikä oli Patsolassa puulaakihiihdoissa monen vuotena. Eri seurat osallistuivat
  mielellään mittelöihin – minä itsekin – taidan olla toisessa
  kuvassa harmaassa puvussa. Kilpailuihin osallistuin jo Joensuussa asuessani kansakouluaikaan sekä koulujen välisiin, isän kanssa mentiin kävelemällä esim . Mutalan koululle, jonne oli matkaakin jonniinmoisen verran. En ollut kuitenkaan Siiri Rantanen tai Varpu Lavikainen.
  Minun hiihtolomalaisillani on ollut kaikenlaista hauskaa,mikä
  loppuu tähän päivään täällä Värtsilässä – jatkuu ehken kotona
  etelässä, jos ilimoja piisoo Terv.Mirja

 4. Palautetaan tämä juttu Värtsin arkistosta, yli 10 vuoden takaa!. Juttu on julkaistu 25.2.2012.
  Kaikissa julkaistuissa jutuissa ei ole valitettavasti kategoria luokitusta, esim. Patsolan koulu tms. Tähän juttuun muokkasin kategorian, jotta se löytyisi helpommin Patsolan koulua käsittelevistä jutuista jatkossa. Monia, monia koulujamme koskevia juttuja on vielä Värtsin aarre arkussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *